14 C
București
vineri, 4 octombrie 2024
AcasăSpecialBatuti fara mila de catre parinti

Batuti fara mila de catre parinti

In primul trimestru al anului au intrat in atentia DGASPC 14 cazuri de copii abuzati.
Minorii sunt supusi unui program de reabilitare fizica si psihica pentru a depasi trauma.

"Bataia este rupta din rai" si "Eu te-am facut, eu te omor" sunt cele mai utilizate vorbe de "alint" folosite de parinti. Din pacate, cei mai multi copii supusi faptelor de abuz sau neglijare au varste foarte fragede. Acestia ajung in atentia serviciilor rezidentiale specializate din subordinea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului. In aceste centre exista copii cu varsta cuprinse intre doi si 14 ani. In primele trei luni ale anului 2007 au fost adusi la centrele de primire in regim de urgenta pentru copilul abuzat 14 micuti. Statisticile sunt ingrijoratoare avand in vedere ca in anul precedent au fost adusi in total 15 copii. Sesizarile au fost facute atat de catre copii, cat si de catre vecini, politie, scoala sau spital. Unul din zecile de cazuri il reprezinta cel al unei fete de cinci ani care locuia cu mama sa naturala si concubinul acesteia. Micuta era batuta zilnic de barbat, iar mama nu lua nici o masura. Intr-un final, vecinii s-au adresat Inspectoratului Judetean de Politie Constanta care a anuntat Directia de Protectie a Copilului. Fata a fost luata in cel mai scurt timp din grija parintilor, care au fost privati de orice drept parintesc. Fata a fost supusa unui tratament de recuperare fizica si psihica, iar instanta judecatoreasca a hotarat mentinerea plasamentului in regim de urgenta pana la reabilitare. In conformitate cu prevederile Legii nr. 272 din 2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, pe perioada plasamentului drepturile parintesti sunt suspendate. In aceasta perioada, obligatiile privind persoana copilului sunt delegate sefului serviciului de tip rezidential care a primit copilul in grija. In cazurile de abuz, DGASPC colaboreaza cu Inspectoratul Judetean de Politie pentru a stabili daca sunt intrunite elementele unei infractiuni si pentru obtinerea unui certificat medico-legal.

Beneficiaza de tratament specializat
Fiecare copil care intra in evidenta unui centru pentru copii abuzati sau neglijati beneficiaza in cel mai scurt timp posibil de o interventie specializata si personalizata, in functie de gravitatea cazului. Copiii abuzati beneficiaza si de un plan de reintegrare sociala. In acest scop, copiii sunt supusi unor sedinte de consiliere si psihoterapie individuala sau de grup, adecvata si securizata. Specialistii urmaresc depistarea traumei traite si masura in care minorii au fost afectati de incadrarea intr-un centru de rezidenta. "Se incearca evitarea revictimizarii copilului, astfel incat acesta sa nu-si retraiasca propria drama. Pe perioada sederii lor intr-un serviciu specializat, copiii beneficiaza de siguranta, incredere si respect in toate aspectele vietii lor. Micutii sunt hraniti adecvat, primesc imbracaminte, incaltaminte si echipament pentru uz propriu. In acelasi timp, au parte de servicii medicale, fiind educati in spiritul unui mod de viata sanatos. In timpul liber, copiii se pot odihni sau pot participa la activitati de recreere si socializare", a declarat Mihaela Ristea, purtatorul de cuvant al DGASPC Constanta.

Recuperare

Parintii care isi maltrateaza copiii trebuie inclusi intr-un program de consiliere care sa-i faca sa constientizeze trauma pe care le-au produs-o. Pe parcursul reabilitarii, minorii sunt incurajati sa pastreze legatura cu familia, in cazul in care nu este in detrimentul lor. Mentinerea sau inlocuirea masurii plasamentului in regim de urgenta se hotaraste numai de catre instanta de judecata, la propunerea specialistilor din cadrul DGASPC Constanta. Evaluarea este realizata cu foarte mare atentie si responsabilitate. Initial se efectueaza o ancheta sociala, se intocmeste un raport care trebuie sa contina date relevante despre toate aspectele care privesc copilul respectiv si se solicita date suplimentare de la Inspectoratul Judetean de Politie Constanta pentru a se constata daca a fost sau nu intocmit dosar penal. Ulterior, se solicita informatii suplimentare de la Serviciul de probatiune de pe langa Tribunalul Constanta, se audiaza martori si se administreaza probe care sa vina in sprijinul propunerii specialistilor DGASPC. Hotararea Directiei Generale de Protectie a Copilului poate reprezenta mentinerea plasamentului in regim de urgenta, lasarea copilului in grija unui asistent maternal profesionist sau plasarea intr-un alt centru rezidential. Se incearca pe cat posibil gasirea unui camin la bunici sau la rudele care doresc si dispun de conditiile materiale si garantiile morale pentru cresterea si educarea unui copil.
Nepasare
Foarte multi copii sunt lasati de izbeliste de catre parinti si cresc in medii improprii. Daca au noroc, ajung intr-un centru de plasament dupa ce constata cineva mizeria in care isi duc traiul. Acesta este si cazul a trei frati care traiau intr-un mediu nefavorabil. Parintii acestora stateau mai mult beti, iar casa era intr-un stadiu avansat de degradare. Micutii au fost luati de urgenta si dusi la un serviciu specializat unde se incearca reabilitarea lor. Familia nu s-a interesat deloc de starea copiilor.

Campanii Impotriva violentei

"Consider ca orice caz de abuz sau neglijare asupra unui copil reprezinta un fapt grav care trebuie sa atraga atentia tuturor celor care, intr-o forma sau alta, cunosc astfel de fapte. Persoanele care constata existenta unui caz de abuz pot suna la numarul de telefon al copilului, 983, sau pot sesiza direct DGASPC Constanta. Pentru constientizarea gravitatii abuzului asupra copiilor se desfasoara "Campania de Educatie privind drepturile copilului" initiata de catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului. Programul se adreseaza atat asistentilor sociali de la nivelul comunitati, politistilor, judecatorilor, cadrelor didactice si medicale, cat si opiniei publice. Trebuie sa ne amintim ca acesti copii trebuie educati cu vorba buna si nu cu batul."
Mihaela Ristea

Cele mai citite

FCSB a învins în deplasare pe PAOK Salonic cu 1-0(1-0) în 10 oameni

FCSB a obţinut o victorie mare cu echipa greacă PAOK Salonic, cu scorul de 1-0 (1-0), joi seara, pe Stadionul Toumba din Salonic, în...

Elena Lasconi susține propunerile lui Nicușor Dan pentru București

Elena Lasconi și-a declarat public susținerea față de cele 20 de propuneri pentru București prezentate de Nicușor Dan, într-o postare pe Facebook. Ea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă