14 C
București
vineri, 4 octombrie 2024
AcasăSpecialLiga Araba ancheteaza incidentele din Fasia Gaza

Liga Araba ancheteaza incidentele din Fasia Gaza

Ministrii afacerilor externe ai tarilor din Liga Araba, reuniti ieri in capitala Egiptului, au emis un comunicat in aceasta noapte, in care au condamnat „actiunile criminale” in Fasia Gaza si au invitat partile in conflict „sa revina la situatia care a precedat incidentele”, informeaza AFP, preluata de Rompres.

Ministrii au afirmat „necesitatea” ca beligerantii „sa respecte legitimitatea nationala palestiniana prezidata de Mahmoud Abbas si sa respecte institutiile alese, inclusiv Consiliul legislativ” unde miscarea islamista Hamas detine majoritatea.

De asemenea, ministrii au decis sa formeze o comisie de ancheta araba, avandu-i in componenta pe reprezentantii Egiptului, Arabiei Saudite, Qatarului, Iordaniei, Tunisiei si pe secretarul general al Ligii Arabe, care va face un raport asupra situatiei in Fasia Gaza in termen de o luna.

De altfel, inaintea reuniunii, ministrul egiptean de externe, Ahmed Abul Gheit, avusese intrevederi cu omologii sai iordanian, Abdel Ilah al-Khatib, saudit, Saud al-Faysal, si libanez /interimar/ Tarek Mitri, si stabilisera impreuna sa adopte o pozitie comuna. Astfel, cei patru ministri au „condamnat orice actiune care ar iesi din cadrul legitimitatii sau care s-ar intoarce impotriva ei pentru a servi interese personale sau regionale” (facand aluzie la Siria si Iran, aliate ale Hezbollah in Liban si Hamas in teritoriile palestiniene).

Mitri a cerut ministrilor arabi sa ajute Libanul sa impiedice infiltrarea in Liban, prin frontiera siriana, a armelor si a combatantilor inarmati.

La randul sau, printul Saud al-Faysal i-a acuzat pe palestinieni ca „realizeaza visul Israelului” prin luptele sangeroase care opun Fatah si Hamas, criticandu-le pentru ca au incalcat acordul de la Mecca. „Conducatorii palestinieni trebuie sa dea ordin imediat pentru oprirea luptelor si sa-si reia dialogul”, a mai spus el.

La reuniune participa 14 ministri ai afacerilor externe, intre care si sirianul Walid Mwallem, a carui tara a fost acuzata de majoritatea parlamentarilor din Liban ca ar fi implicata in seria de asasinate a unor personalitati politice.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Elena Lasconi susține propunerile lui Nicușor Dan pentru București

Elena Lasconi și-a declarat public susținerea față de cele 20 de propuneri pentru București prezentate de Nicușor Dan, într-o postare pe Facebook. Ea a...

FCSB a învins în deplasare pe PAOK Salonic cu 1-0(1-0) în 10 oameni

FCSB a obţinut o victorie mare cu echipa greacă PAOK Salonic, cu scorul de 1-0 (1-0), joi seara, pe Stadionul Toumba din Salonic, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă