24.6 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialSahul, de la 150.000 spre 2 milioane de euro

Sahul, de la 150.000 spre 2 milioane de euro

Sahul a dat lovitura organizand una dintre cele mai tari competitii ale sportului romanesc din ultimii 20 de ani, atat din punct de vedere al valorii participantilor, cat si al premiilor oferite de sponsori. Nu mai putin de 11 dintre marii campioni ai sahului mondial din anii '70-'80 s-au reunit in premiera in Romania.

Clubul Alex 2001, cu sprijinul Federatiei Romane de sah, a reusit ceea ce pentru alte foruri sportive de la discipline care se bucura de o popularitate incomparabil mai mare decat a sahului pare un vis prea frumos: sa adune sub acelasi acoperis cateva dintre vedetele lumii si sa le ofere recompense semnificative in bani. Dovada o reprezinta Turneul Regilor.

Populare, dar cu lacune manageriale
Desi pare greu de crezut, prin organizarea Turneului Regilor, care se desfasoara in aceste zile in statiunea Bazna din judetul Sibiu, sahul a "luat fata" unor sporturi individuale de top precum gimnastica, natatia, canotajul, kaiac-canoe, boxul sau chiar atletismul, ca sa nu mai vorbim de cele de echipa, unde turneele internationale organizate in Romania au avut, cu cateva exceptii, caracterul unor "amicale". "Este foarte greu sa atragi sponsori intr-un sport lipsit de atractivitate pe piata cum este deocamdata gimnastica, in ciuda celor 67 de medalii olimpice pe care le are in palmares. Multi sponsori promit mare cu sarea in discutiile de principiu, dar toti o dau la-ntors cand se trece la lucruri concrete", a explicat Mircea Apolzan, secretarul FR de Gimnastica, organizatoarea Internationalelor Romaniei – intreceri unde niciodata nu s-au acordat premii in bani si n-au fost prezenti gimnasti de top mondial din afara granitelor tarii. La fel de sceptic s-a declarat si Rudel Obreja, presedintele FR de Box, care anual organizeaza "Centura de aur" – competitie internationala unde premiile pentru castigatori n-au fost mai mari de 1000-2000 de euro, si de asemenea au lipsit celebritatile pugilatului mondial. "In momentul de fata, ma lupt sa creez un produs care sa fie atractiv pentru sponsori, dar pentru asta ai nevoie de eroi care sa vina sa boxeze. Neexistand in momentul de fata acesti eroi, e mai dificil", a marturisit Rudel Obreja.
La canotaj sau kaiac-canoe, deocamdata, nici nu poate fi vorba de organizarea unor regate internationale, intrucat nu exista piste competitive. "Pana in 1985 am organizat Regata Snagov, dar pe vremea aceea aveam o pista cu sase culoare, omologata de Federatia Internationala. Acum nu mai poate fi vorba de asa ceva. Multe echipe de top din lume ar dori sa se intreaca in Romania, chiar si fara sa le oferim premieri considerabile, dar fara pista abia putem organiza competitii internationale la nivel de juniori, la Orsova. Acum ne zbatem sa construim o pista de nivel mondial la Snagov", a precizat Ioan Dospinescu, presedintele FR de Canotaj.

La concurenta cu atletismul si tenisul
Cu Turneul Regilor, unde recompensele acordate primilor sase clasati au fost cuprinse intre 1500 si 7000 de euro, sahul aproape ca a intrecut atletismul si s-a ridicat la nivelul tenisului la capitolul organizare de competitii de anvergura. De fapt, singura competitie atletica unde au venit vedete mondiale si s-au dat premii onorabile in bani a fost Grand Prix "Monica Iagar" la saritura in inaltime, cu buget de 80.000 de euro si cu premieri, pentru primii sase clasati, intre 400 si 1500 de euro. Atletismul a mai iesit in fata cu Crosul Loteria Nationala, unde la cateva editii primii clasati au primit cate un autoturism Dacia, dar batalia s-a dat doar intre starurile autohtone. La tenis, cele mai mari premieri s-au inregistrat la Open Romania, initial turneu din circuitul ATP de 1,2 milioane de dolari, a carui valoare a scazut cu fiecare editie, anul trecut, la cea de-a 11-a, fiind de 323.250 de euro. In 2006, finalistii de la Open Romania au primit, fiecare, cate 8200 de euro, cu numai 1200 de euro mai mult decat va primi castigatorul Turneului Regilor, fara a lua insa in calcul prima de participare a acestuia, care este confidentiala.

