19.7 C
Bucureศ™ti
joi, 3 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialTotul despre rovinieta

Totul despre rovinieta

Posta Romana vinde, incepand din luna iunie, roviniete cu o perioadade valabilitate mai mica de un an, in baza unei conventii incheiate cu Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, informeaza Mediafax. Taxa de drum poate fi achitata la 430 de oficii postale si la 40 de centre CEC din intreaga tara, precum si la benzinariile Petrom, MOL, Rompetrol, OMV, Lukoil si Fix Oil. Rovinetele vor putea fi cumparate si de la 76 de centre ale CNADNR.

Rovinietele sunt distribuite prin intermediul a 700 de oficii postale din tara, din care peste 500 unitati sunt informatizate si permit tarifarea automata si editarea informatica a documentelor care atesta efectuarea platii, se arata intr-un comunicat al Postei Romane.

Rovinietele cu un termen de valabilitate de trei luni nu pot fi eliberate deoarece pentru aceasta perioada nu este prevazut tariful.

Clientii pot solicita eliberarea rovinietei cu 30 de zile inainte de data inceperii a valabilitatii acesteia.

Taxa de utilizare a drumurilor nationale, in sistemul de rovinieta, poate fi achitata, incepand cu luna mai, si pentru o perioada mai mica de un an, potrivit unei legi de modificare a prevederilor unei ordonate din anul 2002 care reglementa modalitatea de plata a taxei. Astfel, rovinieta va putea fi achizitionata pentru o perioada de sapte zile, 30 de zile, trei luni, sase luni sau 12 luni.

Ca urmare a numarului mai mare de roviniete care trebuie eliberate in perioada imediat urmatoare, CNADNR va comercializa si roviniete aflate in stoc care vor avea inscriptionati anii 2005 sau 2006 pana la eliberarea unui nou contingent care va avea inscris anul 2007. CNADNR precizeaza ca valabilitatea rovinietei este inscrisa pe documentul care atesta plata, respectiv bonul fiscal, chitanta sau factura, care trebuie pastrate de utilizatori la bordul vehiculului. Lipsa chitantei, chiar si in conditiile in care rovinieta este aplicata pe parbriz, conduce, in cazul verificarilor, la anularea valabilitatii acesteia precum si la aplicarea sanctiunilor contraventionale de catre personalul abilitat pentru efectuarea controlului, se mai arata intr-un comunicat al CNADNR.

Documentele necesare la achizitia rovinietei sunt certificatul de inmatriculare sau cartea de identitate a vehiculului (in copie sau original, dupa caz), in timp ce pentru autovehiculele cumparate in sistem leasing este nevoie de o copie a contractului. In cazul firmelor, va fi prezentat in plus si certificatul unic de inregistrare a societatii (in copie).

Cuantumul taxei de drum pentru un an este de 24 de euro pentru autoturismele non-Euro, 21 de euro pentru modelele care respecta normele de poluare Euro I, respectiv 16,8 euro pentru Euro II.
In cazul microbuzelor va fi achitata o taxa anuala de 216 euro (non-Euro), 210 euro (Euro I) si 204 euro (Euro II). Posesorii de autocare vor plati 510 euro (non-Euro), 450 de euro (Euro I) si 390 de euro Euro II).

Pentru autovehiculele de transport marfa cu masa totala maxima admisa mai mica de 3,5 tone va fi achitata o rovinieta, in functie de emisiile poluante, in valoare de 90 de euro, 78 euro sau 60 de euro.
Taxa de drum pentru autovehiculele cu masa totala maxima admisa cuprinsa intre 3,5 tone si 7 tone va fi cuprinsa intre 210 euro si 240 de euro, in timp ce la camioanele de peste 7 tone, dar mai mici de 12 tone, valoarea rovinietei va fi cuprinsa intre 420 de euro si 540 de euro, in acord cu nivelul emisiilor poluante.

In functie de masa totala maxima autorizata, numarul de axe si emisiile poluante, posesorii de camioane grele vor achita o taxa anuala cuprinsa intre 450 euro si 576 euro (pentru camioanele cu cel mult trei axe), respectiv intre 750 de euro si 930 de euro pentru vehiculele cu cel putin patru axe.

Cuantumul amenzilor aplicate pentru neachitarea taxei de drum va fi cuprins intre trei milioane lei si 4,5 milioane lei in cazul autoturismelor, intre 15 si 25 de milioane lei pentru microbuze, intre 30 de milioane lei si 45 de milioane lei pentru autocare si intre zece si 70 de milioane lei in cazul vehiculelor destinate transportului de marfa.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Liga Campionilor: Real Madrid ศ™i Bayern Munchen au pierdut รฎn deplasare

Real Madrid, deลฃinฤƒtoarea trofeului, ลŸi Bayern Munchen, performera primei etape, au pierdut meciurile susลฃinute รฎn deplasare, miercuri seara, รฎn etapa a doua a Ligii...

Fatฤƒ de 11 ani exploatatฤƒ sexual. A fost racolatฤƒ de un adolescent prin metoda โ€žloverboyโ€œ

Un adolescent de 16 ani, o femeie de 33 de ani ลŸi un bฤƒrbat de 62 de ani sunt cercetaลฃi de procurorii DIICOT Neamลฃ,...

Prinศ›esa Kate Middleton a รฎmbrฤƒศ›iศ™at o adolescentฤƒ bolnavฤƒ de cancer

Palatul Kensington a publicat miercuri imagini cu prinลฃul William ลŸi soลฃia sa Kate care s-au รฎntรขlnit cu Liz Hatton, o adolescentฤƒ bolnavฤƒ de cancer,...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