Guvernul a pregatit un program realist de convergenta reale a Romaniei cu UE, identificand in mod corect importanta acestui factor, se arata intr-un material redactat de Fondul Monetar International (FMI), citat de Mediafax.
"Pentru a-si atinge obiectivul legat de asoptarea monedei europene, Romania va trebui sa accelereze agenda reformelor structurale. Prioritatile includ eficientizarea serviciilor publice, accelerarea privatizarilor in sectorul energetic, cresterea fortei de munca, crearea de noi locuri de munca si reducerea coruptiei, imbunatatind astfel mediul de afaceri", se arata in documentul FMI.
Expertii Fondului sunt de parere ca eforturile Romaniei de "a prinde din urma" statele bogate din UE va fi impulsionat de resursele financiare venite din partea Uniunii.
Fondurile post aderare, utilizate integral, vor reprezenta un aport anual de 3-5% din PIB in perioada 2007-2014.
"Statutul de membru reprezinta o oportunitate imensa pentru Romania. In acelasi timp insa, politicile tarii vor fi puse la incercare. Avand in vedere diferentele semnificative ale nivelului de trai dintre Romania si partenerii mai bogati din UE, nu exista loc pentru complezenta", se spune in document.
Reprezentantii FMI reamintesc problema legata de veniturile reduse de care poate beneficia Romania si subliniaza nevoia imbunatatirii transparentei. De asemenea, FMI reia discutia legata de adoptarea unei politici fiscale prudente, de riscurile generate de avansul creditelor si al deficitului de cont curent.
Perspectivele de crestere economica ar putea fi periclitate de reducerea competitivitasii si de schimbarea sentimentului pietei, acest lucru accentuand necesitatea unor politici economici "disciplinate", al caror scop este de mentine stabilitatea financiara, de a reduce dezechilibrele macroeconomice si de a sustine avansul economic, se mai spune in material.
FMI mai noteaza ca perspectivele de aderare a Romaniei la UE au actionat ca o "ancora", care a ajutat la stabilizarea economiei si la implementarea reformelor structurale.
"Acum, marea provocare pentru autoritati va fi sa asigure stabilitatea macroeconomica si financiara si, in acelasi timp, sa permita derularea procesului de aliniere a standardelor de viata la cele ale UE", se mai arata in document.