21.4 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialCititorii ne scriu, autoritatile raspund

Cititorii ne scriu, autoritatile raspund

Referitor la problematica adusa in discutie de  un cititor privind acordarea de despagubiri de catre Electrica pentru terenurile ocupate de instalatiile electrice, din raspunsul primit de la SC ELECTRICA  am retinut urmatoarele: "Legea nr. 13/2007, la art. 41, alin. 4, prevede ca «terenurile pe care se situeaza retelele electrice de distributie existente la data intrarii in vigoare a legii sunt si raman in proprietatea publica a statului». In baza aceluiasi act normativ, titularii autorizatiilor de infiintare si cei ai licentelor beneficiaza, pe durata lucrarilor de realizare si retehnologizare, respectiv de functionare a capacitatii energetice, de urmatoarele drepturi: dreptul de uz pentru executarea lucrarilor necesare realizarii sau retehnologizarii capacitatii energetice, obiect al autorizatiei; dreptul de uz pentru asigurare a functionarii normale a capacitatii; dreptul de a obtine restrangerea sau incetarea unor activitati care ar putea pune in pericol persoane si bunuri etc. Avand in vedere legislatia la care am facut referire mai sus, furnizorii de energie electrica nu pot plati despagubiri sau alte compensatii pentru un teren ocupat de instalatiile electrice existente".

Din raspunsul Primariei comunei Scutelnici, judetul Buzau, am retinut, stimate cititor stefan Peiu, din Urziceni, urmatoarele: potrivit Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal cu modificarile si completarile ulterioare, veteranii de razboi sunt scutiti de impozitul pe teren potrivit CAP. XI, art. 284, alin. (1), lit. (a). Tot in CAP. XI, art. 284 alin. (7) se stipuleaza urmatoarele: "Scutirea de la plata impozitului pe teren se aplica doar terenului aferent cladirii utilizate ca domiciliu de persoanele fizice prevazute de alin. (1), (2), (3) sau (4), deci si in cazul veteranilor de razboi".

Ministerul Sanatatii Publice face precizarea, in raspunsul trimis cititorului nostru Gheorghe Grejdan, din com. Caineni, jud. Valcea, ca, in conformitate cu prevederile din OUG nr. 170/1999 privind acordarea in mod gratuit a asistentei medicale, medicamentelor si protezelor pentru unele categorii de persoane prevazute in legi speciale, la art. 2 lit. d), se prevede ca invalizii de razboi au dreptul sa primeasca gratuit proteze, carje, ghete ortopedice, carucioare, precum si asigurarea cu prioritate si in conditii avantajoase a aparatelor auditive si a implantelor cardiace. Cat priveste contravaloarea ochelarilor de vedere, aceasta nu a fost si nu este suportata din Fondul national unic al asigurarilor sociale de sanatate.

Cele mai citite

Generația de Suflet vs Generația lui Rădoi

Cu cinci ani în urmă ca așa-numita  „Generație de Suflet” să ne scoată în stradă pentru calificarea în optimile de finală ale Campionatului European,...

A bătut doi copii nevinovați. A crezut că aceștia i-au bătut la ușă ca să-l agaseze

Un bărbat din Brad, județul Hunedoara, a fost deranjat de doi copii care i-au bătut la ușă și a decis să le aplice o...

Proiect titanic: Autostrada Unirii intră în munți cu 38 de tuneluri și 183 de poduri

Pe traseul celor patru loturi din județele Mureș, Harghita și Neamț, Autostrada Unirii promite un spectacol de inginerie Cele patru loturi sunt :  Lotul 1...
Ultima oră
Pe aceeași temă