16.6 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialAvionul cu care familia Ben Laden a parasit SUA ar fi fost...

Avionul cu care familia Ben Laden a parasit SUA ar fi fost inchiriat chiar de liderul terorist

Liderul retelei al-Qaida, Osama ben Laden, ar putea fi cel care a inchiriat avionul care i-a transportat pe membrii familiei sale in afara Statelor Unite, imediat dupa atentatele de la 11 septembrie 2001, potrivit unor documente ale FBI, date publicitatii ieri, relateaza AFP, preluata de Mediafax.

Un purtator de cuvant al FBI, Richard Kolko, a dat imediat asigurari ca informatia este inexacta. "Osama ben Laden nu a inchiriat niciun avion care a parasit Statele Unite", a declarat el, adaugand ca FBI a initiat o ancheta minutioasa.

Documentele FBI au fost obtinute, gratie legii privind libertatea informatiei, de catre Asociatia "Judicial Watch" care ancheteaza coruptia in cadrul administratiei. Unul dintre aceste documente publicate pe site-ul asociatiei face referire la avionul Ryan Air 727, numit adesea "zborul familiei lui ben Laden", care a decolat de pe aeroportul din Los Angeles la 19 septembrie, avand la bord cetateni sauditi.

"Avionul a fost inchiriat fie de familia regala saudita, fie de Osama ben Laden", se arata in document.

Aparatul de zbor a facut escala la Orlando (Florida, sud-est), la Washington, Boston (Massachusetts, nord-est), si a aterizat la Paris, o zi mai tarziu, unde pasagerii au fost debarcati.

Documentele mentioneaza sase zboruri, in perioada 14-24 septembrie, care au evacuat membrii familiei regale saudite si pe cei ai familiei ben Laden, potrivit "Judicial Watch".

"Potrivit documentelor FBI, este incredibil, niciun saudit si niciun membru al familiei ben Laden nu detine informatii care sa aiba vreo valoare pentru anchetatori" explica asociatia, care pune sub semnul intrebarii calitatea anchetei FBI.

 

"FBI a initiat un control, care s-a dovedit a fi multumitor, al sauditilor care se aflau la bordul acestor avioane" a declarat la randul sau purtatorul de cuvant al FBI. Potrivit lui, Comisia de ancheta privind atentatele de la 11 septembrie nu a dezvaluit, in raportul sau publicat in 2004, "nicio interventie politica", destinata sa faciliteze plecarea sauditilor. Raportul Comisie arata si ca, in urma unei "examinari independente", s-a constatat ca "nimeni avand legaturi cunoscute cu terorismul nu a parasit tara la bordul acestor avioane".

Potrivit unui avocat al Asociatiei "Judicial Watch", Meredith Diliberto, o prima versiune a documentelor FBI a fost obtinuta in aprilie 2004, desi politia federala le cenzurase.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Protest cu mii de oameni la Budapesta în fața sediului televiziunii de stat

Mii de cetățeni unguri au protestat în fața sediului televiziunii publice din Budapesta, cerând un serviciu de presă independent. Protestul a fost organizat de...

Protest cu mii de oameni la Budapesta în fața sediului televiziunii de stat

Mii de cetățeni unguri au protestat în fața sediului televiziunii publice din Budapesta, cerând un serviciu de presă independent. Protestul a fost organizat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă