17.6 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBancile pentru locuinte isi unesc fortele

Bancile pentru locuinte isi unesc fortele

» Raiffeisen Banca pentru Locuinte si HVB Banca pentru Locuinte au decis infiintarea unei asociatii a bancilor pentru domeniul locativ.
» Scopul il reprezinta promovarea si dezvoltarea economisirii-creditarii in sistem colectiv printr-o singura voce.
» Cei doi fondatori ai asociatiei sunt convinsi ca numarul membrilor va creste in curand.

Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL) si HVB Banca pentru Locuinte (HVB BpL) au decis infiintarea Asociatiei Bancilor pentru Domeniul Locativ din Romania (ABDLR) in scopul promovarii si dezvoltarii economisirii-creditarii in sistem colectiv pentru domeniul locativ, dar si pentru acordarea de consultanta si consiliere persoanelor interesate de acest sistem in Romania.

Fondatorii sunt increzatori
Asociatia este reprezentata de un presedinte si respectiv un vicepresedinte, fiecare ales pentru un mandat de un an, prin rotatie, dintre membrii asociatiei. Primul presedinte al ABDLR este Ionut Costea, CEO Raiffeisen Banca pentru Locuinte, iar vicepresedinte – Petre Tulin, presedintele HVB Banca pentru Locuinte.
"Prin infiintarea Asociatiei Bancilor pentru Domeniul Locativ din Romania, incercam sa promovam interesele bancilor pentru locuinte printr-o singura voce", a declarat Ionut Costea. Acesta spune ca este inca nevoie de un efort sustinut pentru dezvoltarea sistemului de economisire-creditare pentru domeniul locativ in Romania. In plus, Costea precizeaza ca experienta altor tari arata ca o astfel de asociatie are o contributie mult mai eficienta in activitatea de promovare decat daca acest lucru ar fi facut de fiecare institutie in parte.
"Infiintarea Asociatiei bancilor pentru locuinte a fost necesara datorita particularitatilor pe care bancile noastre le detin fata de bancile universale", motiveaza la randul sau Petre Tulin infiintarea acestei asociatii. Acesta este convins ca, desi in acest moment asociatia reuneste doar doua entitati, cat de curand numarul membrilor va creste, marind forta si prestigiul noii organizatii.
In tarile europene aceste produse au fost foarte bine primite. Pana in prezent au fost incheiate 45 milioane de contracte de economisire-creditare, dintre care sase milioane numai anul trecut. Atat Raiffeisen Banca pentru Locuinte SA, cat si HVB Banca pentru Locuinte SA sunt membre ale Federatiei Europene a  Bancilor de Economisire-Creditare.

Creditarea a inceput
Raiffeisen Banca pentru Locuinte avea, la sfarsitul anului trecut, active de aproape 75 de milioane de euro, in crestere cu peste 85%, avansul fiind generat in principal de majorarea depozitelor clientilor, si estimeaza pentru acest an o majorare la 135 de milioane de euro. Reprezentantii bancii au anuntat in luna aprilie ca estimeaza pentru acest an un sold al creditelor reprezentand echivalentul a 50 de milioane de euro, dupa ce, din septembrie anul trecut, banca a acordat credite in valoare de doua milioane de euro.
HVB Banca pentru Locuinte a incheiat anul trecut cu active in valoare de 43,37 milioane de lei, in crestere cu circa 11% fata de decembrie 2005, si cu o pierdere de 9,09 milioane de lei, in urcare cu 70% fata de anul anterior. Banca avea la sfarsitul anului trecut 10.000 de clienti, valoarea totala a contractelor de economisire-creditare fiind de circa 200 de milioane de lei. Pentru acest an, HVB Banca pentru Locuinte are in vedere atragerea a aproximativ 24.000 de clienti noi si extinderea retelei de vanzare.

» Experienta altor tari arata ca o astfel de asociatie are o contributie mult mai eficienta in activitatea de promovare decat daca acest lucru ar fi facut de fiecare institutie in parte.

procedura

» Combinarea etapelor
Produsele de economisire-creditare sunt relativ noi pe piata bancara romaneasca, aparute in 2004 si promovate de bancile pentru locuinte.
Filozofia produselor consta in combinarea unei etape de economisire cu una de creditare. In acest sens, cei care incheie contracte de economisire-creditare trebuie sa economiseasca o perioada de timp, dupa care pot obtine credite cu dobanzi foarte avantajoase, mult sub nivelul pietei.
Pe toata perioada de economisire, clientii primesc la soldul economisit o prima de stat, care in acest  moment este de 15% pe an, dar nu mai mult de 150 de euro, si o dobanda oferita de banca.
Creditele obtinute pot fi folosite doar pentru imbunatatirea domeniului locativ: renovare, modernizare, extindere, constructie sau cumparare de locuinte.

Cele mai citite

Incendiul din sectorul 1: Dan Podaru spune că primarul avea datoria de a fi la fața locului. Ce a transmis Clotilde Armand

Primarul Clotilde Armand avea datoria de a fi pe teren, la incendiul de noaptea trecută din sectorul 1, susține Dan Podaru, candidatul PER pentru...

Când ar putea veni ordonanța pentru Start-up Nation 2024

Ordonanța privind programul Start-up Nation 2024 este așteptată să fie aprobată de către Guvern după Sărbătorile de Paște. Se preconizează că din trimestrul trei...

România – Japonia, în „optimile” Billie Jean King Cup

Echipa feminină de tenis a României va înfrunta Japonia în optimile de finală ale Billie Jean King Cup, în perioada 12-14 noiembrie, la Sevilla. Conform...
Ultima oră
Pe aceeași temă