11 C
București
miercuri, 18 decembrie 2024
AcasăSpecialMuncitorii in strainatate, victimele bolilor tropicale

Muncitorii in strainatate, victimele bolilor tropicale

» Tot mai multi marinari, simpli turisti sau muncitori in strainatate sunt diagnosticati cu boli tropicale, precum malarie sau leishmanioza.

» La Spitalul "Victor Babes" si la Clinica de Infectioase din Constanta s-au inregistrat in ultima perioada 35 de cazuri de leishmanioza viscerala sau kala-azar, sapte dintre pacienti fiind dobrogeni.

In anii ‘90, maladiile tropicale erau extrem de rare in tara noastra, singurii romani "stigmatizati" fiind navigatori sau muncitorii pe care regimul comunist ii trimisese in statele arabe prietene. Dupa 2000, numarul pacientilor diagnosticati cu boli tropicale a crescut progresiv, in prezent ajungandu-se intr-o situatie alarmanta. De la un caz, maxim doua pe an inregistrate in urma cu un deceniu, acum s-a ajuns la 40-50 de cazuri. Numarul real este insa se pare mult mai mare, in aceasta categorie intrand si alte sute de persoane care au fost diagnosticate gresit sau despre care medicii spun ca nu stiu ce au. Spitalele de Boli Infectioase din teritoriu sunt depasite de situatie, neavand nici specialisti in astfel de maladii si nici aparatura necesara pentru detectarea lor. Singurele institutii unde astfel de cazuri sunt tratate cu maxim profesionalism sunt Clinica de Boli Tropicale din cadrul Spitalului de Boli Infectioase "Victor Babes" si Spitalul de Infectioase Constanta.  Cresterea numarului de cazuri se datoreaza numarului mare de romani care calatoresc astazi in strainatate, din diverse motive. Unii sunt navigatori, altii muncesc in diverse state din Europa sau de pe restul globului, in timp ce o a treia categorie este formata din cetateni straini rezidenti in tara noastra. Multi dintre cei care contacteaza astfel de boli rare sunt insa turisti, ei imbolnavindu-se cu ocazia vacantelor petrecute in destinatii exotice. Cel mai des intalnite boli tropicale sunt malaria, leishmanioza si holera. Potrivit directorului Sorin Rugina, in ultimele patru luni, la Spitalul de Boli Infectioase Constanta au fost depistati cinci bolnavi de malarie. La clinica judeteana si la Spitalul "Victor Babes" s-au inregistrat in ultimii doi ani 35 de cazuri de leishmanioza, sapte dintre pacienti fiind constanteni, iar alti patru-cinci, navigatori cu domiciliul in alte zone ale tarii.

Leishmanioza
Leishmanioza este o boala parazitara foarte periculoasa, care pacaleste adesea medicii mai putin specializati in maladii tropicale. Acestia pun de obicei un diagnostic gresit, de boala a sangelui, pentru ca ulterior un laborator de specialitate sa demonstreze ca este vorba despre o boala parazitara potential mortala. Afectiunea este transmisa de o musculita de nisip numita flebotom, care poarta un parazit din specia Leishmania, acesta localizandu-se si multiplicandu-se in celulele din splina si ficat.  Aceasta insecta traieste in general in sudul Mediteranei, dar pe fondul schimbarilor climatice din ultima vreme a migrat si in nordul Bazinului invadand Malta, zone din Italia, Spania si chiar Grecia. Asa se explica faptul ca unii dintre muncitori romani din aceste state au ajuns in Romania purtand acest parazit si au fost (dupa repetate drumuri la medic), diagnosticati cu aceasta boala. Leishmanioza este de doua feluri, cutanata sau viscerala, aceasta din urma fiind cea mai periculoasa. Leishmanioza viscerala este cunoscuta si sub numele de Kala-Azar si mai rar, drept febra Dum-Dum (India) febra neagra, mard el-bicha (Malta) sau Ponos (Grecia). Simptomele bolii sunt initial similare altor zeci de afectiuni (febra, astenie, scadere in greutate), motiv pentru care pacientul este adesea diagnosticat gresit. Ce este ingrijorator este faptul ca substantele folosite pentru tratarea maladiei Kala-Azar nici macar nu au fost inregistrate in Romania, ele fiind de gasit (la preturi foarte mici!) doar in state din centrul continentului. Dupa simptomele initiale care pot fi interpretate gresit de un medic obisnuit, boala intra intr-o noua etapa, caracterizata prin aparitia unor mici leziuni la nivelul fetei sau membrelor superioare.

