15.3 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialLucrarile la Canalul Bastroe, sistate pana la studiul de impact

Lucrarile la Canalul Bastroe, sistate pana la studiul de impact

Studiul de impact asupra mediului urmeaza sa fie analizat de partea romana si autoritatile europene. In etapa a doua de lucrari, excavarile vor ajunge la adancimea de 9 metri.

Autoritatile ucrainene nu vor incepe constructiile la etapa a doua a canalului fluvio-maritim Bastroe, din Delta secundara a Dunarii, pana ce nu se va realiza studiul de impact asupra mediului, a anuntat ieri Attila Korodi, ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile. "Autoritatea ucraineana si-a luat angajamentul sa nu inceapa lucrarile pentru etapa a doua a proiectului Bastroe, care prevede lucrari de excavatie pana la noua metri adancime, pana ce nu va realiza un studiu de impact asupra mediului, care va fi ulterior analizat de partea romana si de autoritatile europene competente", a precizat Korodi.
La 4 iulie a.c., la Tulcea, va avea loc o dezbatere publica asupra canalului construit de ucraineni, la care vor participa initiatorii proiectului, Ministerul Mediului din Ucraina, membri ai Conventiei Internationale pentru Protectia Fluviului Dunarea, ai Conventiei de Evaluare a Impactului asupra Mediului, precum si oficiali MMDD.
Ministrul Attila Korodi a subliniat faptul ca prin actiunile intreprinse Ministerul Mediului a adus la cunostinta autoritatilor europene, precum si a conventiilor internationale aplicabile in domeniul protectiei mediului, in cadrul a peste 20 de intalniri, efectul pe care il poate avea un astfel de proiect asupra Deltei Dunarii. Interventiile Romaniei au condus la luari de pozitie atat din partea Comisiei Europene, cat si a Consiliului Europei.
"Toate eforturile noastre pentru a stopa constructia primei etape a canalului nu s-au concretizat si speram ca lucrurile sa se schimbe pentru etapa a doua", a declarat Lucia Ana Varga, secretar de stat MMDD.
Reprezentantii MMDD au afirmat ca in prezent lucrarile de excavare si amenajare la Canalul Bastroe sunt sistate, existand confirmari atat din partea autoritatilor ucrainene, cat si a Ambasadei Romane din Ucraina.

NEGOCIERI
Ministrul Mediului a anuntat ca saptamana viitoare, la Geneva, va avea loc o noua intalnire pe tema constructiei Canalului Bastroe intre autoritatile romane si cele ucrainene, intalnire care va fi mediata de reprezentanti europeni. Autoritatile ucrainene nu vor incepe noi lucrari la Canalul Bastroe pana ce nu se va realiza studiul de impact asupra mediului.

Cele mai citite

Aeronave militare ridicate de urgență în urma atacurilor cu drone din Ucraina. Mesaje RO-Alert transmise în Tulcea

Ministerul Apărării Naționale (MApN) a anunțat că patru aeronave militare – două F-18 ale Forțelor Aeriene Spaniole și două F-16 ale Forțelor Aeriene Române...

Cetățean ucrainean salvat din munți. A trecut granița în România

Un cetățean ucrainean în vârstă de 38 de ani, care a traversat granița României prin Munții Maramureșului, a fost salvat în noaptea de marți...

Rusia dă vina pe SUA pentru situaţia explozivă din Orientul Mijlociu

Rusia a afirmat marţi că situaţia explozivă din Orientul Mijlociu demonstrează "eşecul total" al politicii americane în regiune şi "neputinţa" Washingtonului de a preveni...
Ultima oră
Pe aceeași temă