19.3 C
București
marți, 24 septembrie 2024
AcasăSpecialLeaganul protestelor pensionarilor

Leaganul protestelor pensionarilor

De ce pensionarii din Galati sunt singurii din tara care cu consecventa organizeaza proteste de strada? De ce s-au organizat? Sunt manipulati politic? Sunt cateva intrebari la care se poate raspunde usor daca tinem cont de istoria recenta a acestei zone.
In primul rand, Galatiul este un centru industrial puternic, iar pensionarii care au lucrat la Sidex si santierul naval au pastrat ceva din constiinta gruparilor muncitoresti, care isi pot impune punctul de vedere protestand.
In al doilea rand, pentru ca multi dintre pensionarii galateni au lucrat in conditii grele si, cum cereau sporuri si protestau prin miscari sindicale atunci cand nu li se acordau, li se pare normal ca aceste sporuri sa fie reflectate in pensii si sunt dispusi sa protesteze daca nu se intampla asa. De ce s-au organizat? Pentru ca unii au fost membri de partid si de sindicat si au invatat ca se pot impune nu prin solidaritate, ci printr-o forma organizata. Sistematic, apar voci care sustin ca sunt manipulati politic. Dupa primul miting radical, deputatul PNL Emil Strunga a acuzat ca in spatele acestei miscari ar fi PSD, care ar fi adus simpatizanti cu autobuzele de la Braila.
Dupa o saptamana de la aceasta afirmatie, deputatul Strunga si-a retras acuzatiile pe care le-a calificat ca regretabile si dupa mai multe dialoguri cu pensionarii. Pensionarii au mai fost acuzati de presedintele Organizatiei Municipale PD Galati, Cosmin Paun, ca la o recenta deplasare la Bucuresti au fost sustinuti de PC. Deputatul Bogdan Ciuca declarase deja ca a sponsorizat Alianta Pensionarilor cu 20 de milioane pentru a putea plati autobuzele. Liderul Aliantei Pensionarilor a raspuns ca s-au adresat tuturor partidele cu cererea de a fi sprijiniti, iar in grupul care s-a deplasat la Bucuresti era si conducatorul organizatiei pensionarilor din filiala Partidului Democrat din Galati.
Ideea organizarii unei iesiri in strada a pensionarilor a aparut in "Parcul pensionarilor" din cartierul Tiglina 1, un scuar cu mai multe mese de sah in care pensionarii se aduna zi-lumina la o partida de sah, remy, table.

Cele mai citite

Cursa digitală a energiei: contoare inteligente pentru 86% dintre consumatori

Președintele ANRE a declarat că au fost montate peste două milioane de contoare inteligente Prezent la Conferința Focus Energetic, președintele ANRE, George Niculescu, a afirmat...

Crin Antonescu: Klaus Iohannis are ca obiectiv principal preluarea conducerii Partidului Național Liberal

Fostul lider al PNL, Crin Antonescu, a declarat într-o emisiune la Antena 3 că, în opinia sa, Klaus Iohannis are ca obiectiv principal preluarea...

Cursa digitală a energiei: contoare inteligente pentru 86% dintre consumatori

Președintele ANRE a declarat că au fost montate peste două milioane de contoare inteligente Prezent la Conferința Focus Energetic, președintele ANRE, George Niculescu, a afirmat...
Ultima oră
Pe aceeași temă