25.3 C
București
joi, 3 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFirmele care importa bere din Bulgaria, in vizorul Garzii Financiare

Firmele care importa bere din Bulgaria, in vizorul Garzii Financiare

Ancheta "Halba bulgareasca da in clocot", publicata de "Romania libera" in urma cu doua zile, nu a ramas fara ecou. Astazi, Garda Financiara a luat atitudine.

Tendinta romanilor de a pune un adaos tot mai ridicat pentru produsele alcoolice a condus la cresterea importului ilegal de alcool din Bulgaria, considera comisarul sef Garzii Financiare (GF), Adrian Cucu. Potrivit acestuia, citat de Rompres, in ultimele luni GF a primit mai multe semnale din piata, in privinta intrarii in Romania a unor mari cantitati de bere, pentru care nu se platesc taxe.

"In ultima perioada avem semnale privind intrarile de bere din Bulgaria, unii comercianti motivand ca au platit acciza in Bulgaria. Atrag atentia ca un produs accizabil, care intra in Romania, trebuie sa fie accizat in Romania. Chiar daca ei au cumparat din oricare tara din perimetrul Uniunii Europene un produs, fie ca este bere, fie ca este un alt produs accizabil, in 24 ore de la intrarea in Romania trebuie sa se prezinte la organul fiscal si sa plateasca acciza", a spus Cucu.

Comisarul a adaugat ca in vizorul Garzii se afla in prezent trei astfel de firme.

"In mod cert, unii dintre ei, si ma refer la cel din Rosiori, cel din Bucuresti si unul din Gorj, nu au platit acciza. Acestia au inregistrat intr-adevar berea in contabilitate si au distribuit-o pe piata romaneasca, fara sa-si respecte obligatia stabilita prin Codul Fiscal de a se duce la organul fiscal si de a plati diferenta de acciza", a mentionat Cucu.

Comisarul general al Garzii explica acest lucru prin faptul ca, din dorinta de a obtine cat mai mult profit, comerciantii romani percep adaosuri comerciale tot mai ridicate.

Cucu a precizat ca Garda Financiara colaboreaza in prezent cu institutia similara din Bulgaria, urmand ca ulterior sa ia masurile necesare combaterii fenomenului.

In primele trei luni ale anului 2007, vanzarile de bere s-au ridicat la 2,54 milioane hectolitri, in crestere cu 37 la suta comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Statisticile oficiale arata ca ponderea importurilor de bere este inca mica in Romania, situandu-se la un nivel de 0,5 la suta din piata.

Romanii au baut, in medie, 81 de litri de bere in 2006, iar pentru 2007 se estimeaza un consum de circa 93,1 litri de persoana.

Conform Codului Fiscal in vigoare, acciza va fi in 2007 de 0,748 euro pe hectolitru, respectiv de 0,43 euro pe hectolitru pentru producatorii de bere cu capacitate de productie sub 200.000 hl /an.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Klaus Iohannis va pleda pentru educația în limba franceză la cea de-a XIX-a Conferință a Francofoniei

Președintele Iohannis va participa la o masă rotundă dedicată integrării tinerilor francofoni pe piața muncii Președintele României, Klaus Iohannis, va participa la cea de-a XIX-a...

Cumperi un apartament? Iată la ce să fii atent 

Decizia de a cumpăra un apartament este una majoră, cu efecte pe termen lung. Sunt atât de multe aspecte la care trebuie să te...

Aproximativ 200 de polițiști și jandarmi participă la zeci de percheziții în localitatea Țăndărei

Aproximativ 200 de polițiști și jandarmi participă în această dimineață la o acțiune de amploare în localitatea Țăndărei, din județul Ialomița, care este desfășurată...
Ultima oră
Pe aceeași temă