14 C
București
vineri, 4 octombrie 2024
AcasăSpecialSUA isi exprima sprijinul pentru Mahmoud Abbas

SUA isi exprima sprijinul pentru Mahmoud Abbas

SUA il sustin ferm pe presedintele palestinian Mahmoud Abbas si nu-i vor abandona pe palestinienii care se opun militantilor Hamas, a afirmat ieri, la Wichita (SUA), un purtator de cuvant al Casei Albe, Scott Stanzel, citat de AFP si preluat de Rompres.

„Nimeni nu vrea sa lase sute de mii sau milioane de oameni in Fasia Gaza la bunul plac al unei organizatii teroriste”, a afirmat el, subliniind ca SUA vor continua „sa lucreze cu presedintele Abbas, cu cei care au ales calea pacii in cadrul populatiei palestiniene”. „Nu vom ajuta cu siguranta la uciderea sperantelor unei bune parti a populatiei palestiniene care aspira sa traiasca intr-un stat linistit, stabil si democratic”, a adaugat el.

Stanzel a indicat ca aceasta criza va fi subiectul central al convorbirii pe care presedintele Bush o va avea marti cu premierul israelian Ehud Olmert.

Departamentul de Stat al SUA a estimat ieri, prin purtatorul sau de cuvant, Sean Mc Cormack, ca noul guvern palestinian format de presedintele Abbas ii conduce pe toti palestinienii, inclusiv pe cei din Fasia Gaza. El a respins astfel ideea ca Fasia Gaza ar putea deveni o entitate separata de Cisiordania.

Totusi, el a recunoscut ca noul guvern condus de fostul ministru de finante, Salam Sayyad, ex-responsabil in Banca Mondiala, in care SUA au deplina incredere, poate actiona cu greu in Fasia Gaza, asupra careia Hamas a preluat controlul joi.

Sean McCormack a adaugat ca Hamas, „preluand controlul asupra Fasiei Gaza, raspunde de acum de bunastarea palestinienilor din micul teritoriu, trebuind sa hraneasca si sa se ocupe de circa 1,3 milion de locuitori. Prin actiunile sale, prin acest atac impotriva institutiilor palestiniene legitime, Hamas a devenit responsabil pe deplin si complet de acesti palestinieni”, a adaugat el.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

FCSB a învins în deplasare pe PAOK Salonic cu 1-0(1-0) în 10 oameni

FCSB a obţinut o victorie mare cu echipa greacă PAOK Salonic, cu scorul de 1-0 (1-0), joi seara, pe Stadionul Toumba din Salonic, în...

Elena Lasconi susține propunerile lui Nicușor Dan pentru București

Elena Lasconi și-a declarat public susținerea față de cele 20 de propuneri pentru București prezentate de Nicușor Dan, într-o postare pe Facebook. Ea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă