25.3 C
București
sâmbătă, 5 octombrie 2024
AcasăSpecialPrimarul NY, miliardarul Michael Bloomberg, se retrage din Partidul Republican

Primarul NY, miliardarul Michael Bloomberg, se retrage din Partidul Republican

Primarul orasului New York, Michael Bloomberg, a declarat, ieri, ca se va retrage din Partidul Republican, urmand sa isi continue viata politica in calitate de independent, relateaza Reuters, preluat de Mediafax.

"Desi planurile mele de viitor nu s-au schimbat, cred ca aceasta decizie aliniaza afilierea mea la modul in care am condus si voi conduce orasul nostru", a declarat Bloomberg, precizand ca nu intentioneaza sa candideze pentru presedintie.

Bloomberg, miliardarul care a fondat compania de audit si media Bloomberg LP, a fost membru democrat pana in 2001 cand s-a alaturat republicanilor pentru a candida la primaria New York-ului. Mandatul sau a fost reinnoit in 2005 tot in calitate de republican, dar nu va mai putea candida in 2009.

"Este ceva urias. Ar putea fi buturuga mica ce rastoarna carul mare", a declarat strategul politic democrat Donna Brazile, facand referire la anuntul lui Bloomberg. "Cred ca este un semnal de alarma pentru sistemul nostru bipartit ca exista un alt jucator in oras", a adaugat Brazile, cea care a coordonat campania electorala a lui Al Gore in 2000. "Majoritatea americanilor cauta ceva. Cauta pe cineva care sa le imparatseasca valorile (…) Exista foarte multa nemultumire fata de sistemul bipartit", a subliniat ea.

Postul NBC a relatat, citand surse apropiate lui Bloomberg, ca acesta ar putea candida la alegerile prezidentiale in calitate de independent, dar o eventuala decizie va fi luata la inceputul anului 2008, in functie de ceilalti contracandidati.

"Ne pare rau sa aflam asa ceva", a declarat purtatorul de cuvant al Comitetului National Republican, Tracey Smith.

Analistii politici au declarat ca, desi are bani, un renume si experienta, Bloomberg va avea nevoie si de conditii politice propice pentru a fi ales in 2009. Desi nu a declarat ca intentioneaza sa candideze la alegerile prezidentiale din 2008, Bloomberg nu a infirmat speculatiile privind posibila sa participare la scrutinul din 2008. El a vizitat 20 de orase americane in ultimele 18 luni, potrivit cotidianului The New York Post. Bloomberg a rostit, luni, o serie de discursuri la Los Angeles si San Francisco. El le-ar fi spus angajatilor Google din California ca tara "are probleme serioase".

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Un accident grav, soldat cu morți și răniți, a blocat Valea Oltului

Un accident grav s-a produs sâmbătă după amiaza pe Valea Oltului. O persoană a murit și altele sunt rănite. Circulația mașinilor este blocată. Potrivit IPJ...

Trei candidaturi la prezidențiale au fost contestate la CCR. Sâmbătă se analizează sesizările

Sâmbătă este ultima zi de depunere a candidaturilor la cea mai înaltă funcție în stat. În cursa pentru Cotroceni sunt 10 candidați până acum Sâmbătă...

Macron vrea oprirea livrărilor de arme pentru Israel, folosite în Gaza

Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a exprimat sâmbătă în favoarea opririi livrărilor de arme către Israel, dacă aceste arme sunt folosite în conflictul din Fâşia...
Ultima oră
Pe aceeași temă