17.4 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialAudiovizualul de la talk-show la show

Audiovizualul de la talk-show la show

» Moderatori de talk-show-uri TV si radio, membri ai Consiliului National al Audiovizualului, reprezentanti ai asociatiilor de media au participat, marti, la masa rotunda "Salonul moderatorilor".

» Participantii au discutat despre rolul moderatorilor potrivit legislatiei in domeniul audiovizual, ce standarde de profesionalism trebuie sa respecte acestia si ce relatie stabilesc cu invitatii si cu publicul.

Masa rotunda "Salonul moderatorilor" a pornit de la constatarea, sustinuta de mai multi dintre participanti, ca majoritatea moderatorilor de talk-show-uri din Romania nu respecta standarde de profesionalism precum impartialitatea, informarea corecta, respectul dreptului la viata privata si libera exprimare.

Andrei Gheorghe: "Cine sunteti voi ca sa spuneti publicului ce trebuie sa vada?"
Horia Badau (Asociatia Consumatorilor de Media) a detaliat modul in care moderatorii unora dintre talk-show-urile cele mai populare dau dovada de lipsa de profesionalism, fiind agresivi, senzationalizand subiectele abordate, exploatand temerile si emotiile publicului si mituindu-l cu distractie. Horia Badau a nominalizat, la cererea lui Andrei Gheorghe, cativa dintre moderatorii pe care ii vizau observatiile lui: Dan Diaconescu, Radu Moraru, Madalin Ionescu.

Andrei Gheorghe a facut opinie separata la masa rotunda, considerand ca reglementarile nu sunt o solutie la problemele ridicate de participanti, presupunand ca aceste probleme sunt reale. "Cine sunteti voi ca sa spuneti publicului ce trebuie sa vada? In Romania e existat o singura persoana care a facut asta", a spus Andrei Gheorghe, adaugand ca el nu isi considera publicul mai putin inteligent sau inferior si ca elementul de entertainment este important si legitim in televiziune. Intrebat de Mircea Toma daca, in cazul in care ar face o emisiune despre negationism (teoria dupa care Holocaustul nu a existat), ar invita si un sustinator al acestui punct de vedere, Andrei Gheorghe a spus afirmativ. La observatia ca sustinerea negationismului este ilegala, Andrei Gheorghe a obiectat ca legile nu trebuie doar respectate, ci si "impinse" pentru a vedea cat rezista. Intrebat de un participant daca ar invita si un pedofil care apara pedofilia, Andrei Gheorghe a raspuns ca ar invita pe oricine la o emisiune. Andrei Gheorghe a polemizat si cu jurnalistul britanic Owen Bennett Jones, de la BBC World Service, moderator si invitat special al evenimentului, contrazicand asumtia acestuia ca televiziunea trebuie sa aiba un rol educativ si sustinand ca aceasta filosofie a fost parasita chiar si de BBC, de multa vreme.
Desi Owen Bennett Jones a observat ca televiziunea este supusa unor reglementari oriunde in lume, datorita puterii ei deosebite de influenta, mai multi participanti au fost de parere ca reglementarile legale nu sunt o solutie atat timp cat intra in conflict cu asteptarile publicului si ca, precum in cazul presei scrise sau internetului, industria TV va ajunge in timp la reglementari autoimpuse, pe masura ce publicul va evolua. In acest sens, Gabriel Giurgiu (TVR) a afirmat ca reglementarile impuse de UE in acest domeniu sunt "stupide" si ca in multe cazuri, cum ar fi televiziunea digitala, nu vor putea fi impuse.

Luis Lazarus (OTV), prezent la ultima parte a intalnirii, considera ca postul pe care il reprezinta nu face nimic ce nu fac si alte posturi de televiziune, abordand aceleasi subiecte si folosind aceleasi mijloace, iar din moment ce CNA-ul sanctioneaza cu precadere acest post, singura concluzie posibila este ca membrii CNA au o problema personala cu Dan Diaconescu, cu banii sau masinile pe care acesta le face. Mircea Toma, directorul Agentiei de Monitorizare a Presei, a inceput prin a-l intreba ironic pe reprezentantul postului OTV: "Credeti ca Ralu Filip a fost asasinat?", iar apoi a precizat ca, desi agentia pe care o conduce nu are nici o problema personala cu OTV, a depus o plangere la CNA datorita unui incident dintr-o emisiune despre cazul sinuciderii elevului Bogdan Costache.

