22.9 C
București
sâmbătă, 5 octombrie 2024
AcasăSpecialMinistrul Remes a luat spic cu spic

Ministrul Remes a luat spic cu spic

Ministrul Agriculturii a evaluat pagubele produse de seceta in judetul Vaslui.
Traian Decebal Remes s-a convins ca lipsa apei a constituit un dezastru pentru culturi.
Ministrii le-au promis vasluienilor bani pentru demararea lucrarilor la aductiunea cu apa.

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Traian Decebal Remes, s-a aflat pentru cateva ore in judetul Vaslui, pentru a constata la fata locului cat de afectata este agricultura vasluiana de pe urma secetei.
Inainte de a se deplasa in teren, ministrul a sustinut o scurta conferinta de presa la sediul DADR, in cadrul careia i-a jelit pe ieseni.
"In Iasi, am vazut culturi afectate in proportie de 100% de seceta. Am fost informat ca in intreaga Moldova situatia este aceeasi. Vom acorda despagubiri celor care au depus dosare in acest scop, insa vom fi extrem de exigenti. Banii vor veni pana la sfarsitul lunii iunie, pentru ca oamenii sa poata incepe ciclul de productie", a spus Traian Remes.
Apoi, ministrul Agriculturii, insotit de ministrul Internelor, senatorul PNL de Vaslui Cristian David, deputatul PNL Dan Marian, presedintele liberalilor din judetul Vaslui, s-au deplasat pe teren pentru a se convinge ca lucrurile sunt la fel de grave asa cum a fost informat. "Este mai rau decat am crezut", a afirmat Remes.
Desi s-a convins ca lipsa apei a constituit un dezastru pentru aceste culturi, Remes a declarat ca nu vede nici un motiv pentru care sa se scumpeasca painea. "Europa are surplus de grau, iar Romania nu este o tara izolata.
Anul acesta, productia va trece de 3 milioane de tone de griu, mai avem si de anul trecut 1,5 milioane de tone in stocuri, deci nu vad nici un pericol", a adaugat oaspetele Vasluiului.  
Seceta nu a afectat numai culturile de grau, ci si fantanile din mai multe localitati ale judetului. Zilnic, vor fi aduse 5 tone de apa potabila pentru populatie si 9 tone pentru animale, dar aceasta cantitate numai dupa ce autoritatile locale vor rezolva problema unui bazin sau a mai multora.

Promisiuni pentru sateni, garla
In consecinta, cohorta ministeriala s-a deplasat in localitatea Valea lui Darie, comuna Rosiesti, unde le-a promis satenilor ca nu vor duce lipsa de apa. Ca un prim argument, a fost adusa o autospeciala a Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta, cu 5 tone de apa. Ministrul Cristian David a declarat ca, zilnic, vor fi aduse 5 tone de apa potabila pentru populatie si 9 tone pentru animale. Cei doi ministri au mai promis ca in cel mult doua saptamani, Guvernul va aloca cele 16 miliarde de lei vechi pentru demararea lucrarilor la aductiunea cu apa, pentru care edilii au inaintat un proiect la Ordonanta 7.

Cele mai citite

Ai putea ucide UE, spune Franța. Ba nu ai putea, răspunde Germania

Macron și Scholz se înfruntă din nou, pentru a contracara America protecționistă și puterea chineză Emmanuel Macron și Olaf Scholz conduc cele mai mari două...

PSD vrea reducerea taxării cu 5 procente pe salariile mici și medii. Câți bani ar rămâne în buzunarele românilor

Ministrul Adrian Câciu a declarat că măsura ar duce la creșterea puterii de cumpărare a românilor și la competitivitatea companiilor Ministrul investițiilor și proiectelor europene,...

Ineficiența energetică: Povestea care ne costă scump

România, odinioară un jucător energetic major în Europa de Est, se confruntă acum cu o realitate sumbră: prețurile au explodat, iar țara e în...
Ultima oră
Pe aceeași temă