27.6 C
București
sâmbătă, 5 octombrie 2024

Economia in 2013

Modul in care va arata economia autohtona in anul 2013, cand se va incheia actualul exercitiu financiar al Uniunii Europene si cand, teoretic, tara noastra ar trebui sa fi absorbit fonduri structurale de peste 30 de miliarde de euro, reprezinta o provocare incitanta atat pentru statisticieni, cat si pentru analistii economici. Prognozele emise de ei sunt in general optimiste, insa din cifrele seci ale economistilor razbat si lucruri ingrijoratoare. PIB va continua sa creasca semnificativ in urmatorii 6 ani, dar deficitul comercial aproape ca se va dubla.

PIB va creste ca Fat-Frumos
Potrivit proiectiei principalilor indicatori macroeconomici in perioada 2007-2013, realizata de Comisia Nationala de Prognoza, Romania se va dezvolta continuu pana la finele intervalului analizat. Produsul Intern Brut (PIB) va ajunge la 703,7 miliarde lei (fata de 390,3 miliarde lei in 2007), salariul mediu brut pe economie se va majora de la 1370 lei in 2007 la 2295 lei in 2013, iar rata somajului la nivel national va ajunge la 4,6% peste 6 ani (fata de 5,2% in acest an). Soldul balantei comerciale se va deteriora insa continuu in urmatorii ani, de la –19,58 miliarde euro in prezent (FOB-CIF) la –38,44 miliarde de euro in 2013, ceea ce inseamna ca Romania va continua sa importe mult mai multe marfuri decat produce.

Economia va dudui mai incet
Economistul Daniel Daianu considera ca in urmatorii 6 ani se va produce o migratie masiva a oamenilor, de la sate la orase, deoarece micii proprietari isi vor vinde terenurile. Va continua, totodata, migratia fortei de munca in strainatate. Daianu spune vom asista la investitii semnificative in infrastructura, cu precadere in autostrazi. In opinia sa, necesitatea investitiilor in infrastructura se bate cap in cap cu dezideratul de a mentine inflatia la un nivel scazut, pentru a putea intra in zona euro. "Va trebui gasita o cale de compromis", a explicat Daianu. Pe de alta parte, sectoarele confectiilor si cel al mobilei vor inregistra un recul in urmatorii ani, daca nu va creste valoarea adaugata, a spus el. Daniel Daianu mai prevede producerea, la un moment dat, a unei sincope in privinta cresterii economice, deoarece investitiile se orienteaza preponderent catre comert si servicii, si nu catre productie. Cu alte cuvinte, economia nu va mai dudui la fel de tare ca acum.
Consultantul financiar Bogdan Baltazar este de parere ca pana in 2013 Romania va avea o importanta baza de agricultura capitalista, ceea ce va reduce dependenta tarii de produsele agroalimentare din import. Baltazar arata ca ponderea in PIB a constructiilor nu va mai creste ca pana acum, fiind deja la un nivel foarte ridicat. In opinia consultantului financiar, vom asista in urmatorii ani si la investitii semnificative in industrie, cu precadere in industria chimica si a automobilelor.
Analistul Aurelian Dochia, de la BRD Corporate Finance, sustine, la randul sau, ca ponderea in PIB a agriculturii va scadea. Dochia apreciaza ca ritmul cresterii economice nu va mai fi tot atat de sustinut, insa serviciile si constructiile vor continua sa se dezvolte. Singurul obstacol in calea cresterii economice, in opinia lui Dochia, este absorbtia fondurilor europene, ingreunata de instabilitatea politica. "Daca alte sectoare se dezvolta independent de Guvern, fondurile europene nu pot fi absorbite decat urmare a unei vointe politice. Instabilitatea poate provoca efecte in lant, care sa dea peste cap toate prognozele", a concluzionat analistul.

Cele mai citite

Ai putea ucide UE, spune Franța. Ba nu ai putea, răspunde Germania

Macron și Scholz se înfruntă din nou, pentru a contracara America protecționistă și puterea chineză Emmanuel Macron și Olaf Scholz conduc cele mai mari două...

Ineficiența energetică: Povestea care ne costă scump

România, odinioară un jucător energetic major în Europa de Est, se confruntă acum cu o realitate sumbră: prețurile au explodat, iar țara e în...

PSD vrea reducerea taxării cu 5 procente pe salariile mici și medii. Câți bani ar rămâne în buzunarele românilor

Ministrul Adrian Câciu a declarat că măsura ar duce la creșterea puterii de cumpărare a românilor și la competitivitatea companiilor Ministrul investițiilor și proiectelor europene,...
Ultima oră
Pe aceeași temă