4.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecial"Restul e tacere", film comercial de calitate

„Restul e tacere”, film comercial de calitate

Lungmetrajul lui Nae Caranfil, de 2,4 milioane de euro, intra pe ecrane anul viitor.
Emotii mari legate de cel mai recent film al lui Nae Caranfil, cel mai scump si cel mai ambitios proiect din istoria cinematografiei romanesti. La inceputul Festivalului Transilvania, inca nu se stia cu siguranta daca "Restul e tacere" va iesi din laborator in timp util pentru a fi prezentat la TIFF. Pana la urma, a fost gata si a fost proiectat de doua ori la Cluj, o data vineri noapte, de la 23.30, a doua oara sambata dupa-amiaza. Cei care s-au putut strecura la cele doua proiectii din Cluj se pot considera norocosi, pentru ca filmul va intra pe ecrane abia in primavara anului viitor, pentru a-si rezerva o sansa la festivaluri.   
"Restul e tacere", un film care a asteptat aproape 20 de ani sa se faca, este, asa cum au sustinut-o si cei din echipa filmului, o noutate pentru cinematografia romaneasca. In primul rand, datorita bugetului, care s-a ridicat la aproximativ 2,4 milioane de euro. Interesant este ca banii au fost gasiti in tara, producatorul, Cristian Comeaga, explicand ca s-a intamplat asa datorita faimei regizorului si faptului ca cei mai multi dintre finantatori au vazut "Filantropica" sau "Asfalt tango", iar decizia de a finanta aceasta superproductie s-a justificat in mare masura prin preferinte personale.
Nae Caranfil pluseaza, ironizand tendinta actuala de a face filme in aproximativ acelasi stil, pe aceeasi tematica: "A face un astfel de film in Romania tine de experiment, inseamna a deschide noi orizonturi in cinematografia romaneasca, a deschide carari necunoscute, a face film de arta si de eseu", continuand: "Sunt un crowd–pleaser? Sunt!" (in traducerea lui Vizante, "satisface masele"). Explicatia este ca si-a dorit ca "Restul e tacere" sa fie un film pentru public, un film comercial de calitate.
Prima varianta de scenariu, spune regizorul, a scris-o in 1988, cand era la studii la Bruxelles. In varianta de atunci, avea 180 de pagini scrise, calitati literare si ar fi iesit un film de vreo patru ore jumatate. Acum filmul are peste doua ore si, chiar daca nu poti spune ca plotul este cel mai comercial cu putinta – despre cum s-a facut, la inceputul secolului trecut, "Razboiul de independenta", primul lungmetraj romanesc –, "Restul e tacere" are si umor, si satira – de atmosfera de epoca nu mai vorbesc –, dar si interventii care te lasa fara replica. Asa este includerea unui filmulet de animatie (realizat de Ovidiu Stanciu), de altfel o solutie ieftina si inedita la ce ar fi insemnat filmari la Paris.
Actorii sunt si ei foarte potriviti, mai ales ca Marius Florea Vizante, care detine rolul principal, a fost in carti inca de la inceputul anilor ‘90, cand a fost prima tentativa de realizare a acestui film. Ovidiu Niculescu, celalalt protagonist, a trecut printr-un  machiaj chinuitor (sedinta de machiaj dura in jur de trei ore), dar si printr-o cura de ingrasare pentru a-l intepreta pe mai varstnicul Leon, omul cu banii din aceasta poveste. "Am simtit acest film ca pe o poveste de dragoste si ura intre omul cu banii – Leon – si omul cu inspiratia – Grigore –, peste ei ramanand opera cu un firisor de sange", a spus Caranfil in conferinta de presa care a urmat vizionarii nocturne a acestui film.
Chiar daca totul pleaca de la o poveste reala, personajele sunt mai mult fictive decat modele reale: "Am adaugat destul de multe lucruri de la mine, din burta, e o opera de fictiune pana la urma", a mai spus Caranfil.
"Restul e tacere" este si va fi cel mai asteptat film romanesc al ultimilor ani, mai ales ca de la "Filantropica" a trecut ceva timp. Pentru intretinerea curiozitatii, cei din echipa au anuntat ca va exista un serial tv despre cum s-a lucrat la acest film, serial care va fi inclus ulterior pe DVD, impreuna cu filmul.

Cele mai citite

Alertă de avalanșe pe Valea Prahovei: Salvamontiștii avertizează asupra riscurilor

Salvamontiștii din Prahova atrag atenția asupra riscului ridicat de avalanșe în zona montană, ca urmare a ninsorilor abundente din ultimele zile și a vântului...

Bitcoin atinge un nou record și se apropie de 100.000 de dolari

Bitcoin a stabilit un nou record de preț, apropiindu-se rapid de pragul de 100.000 de dolari, în urma unei creșteri spectaculoase alimentate de așteptările...

Alegerile din România și provocările economice iminente, analizate de Bloomberg

Analiza Bloomberg despre alegerile din România subliniază că, după o perioadă de creștere economică, țara se află acum într-o situație dificilă din punct de...
Ultima oră
Pe aceeași temă