21.4 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialEpoca 3D a Hollywood-ului

Epoca 3D a Hollywood-ului

Cinefilii descopera din ce in ce mai mult experienta 3D gratie cresterii cinema-ului digital, unde fimul de celuloid este inlocuit cu date stocate pe hard-discuri si casete. Noile modele de echipamente 3D sunt integrate in proiectoare digitale, dand nastere unei noi generatii de filme tridimensionale.
Ideea de baza din spatele filme-lor 3D din ziua de azi este ace-easi, ca si la inceputul secolului XX, spune, pentru MIT Technology Review, Matt Cowan, director in cadrul RealD, o companie cu sediul in Beverly Hills care creeaza tehnologie tridimensionala pentru filme. In esenta, doua versiuni ale aceluiasi film preluate din unghiuri usor diferite sunt proiectate simultan: o versiune pentru ochiul stang, alta pentru ochiul drept.
Vechile filme 3D foloseau o metoda numita "anaglifa" in care o versiune a filmului era filtrata in rosu, iar cealalta in albastru. Functiile lentilelor ochela-rilor, una rosie si una albastra, erau sa filtreze la randu-le versiunea corecta pentru fiecare ochi. Tehnologiile tridimensionale din ziua de azi separa continutul informational transmis ochiului stang si ochiului drept in moduri diferite. Sistemul RealD foloseste lentile speciale, la proiectorul de film, care polarizeaza lumina emisa prin orientarea diferita a undelor de lumina atat pentru ochiul stang, cat si pentru ochiul drept. Lumina proiectorului este reflectata de un ecran special aflat in capatul salii de proiectie. Acesta este "imbracat" intr-o vopsea argintie care sa mentina polarizarea luminii. Membrii audientei poarta ochelari polarizatori pentru fiecare ochi. In ciuda ochelarilor, unele imagini din filmul 3D sunt vazute inadver-tent de catre ambii ochi, creand un efect numit "ghosting" – efectul fantoma. RealD foloseste un software a ca-rui procesare compenseaza imaginile fantoma. Noua tehnologie se bazeaza pe ochelarii cu obturator care se sincronizeaza cu palpairile din fiecare ochi in parte atunci cand filmul este proiectat pe un ecran traditional. Pentru aceasta tehnologie proiectorul transmite imagini succesiv, in fractiuni de secunda, pentru ochiul stang jumatate din timp, iar pentru cel drept, cealalta jumatate. Totodata, proiectorul transmite semnal infrarosu detectat de ochelari si il mentin in sincron cu imaginile.
Efectul de ghosting este practic inobservabil. Un ultim sistem este dezvoltat de Dolby, compania care a creat sunetul surround. O rotita colorata din proiectorul digital imparte lumina in rosie, albastra si verde. Ochelarii purtati de membrii audientei filtreaza lungimile mari de unda, pe de-o parte, si lungimile mici de unda pe de alta. Ochelarii filtreaza culorile, dar, spre deosebire de cei clasici, nu altereaza culorile filmului.
Ochelari cu obturator
Noua tehnologie se bazeaza pe ochelarii cu obturator care se sincronizeaza cu palpairile din fiecare ochi in parte atunci cand filmul este proiectat pe un ecran traditional.
Dat fiind ca ochelarii cu obturator folosesc electronica optica si baterii, ei costa mult mai mult decat ochelarii polarizatori. si pentru ca pretul lor se ridica la peste 50 de dolari pe pereche, ei sunt de obicei colectati la sfarsitul filmului si dezinfectati pentru o folosire ulterioara, fapt care necesita personal angajat si alte cheltuieli.

Cele mai citite

Consiliul de Securitate al ONU se reunește de urgență pentru a discuta escaladarea conflictului în Orientul Mijlociu

Consiliul de Securitate al ONU va organiza miercuri o ședință de urgență pentru a aborda creșterea tensiunilor în Orientul Mijlociu, a anunțat președinția elvețiană...

Atac ucrainean asupra unei platforme rusești de lângă Insula Șerpilor

Forțele speciale ucrainene au lansat un atac asupra platformei petroliere Petro Godovaneț din Marea Neagră, o locație pe care Kievul încearcă să o recâștige...

Scădere semnificativă a înmatriculărilor de autoturisme în România în septembrie: Dacia, declin de peste 33%

Înmatriculările de autoturisme din România au scăzut din nou în septembrie, continuând tendința de declin marcată și în luna precedentă. România a înregistrat doar 8.975...
Ultima oră
Pe aceeași temă