14 C
București
vineri, 4 octombrie 2024
AcasăSpecialSistem antiracheta NATO pentru protejarea Romaniei si Bulgariei

Sistem antiracheta NATO pentru protejarea Romaniei si Bulgariei

Ministrii Apararii din statele membre NATO au cazut de acord vineri, la Bruxelles, sa initieze procedurile pentru construirea unui sistem de contracarare a rachetelor cu raza scurta de actiune care ar ameninta Romania si Bulgaria, relateaza Novinite.com si Mediafax. Potrivit Novinite, care citeaza cotidianul britanic The Guardian, expertii NATO au ajuns la concluzia ca elementele antibalistice americane care vor fi instalate in Europa Centrala vor proteja o mare parte a Europei de rachete cu raza lunga de actiune lansate din Orientul Mijlociu, dar Turcia, Grecia, Bulgaria si regiuni din Romania vor fi expuse unor posibile atacuri.
Presedintele Statelor Unite, George W. Bush, explica in cursul vizitei la Sofia ca Bulgaria nu a fost inclusa in sistemul antibalistic pentru ca acesta vizeaza contracararea rachetelor cu raza lunga de actiune, care ar survola teritoriul bulgar.
Pentru rezolvarea acestei probleme, secretarul general NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a anuntat ca NATO va redacta pana in februarie 2008 un raport de expertiza pentru construirea unui sistem de aparare separat, de contracarare a rachetelor cu raze scurte de actiune, menit sa protejeze tarile din flancul sudic al Aliantei Nord-Atlantice.
In cursul aceleiasi intalniri, secretarul american al Apararii, Robert Gates, a anuntat ca Statele Unite nu vor accepta propunerea Rusiei de inlocuire a elementelor antiracheta din Europa Centrala cu baza-radar din Azerbaidjan.

Cele mai citite

FCSB a învins în deplasare pe PAOK Salonic cu 1-0(1-0) în 10 oameni

FCSB a obţinut o victorie mare cu echipa greacă PAOK Salonic, cu scorul de 1-0 (1-0), joi seara, pe Stadionul Toumba din Salonic, în...

FCSB a învins în deplasare pe PAOK Salonic cu 1-0(1-0) în 10 oameni

FCSB a obţinut o victorie mare cu echipa greacă PAOK Salonic, cu scorul de 1-0 (1-0), joi seara, pe Stadionul Toumba din Salonic, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă