In ultimele zile, evolutia BVB s-a caracterizat prin schimbari destul de dese de directie si amplitudine ridicata a miscarilor de pret, adica printr-o volatilitate in crestere. Aceasta este cea mai simpla si mai intuitiva descriere a riscului pe care il presupune un plasament bursier la momentul actual. Daca preturile fluctueaza mult de la o zi la alta si aproape de fiecare data in directie opusa, atunci probabilitatea de a intra si a iesi la momente oportune din plasamentul respectiv este din ce in ce mai redusa.
Astfel, desi miercuri am avut in piata scaderi destul de importante, generate in mare parte de tendinta negativa a burselor externe, joi bursa bucuresteana a crescut destul de mult. Toti cei patru indici ai bursei au crescut cu peste 1,10%. Cel mai mult s-a apreciat indicele BET-FI (±2,32%). De regula, BET-FI inregistreaza fluctuatii mai ample decat ceilalti trei indici de baza ai pietei, asa ca situatia de joi nu constituie deloc o surpriza. In zilele de crestere a pietei, BET-FI consemneaza aprecieri mai semnificative decat ale BET si BET-C, iar in zilele de scadere, de asemenea, deprecierile BET-FI sunt mai mari decat ale celorlalti indici.
Cele mai tranzactionate actiuni de joi au fost Asirom SA Bucuresti (simbol bursier ASRA) si Prospectiuni SA Bucuresti (simbol bursier PRSN). In cazul ASRA, valoarea tranzactiilor a depasit 74,9 milioane de euro, iar aprecierea de pret, comparativ cu ziua anterioara, a fost de 4,94%. In cazul PRSN insa, chiar daca tranzactiile au fost de peste 5,2 milioane euro ca valoare, totusi pretul a scazut cu mai bine de 3%, in piata aparand numerosi investitori interesati sa-si marcheze profiturile foarte importante acumulate pe un interval de timp foarte scurt (doar cateva zile).
Pe piata principala, valorile de tranzactionare au fost ceva mai reduse decat cele din piata Rasdaq. Ca aproape in fiecare sedinta de tranzactionare, cele mai lichide actiuni din piata principala au fost SIF-urile.