O.B. Jones: "Moderatorii din Romania sunt foarte neascultatori"
Mentionand ca meseria de moderator era ceva cu totul nou in anii ‘80, Owen Bennett Jones considera ca formatul unui talk-show trebuie stabilit de editor, si nu de moderatori, care – se pare – "in Romania sunt foarte neascultatori".
"Membrii acestui club select al moderatorilor, format din cinci-sase persoane, in Marea Britanie nu sunt incapatanati si duri, ci oameni de calitate cu un umor fin", a spus Bennett.

Grigore Zanc, membru al CNA, considera normal ca moderatorul sa fie mai degraba unul care determina invitatul sa-si prezinte propria parere despre tema. Se intampla insa frecvent ca moderatorul sa cunoasca deja raspunsurile pe care doreste sa le obtina, intrand pe un teren strain invitatului. Adesea, el ia pozitia unui adevarat inchizitor daca invitatul este dintr-un partid pe care nu il agreeaza sau, dimpotriva, devine extrem de amabil cu interlocutorul daca este un reprezentant al spectrului politic pe care el il simpatizeaza.
Directorul Centrului pentru Jurnalism Independent, Ioana Avadani, crede ca se poate vorbi despre moderator ca brand, rolul acestuia urmand sa creasca o data cu extinderea digitalizarii.
Gabriel Giurgiu este de parere ca talk-show-ul este "relativ ieftin", rezultand o "inflatie" de moderatori, "mai mult sau mai putin alfabetizati", o echipa care nu poate acoperi tot, "o goana nebuna dupa senzational si sange".

"Cauza traficului infernal din Bucuresti este, se pare, multimea de analisti care se plimba de la o televiziune la alta", a glumit Giurgiu.
Horia Badau (Asociatia Consumatorilor de Media) crede ca, in Romania, talk-show-ul este unul in care Gigi Becali da o suma postului la care e invitat, in care se discuta despre vreme etc.
Presedintele interimar al CNA, Attila Gasparik, este de parere ca in talk-show moderatorul este personajul principal, invitatii facand de-a dreptul parte din decor. Vicepresedintele CNA a constatat ca audiovizualul a inceput sa paseasca din talk-show in show.

Victor Ciutacu (Antena 2) s-a declarat un realizator-jucator al carui talk-show pleaca de la ideea ca "brandul Ciutacu" creeaza rating pentru ca are ceva de spus si de aceea isi face singur emisiunea. "Ne canibalizam feroce intre noi. Am ajuns sa traiesc cu groaza ca, deschizand televizorul, il vad pe invitatul meu la alt post. Eu incerc sa am alta tema si alti invitati decat cei ai zilei. Multa lume ma intreaba daca sunt intreg la minte. Marii analisti nu sunt deloc mari, ei nu exista, dar ii invitam pentru ca e o mare sete sa apari la televizor. Iti faci imagine, mai apuci un show, mai iei un ban", a spus Ciutacu.

Andreea Cretulescu (Realitatea TV) este de parere ca zona talk-show este mult mai putin pe gustul publicului, devenind show pentru ca lumea este preocupata mai mult de scandal. "Mai toate televiziunile din Romania sunt afaceri, si atunci regula este ratingul", a spus Cretulescu.
Mircea Toma a sustinut ca ar trebui stabilite doua-trei reguli pentru convietuirea jurnalistilor, "cu buna intentie din partea ziaristului". Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a organizat, in parteneriat cu organizatiile de media, in zilele de 18 si 19 iunie, la Palatul Parlamentului, conferinta cu titlul "Omul din spatele ratingului" si masa rotunda "Salonul moderatorilor".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă