Autoritatile constantene sunt depasite de situatie, zilnic plajele fiind asaltate de cantitati uriase de alge, aparute ca urmare a temperaturilor ridicate din ultima vreme.
Anul acesta inflorirea algala este una fara precedent, fiind deja inregistrate cifre-record, mult mai mari decat cele din anii precedenti. In fiecare zi, peste 100 de persoane si 40 de utilaje din cadrul DADL Constanta incearca sa curete plajele de zecile de tone de alge putrezite, aduse de valurile Marii Negre. In ciuda eforturilor depuse, situatia pare sa fi scapat de sub control, in sensul ca portiunile deja curatate revin la forma initiala in numai cateva ore. Plajele au capatat un aspect neingrijit, iar mirosul emanat de algele putrezite este de natura sa alunge orice turist, oricat ar fi acesta de optimist. Este un an de cosmar care ar putea compromite definitiv un sezon estival de la care se asteptau initial foarte multe lucruri bune. De la inceputul sezonului si pana in prezent, angajatii DADL au colectat peste 8000 de metri cubi de alge, dar se estimeaza ca pe intreg litoralul au ramas neadunate cantitati de doua ori mai mari. Ce e insa si mai grav este faptul ca numarul "deseurilor" creste de la zi la zi, intr-o maniera alarmanta. In ultimele 48 de ore, angajatii Apelor Romane au strans in jur de 2500 mc, cea mai mare "captura", de peste 600 mc, fiind inregistrata in sud, pe plajele din Costinesti. Autoritatile constantene din domeniu incearca acum sa gaseasca o solutie pentru rezolvarea problemei, in sensul gasirii unui plan de combatere a acestui fenomen. Anul acesta, gradul de inflorire algala este unul fara precedent, reprezentand punctul culminant al unei perioade de continua crestere. Acest lucru este dovedit de statisticile puse la dispozitie de catre reprezentantii DADL. Astfel, in anul 2004 au fost colectate in jur de 9000 de mc de alge, dupa care in urmatorii doi ani, cantitatea de deseuri a depasit pragul de 20.000 mc. Specialistii considera ca anul acesta se va consemna un nou record negativ, preconizandu-se colectarea unei cantitati de peste 35.000 mc.
Principalele cauze
Vina pentru aceasta situatie de criza apartine modificarilor meteorologice inregistrate in ultima perioada. Dezvoltarea algala este favorizata de temperaturile prea ridicate inregistrate atat in lunile mai si iunie, cat si din timpul sezonului rece. Astfel apare deja celebrul fenomen de eutrofizare, din cauza temperaturilor ridicate in apa marii dezvoltandu-se cantitati insemnate de nutrienti. Aceste substante nutritive cresc in concentratie si se asociaza cu alti poluanti formand un amestec care conduce la reducerea oxigenului si implicit a transparentei apei. Aceasta vegetatie a fost desprinsa de pe fundul marii de valurile puternice si curentii marini si depozitata pe malul plajelor constantene.
» Afectarea faunei
Inflorirea algala duce la reducerea transparentei apei si oxigenului, cu impact negativ asupra faunei. Apele devin mai bogate in nutrienti, compusi chimici ai azotului si fosforului de tipul azotatilor, care alunga bancurile de pesti din zona afectata.
Din acest motiv, anul acesta pescuitul marin a avut mult de suferit, numeroase specii preferand sa se indeparteze de maluri, pana la zeci de mile in larg, unde este foarte greu de ajuns. Capturile sunt astfel ridicole anul acesta, mai ales pentru ca majoritatea ambarcatiunilor sunt vechi si este nevoie de sacrificii materiale insemnate pentru ca ele sa poata ajunge in zonele bogate in peste si implicit sarace in poluanti.