11 C
București
joi, 3 octombrie 2024
AcasăSpecialIorgulescu: Retrocedarea castelului Bran, perfect legala

Iorgulescu: Retrocedarea castelului Bran, perfect legala

Adrian Iorgulescu a prezentat, astazi, pozitia Ministerului Culturii si Cultelor (MCC) cu scopul de a face "anumite corectii si o buna informare a opiniei publice" asupra afirmatiilor lui Dumitru Puchianu, seful subcomisiei de ancheta parlamentara cu privire la retrocedarea Castelului Bran, informeaza Mediafax.

"Directia Muzeului Bran este cea care a facut demersul de restituire a castelului. Hotararea a fost luata in urma consultarii cu Autoritatea Nationala pentru restituirea Proprietatii, care a stabilit ca singura institutie abilitata sa solutioneze cererea de restituire in natura a domeniului Bran este Muzeul Bran. Actul de restituire este semnat de directorul institutiei, el poarta toate continuarile posibile din punct de vedere legal. Dar asta nu s-a facut din dorinta noastra de a ne fi eschivat la ora aceea, pentru ca retrocedarea s-a facut absolut corect", a declarat Adrian Iorgulescu.

Ministrul precizeaza ca, desi MCC nu a avut atributii "directe" in procesul de retrocedare, restituirea Castelului Bran s-a facut "in conditii corecte", cu respectarea Legii 10.

"Afirmatiile hazardate ale domnului deputat PD, Dumitru Puchianu, sunt facute mai degraba in nume personal si membrii Comisiei nu au fost in unanimitate de acord in realizarea acestui raport preliminar. Acest raport se va definitiva si se va prezenta un raport final in plenul Parlamentului. Abia atunci putem vorbi despre un punct de vedere al Parlamentului cu privire la retrocedarea Castelului Bran", a mai spus Iorgulescu.

Iorgulescu afirma ca declaratiile lui Puchianu au fost facute "cu scopul protejarii unor interese obscure si locale", intrucat deputatul s-a nascut in Bran si este deputat de Brasov.

Deputatul Dumitru Puchianu a declarat, marti, ca actul prin care a fost retrocedat Castelul Bran este lovit de nulitate absoluta, intrucat retrocedarea s-a facut cu nerespectarea prevederilor legale si constitutionale.

"Concluzia raportului este ca actul de retrocedare a Castelului Bran este lovit de nulitate absoluta, pentru ca nu s-au respectat prevederile legilor existente, prevederi potrivit carora domeniul public este inalienabil", a afirmat Puchianu, dupa ce a prezentat in Comisia de abuzuri raportul subcomisiei pe care o prezideaza.

In acest sens, ministrul Iorgulescu a spus ca, inainte de retrocedarea Branului, MCC a solicitat un punct de vedere de la Ministerul Justitiei, potrivit caruia "daca imobilul a fost dobandit de stat fara titlu, atunci dreptul de proprietate al persoanei de drept privat se consolideaza, considerandu-se ca, inca de la momentul imposedarii statului a fost detinut cu titlu precar, fara ca statul sa aiba calitatea de proprietar". In aceste conditii, Iorgulescu a spus ca includerea bunului in inventarul Ministerului Finantelor ca bun public a fost "eronata".

In ceea ce priveste acuzatia lui Puchianu ca, in momentul in care s-au stabilit mostenitorii Castelului, nu s-au respectat procedurile, astfel incat in prima cerere de retrocedare, formulata catre Prefectura Brasov, au existat cinci mostenitori, iar ulterior, restituirea s-a facut doar catre trei dintre acesti mostenitori, Iorgulescu a subliniat ca doi dintre cei cinci mostenitori ai castelului au renuntat in favoarea celorlalti.

Ministrul Culturii a precizat ca nu a intrat in posesia raportului Comisiei si asteapta pozitia Camerei Deputatilor in aceasta privinta. "Asteptam formula finala a raportului, care va fi supusa dezbaterii in Camera Deputatilor, apoi vom vedea ce masuri vom lua. Sigur, exista posibilitatea sa fie atacat in instanta si atunci vom avea un proces. Noi suntem cert convinsi ca retrocedarea s-a facut corect", a conchis Iorgulescu.

Castelul Bran a fost retrocedat in mai 2006 lui Dominic Habsburg. Dispozitia de restituire a fost semnata de directorul Muzeului Bran, Narcis Dorin Ion. Totodata, ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, si Dominic Habsburg au semnat un acord de administrare a castelului, care prevede ca acesta va ramane muzeu trei ani.

Castelul, a carui prima atestare documentara dateaza din noiembrie 1377, este una dintre cele mai importante destinatii turistice din Romania. El atrage turisti straini mai ales datorita faptului ca este asociat cu numele lui Dracula.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

SUA dezaprobă decizia Israelului de a-l declara „persona non grata” pe secretarul general al ONU

Departamentul de Stat al SUA a criticat decizia Israelului de a-l declara „persona non grata” pe secretarul general al ONU. Decizia are legătură cu...

Alina Bica scapă de executarea unei pedepse de patru ani de închisoare cu executare

Alina Bica, fosta șefă a DIICOT, a scăpat de executarea pedepsei de patru ani de închisoare pentru favorizarea omului de afaceri Ovidiu Tender. Curtea de...

Liga Campionilor: Real Madrid și Bayern Munchen au pierdut în deplasare

Real Madrid, deţinătoarea trofeului, şi Bayern Munchen, performera primei etape, au pierdut meciurile susţinute în deplasare, miercuri seara, în etapa a doua a Ligii...
Ultima oră
Pe aceeași temă