Un caz inedit si alte maladii
In urma cu trei luni, la Constanta a facut valva cazul unei femei care suferea de o afectiune pe care medicii nu au putut-o descoperi. Cristina C. a fost diagnosticata gresit cu bronho-pneumonie atipica, ajungand sa nu mai poata respira fara ajutorul unui tub de oxigen. Ulterior s-a stabilit ca a fost vorba despre o ciuperca, pentru ca pacienta a inceput sa se simta mai bine dupa ce a primit un tratament antifungic. Pe langa pacientii afectati de leishmanioza, medicii de la "Babes" au tratat persoane care contractasera diverse ciuperci sau herpesuri, cu ocazia unor "iesiri" in strainatate. O alta afectiune tropicala, mult mai cunoscuta decat Kala-azar este malaria, o boala infectioasa de pe urma careia mor anual aproape doua milioane de persoane, in general copii din state ale Africii sud-sahariene. Parazitii sunt transmisi de femela tantarului anofel si se inmultesc in globulele rosii ducand uneori la stari de coma si chiar moarte.

CONSECINTE
» Previziuni sumbre
Specialistii romani se asteapta ca in urmatorii ani numarul persoanelor care contacteaza astfel de maladii sa creasca intr-o maniera alarmanta. Acest lucru se va datora in primul rand turismului extern, care a luat amploare in ultimii ani, mii de constanteni preferand sa isi petreaca vacantele in locuri exotice de pe glob. O problema este si cea a muncitorilor din spatiul Uniunii, mai ales cei care muncesc in sudul Italiei, in Spania sau Malta. Acestia sunt expusi malariei si altor boli specific tropicale, intrucat in aceste zone clima s-a schimbat iar insectele purtatoare de paraziti au avansat si in zona europeana.

SPECIALISTUL
» Tratament adecvat
"Aceste boli asa-zis tropicale sunt de fapt unele de import aduse de muncitorii in strainatate si chiar de turisti. Am avut mai multe cazuri de leishmanioza adusa in general din Italia si alte state mediteraneene. In comparatie cu alte judete ale tarii noi suntem pregatiti pentru astfel de situatii, doar la Constanta si in Bucuresti acordandu-se tratamente pentru astfel de boli. Noi  avem un Centru de Medicina a Calatorului si dispunem de substantele necesare pentru tratarea leishmaniozei. La noi vin si bolnavi din tara, cum ar fi din Braila, Galati sau chiar judete si mai indepartate. Alte boli tropicale pentru care se asigura fara probleme tratament la Constanta sunt dezinteria amoediana si febra galbena."

Sorin Rugina, directorul Spitalului de Boli Infectioase

Cele mai citite

Generația Z: Factor cheie pentru viitorul inteligenței artificiale până în 2030

Generația Z va reprezenta 30% din forța de muncă globală până în 2030 și este de așteptat să joace un rol important în adoptarea...

Ibrahima Diarra, supranumit „Kaka din Mali”, transferat de Barcelona. Marele pariu al catalanilor

Tânărul mijlocaș din Mali a semnat un contract până în 2028 și este considerat o viitoare vedetă a fotbalului mondial. FC Barcelona a anunțat transferul...

Darius Olaru, aproape de transferul carierei! Rangers oferă aproape 5 milioane de euro pentru mijlocașul FCSB

Căpitanul roș-albaștrilor, desemnat „Mijlocașul anului” în Liga 1, este dorit insistent de formația scoțiană, care a lansat deja prima ofertă concretă. Darius Olaru, liderul și...
Ultima oră
Pe aceeași temă