Cu gandul la un superturneu de 2 milioane de euro
Pentru sahul romanesc, prima editie a Turneului Regilor, care se doreste a deveni o competitie de traditie, ar putea reprezenta punctul de plecare pentru organizarea unui superturneu cu buget de 2 milioane de euro. Un pas important in aceasta directie a fost deja realizat, personalitatile FIDE (Federatia internationala de sah)  prezente la Bazna fiind impresionate de organizarea si calitatea turneului. In plus, cuvintele de lauda aduse de Ulf Andersson (Suedia), Jan Hendrik Timman (Olanda), Alexander Beliavsky (Ucraina), Maia Chiburdanidze (Georgia), Alexander Khalifman (Rusia), Henrique Mecking (Brazilia), Lajos Portisch (Ungaria), Zoltan Ribli (Ungaria), Andrei Sokolov (Rusia) si Rafael Artemovich Vaganian (Armenia) – cele zece celebritati ale sahului mondial participante la Turneul Regilor (acestora li s-a alaturat romanul Mihai suba) – vor atarna greu in balanta daca va fi vorba despre atribuirea unui astfel de turneu de catre FIDE. Evident, aspectul financiar nu va fi nesemnificativ, dar organizatorii sunt optimisti. In afara de Romgaz, care a promis un sprijin financiar pentru sah de lunga durata, este foarte probabil ca aceasta initiativa sa fie sustinuta si de alti sponsori. Daca bulgarii au reusit sa organizeze un Master de 2 milioane de euro in primavara, putem spera si noi la ceva asemanator in viitorul cat mai apropiat.

SECRETE
Ideea competitiei a incoltit in urma cu patru luni, la intalnirea dintre Dan Mitaru, presedintele Clubului Alex 2001, cu Mihai Opriscan, directorul de marketing al Romgaz, caruia venise sa-i multumeasca pentru o sponsorizare de 3000 de euro la un campionat scolar organizat la Amara.
S-a agreat varianta de competitie restransa, dar de nivel foarte inalt.
Alexa Jacab, directorul general al firmei, a agreat ideea de a investi in inteligenta si a oferit 150.000 de euro pentru organizarea turneului, devenind sponsorul principal.
Participantii au fost incantati de ineditul competitiei (in premiera gloriile anilor '70-'80 intalnindu-se intr-o confruntare directa), precum si de conditiile de cazare si concurs oferite de organizatori, si s-au multumit cu onorarii modeste de participare. Onorariile pretinse de participantii la Turneul Regilor la alte concursuri au ajuns si la 50.000 de euro.
Boris Spaski, campion mondial de sah intre 1969 si 1972, a sprijinit initiativa romanilor, laudand atat ospitalitatea, cat si seriozitatea celor implicati in organizarea Turneului Regilor.

Cele mai citite

Un maraton ratat al fondurilor europene: România se blochează la 3%

Nicolae Ciucă reclamă faptul că din actualul exerciţiu 2021-2027 au fost atrase mai puţin de 3% din fondurile europene pe care România le are...

VIDE O femeie de 70 de ani a suferit un accident vascular cerebral în timp ce se cățăra pe munte

O femeie în vârstă de 70 de ani a suferit un accident vascular cerebral în timp ce se cățăra pe munte, pe un traseu...

Zelenski țintește NATO, UE și puterea armelor

Kievul rămâne secret cu privire la conținutul unui „plan de victorie”, pe care Zelenski vrea să-l discute întâi cu Joe Biden, săptămâna viitoare Pe lângă invitația...
Ultima oră
Pe aceeași temă