» Enel va plati 820 milioane de euro pentru a prelua controlul la cea mai mare filiala Electrica.
» Statul va primi direct 394,8 milioane de euro, restul banilor fiind utilizati pentru o majorare de capital.
» Italienii promit investitii de doua miliarde de euro in distributia de energie din Romania.
Autoritatile romane si grupul italian Enel au semnat ieri contractul de privatizare a companiei de distributie de electricitate Electrica Muntenia Sud, tranzactie in valoare de 820 milioane de euro. Aceasta este cea de-a treia privatizare, ca valoare, dupa vanzarea pachetelor majoritare de actiuni pe care statul le detinea la Petrom si Banca Comerciala Romana.
Grupul italian Enel va plati direct statului 394,8 milioane euro pentru preluarea a 50% din actiunile societatii si va efectua o majorare de capital in urma careia va detine 67,5% din companie, prin subscrierea altor actiuni, in suma de 425,2 milioane euro.
Conditii si termene
Enel va achizitiona direct de la Electrica 9.565.473 de actiuni ale Electrica Muntenia Sud, reprezentand circa 50% din capitalul social, si va subscrie pentru alte 10.301.278 actiuni nominative ordinare dematerializate, prin care se va ajunge la 67,5%, conform contractului de privatizare. Investitorul va fi obligat ca, in termen de cinci zile lucratoare de la semnarea contractului, sa transfere intr-un cont escrow deschis la BRD o suma egala cu 10% din pretul de achizitie, respectiv 39,4 milioane de euro. Italienii au dreptul sa denunte contractul daca Electrica le produce, prin incalcarea clauzelor, un prejudiciu de peste 118 milioane de euro, reprezentand 30% din pretul platit pentru 50% din actiuni, iar investitorul nu primeste compensatii.
Societatea de avocati Musat & Asociatii a fost consultantul Enel in aceasta tranzactie. "Am fost consultantii investitorilor straini intr-o tranzactie extrem de importanta, finalizata cu succes. Negocierile au fost lungi si deloc usoare, insa am cautat de fiecare data solutia optima pentru ambele parti. Grila de punctaj a fost foarte stricta, iar rundele de discutii purtate cu negociatorii statului au evidentiat si clarificat toate aspectele importante pentru buna derulare a tranzactiei", a precizat Gheorghe Musat, coordonatorul societatii de avocati.
Investitii de 2 miliarde euro pana in 2015
Grupul italian mai detine in Romania filialele Electrica Dobrogea si Banat, valoarea totala a tranzactiilor fiind de 127,4 milioane de euro. Enel va investi, pana in 2015, doua miliarde de euro in distributia de energie din Romania.
Valoarea complexurilor energetice si a distributiilor de electricitate care urmeaza sa fie privatizate a fost estimata la 3,2 miliarde de euro de catre banca ceha de investitii Wood & Company. Pe lista de privatizare a AVAS se mai afla complexurile Turceni, Rovinari, Craiova si cele trei societati de distributie Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Sud si Electrica Transilvania Nord. In cursa pentru privatizare s-au inscris nume grele, precum E.ON si RWE (Germania), Enel (Italia), Iberdrola si Endesa (ambele din Spania) si CEZ (Cehia).
Cresterea calitatii serviciilor
"Semnarea contractului de privatizare pentru Electrica Muntenia Sud este, in mod cert, un pas inainte in directia dezvoltarii si liberalizarii sectorului de distributie a electricitatii din Romania, in concordanta cu politicile Uniunii Europene. Prin achizitia Electrica Muntenia Sud, Enel isi dubleaza dimensiunea operatiunilor pe piata din Romania. Muntenia joaca un rol important in strategia noastra de dezvoltare pentru Romania. Gestionand reteaua de electricitate din Banat, Dobrogea si acum in Muntenia, intentionam sa folosim capacitatea financiara, know-how-ul si tehnologia noastra pentru a contribui la dezvoltarea economica a tarii", a declarat Matteo Codazzi, director general executiv al Enel Romania.
El a adaugat ca Enel are un plan de afaceri solid de crestere a calitatii serviciilor si de modernizare a retelei Electrica Muntenia Sud, pentru care a prevazut investitii care se ridica la 1 miliard de euro pentru urmatorii 15 ani. "Aceste investitii masive vor conduce, pe termen mediu, la o crestere semnificativa a gradului de siguranta a retelei, imbunatatind calitatea serviciilor si reducand intreruperile in furnizarea energiei electrice. Dorim, de asemenea, sa devenim un furnizor de servicii integrate, participand la privatizarile din sectorul de productie de electricitate", a spus Codazzi.
» Grupul italian mai detine in Romania filialele Electrica din Dobrogea si Banat.
Independenta energetica
Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat ca investitiile in sectorul energetic se vor ridica la 30 de miliarde de euro pana in 2020. "Din aceasta suma, aportul statului va fi de 20-30%. Modernizarea depinde de investitiile private. Daca Romania va reusi sa aiba in 2015 patru reactoare nucleare, complexurile energetice si sa majoreze capacitatea hidro, va putea produce cu 70-80% mai multa electricitate decat in prezent si exporta de trei ori mai mult", a spus Vosganian.