19.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialHaos in Gaza

Haos in Gaza

Spectrul razboiului civil planeaza asupra Fasiei Gaza, unde militantii Hamas au luat ieri cu asalt sediile serviciilor de securitate controlate de Fatah.

Brigazile Ezzedine Al-Qassam, bratul inarmat al Hamas, au afirmat ieri, intr-un comunicat, ca au preluat controlul asupra "celor mai multe pozitii" din orasul Gaza ale fortelor de securitate aflate sub comanda Fatah si ca au asediat alte pozitii ale acestora. Luptele s-au concentrat ieri in jurul cartierului general al serviciului de informatii palestinian si al biroului sigurantei nationale din orasul Gaza si in jurul cartierului general al sigurantei din Khan Younis (sud).
Combatantii din Brigazile Ezzedine Al-Qassam au dat un ultimatum serviciilor de securitate fidele Fatah, cerandu-le sa depuna armele.
Fatah acuza Hamas ca a planuit un puci pentru a prelua controul asupra Fasiei Gaza. Presedintele palestinian Mahmud Abbas, liderul Fatah, a avertizat ieri ca Fasia Gaza risca sa se "prabuseasca" daca luptele nu inceteaza, iar purtatorul de cuvant al miscarii a subliniat ca doar "retinerea" de care a dat dovada Fatah, care s-a limitat sa se apere, fara sa atace, a impiedicat izbucnirea unui razboi civil.
Hamas a ripostat, sustinand ca militantii sai sunt cei atacati si nevoiti sa se apere.
Organizatia Human Rights Watch a acuzat factiunile palestiniene de comiterea unor crime de razboi impotriva civililor. In luptele de ieri au fost ucise zece persoane, intre care un copil, iar numarul total al mortilor, din 7 iunie, cand a inceput actualul val de confruntari, se ridica la 60.
Presedintele Mahmud Abbas si seful biroului politic al Hamas, Khaled Mechaal, aflat la Damasc, au avut ieri o convorbire telefonica, pentru a incerca sa gaseasca o solutie.

» UE ia pozitie

"Toate optiunile" trebuie avute in vedere pentru restabilirea calmului in sudul Fasiei Gaza, inclusiv un rol mai important al misiunii civile europene de la postul de frontiera de la Rafah, a declarat ieri seful diplomatiei UE, Javier Solana. Oficialul european a facut acest comentariu ca raspuns la propunerea premierului israelian, Ehud Olmert, privind desfasurarea unei forte internationale la frontiera dintre Fasia Gaza si Egipt. "Noi suntem deja acolo", a subliniat Solana, amintind de misiunea observatorilor UE de la terminalul rutier din Rafah. "Situatia devine intr-adevar dramatica. Am fost toata noaptea in legatura cu Abu Mazen (presedintele Mahmud Abbas) si voi mentine legatura cu acesta", a mai spus Solana.
si Rusia a cerut ieri factiunilor palestiniene sa inceteze focul, avertizand ca s-ar putea ajunge la "haos total".

Cele mai citite

Cum să îți amenajezi livingul cu fotolii puf eco?

Vrei să îți amenajezi livingul diferit? În cazul acesta, poți opta pentru mobilier inedit, așa cum sunt și fotoliile puf eco. Aceasta alegere...

Scădere drastică a înmatriculărilor de mașini electrice în UE și România, pe fondul reducerii subvențiilor

Înmatriculările de mașini electrice noi în Uniunea Europeană și România au înregistrat o scădere semnificativă în august 2024, pe fondul reducerii subvențiilor și a...

Raya a salvat-o pe Arsenal de la eșec! Portarul spaniol a avut o paradă uluitoare

David Raya, portarul lui Arsenal, a fost protagonistul unei duble parade impresionante care a salvat echipa sa în meciul împotriva Atalantei, scor 0-0, din...
Ultima oră
Pe aceeași temă