14 C
București
vineri, 4 octombrie 2024
AcasăSpecialRadu Stroe: Ar fi foarte grav daca Patriciu ar castiga procesul cu...

Radu Stroe: Ar fi foarte grav daca Patriciu ar castiga procesul cu SRI

Lupta de reformare a serviciilor secrete ii revine, cu adevarat, Partidului National Liberal, a declarat, astazi, senatorul PNL Radu Stroe, la Scoala politica anuala „Gheorghe Bratianu”, organizata la Sighetu Marmatiei, transmite Rompres.

„Ne confruntam cu o foarte trista realitate in aceasta problematica, pentru ca niciun partid, cu exceptia UDMR, care nu e un partid propriu-zis, nu doreste sa rezolve problema sistemului de institutii din securitatea nationala de o maniera care sa asigure si sa garanteze libertatea dreptului si libertatile cetateanului intr-un mod echilibrat in raport cu securitatea nationala”, a afirmat senatorul Radu Stroe.

In acest context, Stroe si-a exprimat credinta ca tinerii liberali vor finaliza proiectele PNL de reformare a institutiilor din domeniul sigurantei nationale.

„Dumneavoastra cred ca veti duce mai departe acerb aceasta lupta, pentru ca ea nu se va incheia foarte curand. Sunt foarte putine sperante ca pachetul de legi ale sigurantei nationale sa treaca intr-o maniera garantabila pentru respectarea drepturilor si libertatilor cetatenesti. Partidele, incepand cu PD, pretinsul partid de centru-dreapta, pana la PSD si PRM, au mari probleme cu acest pachet de legi. Insa, trag nadejde ca macar cateva lucruri esentiale vor fi rezolvate prin acest pachet de legi, desi, in acest moment, in Romania, nu vad foarte multi oameni politici care sa se axeze serios pe aceasta chestiune”, a apreciat senatorul liberal.

Parlamentarul a informat ca legile sigurantei, initiate de liberali, urmaresc, in principiu, „ruperea activitatii combinate dintre Parchet si servicii, acolo unde serviciile sunt un fel de prelungire a Parchetului, acolo unde serviciile sunt obligate sa faca acte premergatoare”, sa desfiinteze activitatile economice de la SRI si SIE si sa impuna un control parlamentar pe toate palierele, inclusiv asupra operatiunilor in desfasurare.

Pe de alta parte, Radu Stroe a evidentiat ca o alta problema a serviciilor de informatii este interceptarea convorbirilor telefonice.

„Ascultarea si inregistrarea telefoanelor este o problema extrem de acuta si de grava. Se asculta telefoanele in draci, cu sau fara aprobare, indiferent daca este oportuna sau nu o asemenea operatiune consacrata prin lege, cu titlu de exceptie. Am considerat ca trebuie sa infiintam o agentie nationala pentru interceptarea telefoanelor, care nu a fost bine primita la ultima sedinta a CSAT, prezidata de presedintele interimar Nicolae Vacaroiu, si nu a mai fost agreata nici de PSD si nici de PD. Aceasta institutie ar trebui sa aiba rolul de a inlatura suspiciunile in aceasta privinta, iar ca scop – intrarea mandatului judecatorului in sistem si scoaterea din sistem a inregistrarilor audio pentru toti operatorii de telefonie”, a sustinut senatorul liberal.

La final, el a apreciat ca fiind foarte grava situatia in care liberalul Dinu Patriciu ar castiga procesul impotriva SRI, mentionand ca „notele informative, in virtutea carora SRI l-a calificat pe Patriciu cu actiuni la atentarea securitatii nationale, erau niste bazaconii, niste prostii”.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

FCSB a învins în deplasare pe PAOK Salonic cu 1-0(1-0) în 10 oameni

FCSB a obţinut o victorie mare cu echipa greacă PAOK Salonic, cu scorul de 1-0 (1-0), joi seara, pe Stadionul Toumba din Salonic, în...

Elena Lasconi susține propunerile lui Nicușor Dan pentru București

Elena Lasconi și-a declarat public susținerea față de cele 20 de propuneri pentru București prezentate de Nicușor Dan, într-o postare pe Facebook. Ea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă