15.4 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăSpecialUltima zi de TIFF, printre SPP-isti si ploaie

Ultima zi de TIFF, printre SPP-isti si ploaie

TIFF-ul si-a premiat castigatorii in prezenta premierului si a ministrului Culturii
Ceremonia de decernare a premiilor celei de a sasea editii a Festivalului International de Film Transilvania a incheiat o saptamana de agitatie culturala si mondena la Cluj. Juriul si-a anuntat premiantii in atmosfera supraincalzita din sala Teatrului National, in prezenta premierului Tariceanu si a ministrului Culturii, Adrian Iorgulescu, care, cum era de asteptat, au suscitat un mai mare interes din partea presei decat cineastii prezenti in sala. De altfel, se zvonea printre organizatori, cocktail-ul care a urmat galei de premiere a fost intarziat de echipele SPP care au prelevat mostre din mancare si bautura pentru teste. Cu toate eforturile pentru asigurarea securitatii, insa, personalul de paza nu s-a sinchisit sa scoata din incinta teatrului un boschetar care s-a plimbat linistit prin foaier, direct pe covorul rosu, de unde a fost cu greu escortat afara de catre un voluntar. Dupa decernarea premiilor, oficialitatile si vedetele s-au grabit sa paraseasca sala.
Rona Hartner a concertat, din pacate, printre usi trantite, pentru un public aproape in intregime intors cu spatele la scena.
Petrecerea care a urmat galei, organizata la terasa restaurantului Aroma, a oferit elitei locale prilejul de a socializa si de a transpira in rochii de seara si costume de firma. Producatori, regizori, actori, ziaristi si indivizi cu zambete de vedeta s-au ingramadit deasupra platourilor cu mancare, panicati ca nu vor mai apuca sa-si umple farfuriile cu delicatesele oferite de organizatori.
Separati in grupuri si speriati de aversele de ploaie, invitatii s-au adapostit in interiorul devenit neincapator al localului. Inghesuit intr-un colt de terasa, actorul american Armand Assante, invitat special al festivalului, a savurat singur si nebagat in seama un pahar de vin.
Oboseala noptilor nedormite si-a pus amprenta asupra atmosferei, destul de apatica, a evenimentului, atmosfera care s-a destins abia dupa plecarea premierului, cand lumea a inceput sa danseze pe coverurile interpretate de trupa de rock progresiv Jam.
TIFF-ul s-a incheiat provincial. Clujul a obosit, se pare, dupa doar zece zile de efervescenta artistica si a recazut in letargia culturala care il caracterizeaza.
Premii
"La Sagrada Familia / Familia Sfanta", un film chilian in regia lui Sebastian Campos despre valorile traditionale alterate, despre crestinismul convertit la contemporaneitate, este marele castigator al TIFF-ului. Desi Cristian Mungiu a convenit de comun acord cu juriul ca filmul "4-3-2" sa nu intre in competitie, data fiind distinctia obtinuta la Cannes, regizorul a castigat premiul "Zilelor Filmului Romanesc" pentru imagine a unui lung metraj, iar Ana Maria Marinca a fost laureata sectiunii "Cea mai tanara speranta a cinemaului romanesc". Premiul publicului a mers tot in zona latina, catre filmul spaniol "Albastru inchis aproape negru", care a obtinut o mentiune speciala a juriului la sectiunea imagine. Cel mai bun scurt metraj a fost declarat un film belgian, "In vis", iar premiul HBO pentru scenariu de scurt-metraj a ajuns la un clujean, Doru Lupeanu, pentru "Fata Galbena care rade". Premiul pentru regie a mers in Islanda, pentru filmul "Children", iar Franco Nero si actrita romanca Irina Petrescu au primit distinctii pentru intreaga activitate.

Cele mai citite

Concurența dintre hoteluri și Airbnb: Costuri ridicate și reglementări stricte versus acces facil și taxe minime

Deschiderea unui hotel implică nu doar o investiție financiară semnificativă, ci și obținerea a nu mai puțin de 14 avize și certificate necesare pentru...

Cum alegi parasolarul auto ideal

Parasolarele auto sunt accesorii utilizate pentru a proteja interiorul mașinii de razele solare intense, reducând acumularea de căldură și protejând materialele din interior de...

Când clopotele se bat cap în cap

Furtuna și ploile abundente de zilele trecute au stârnit pe toți meteorologii și reporterii de televiziune, care s-au grăbit să propovăduiască apocalipsa, băgând...
Ultima oră
Pe aceeași temă