13.9 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialLa urne, cetateni!

La urne, cetateni!

Ieri s-a desfasurat primul tur de scrutin al alegerilor legislative din Franta, UMP, partidul presedintelui Nicolas Sarkozy, fiind asteptat sa isi consolideze dominatia asupra Adunarii Nationale, in vreme ce opozitia socialista spera sa limiteze pagubele. Partide precum comunistii sau Frontul National risca sa dispara de pe scena.
Dupa triumful din urma cu o luna de la prezidentiale, Sarkozy a solicitat – si toti observatorii vietii politice franceze sunt de acord ca va si primi – o majoritate solida pentru propriul partid de centru dreapta, Uniunea pentru o Miscare Populara (UMP). Singurele necunoscute ale acestui scrutin sunt cat de zdrobitoare va fi victoria UMP si cat de grava infrangerea socialistilor (PS), principalul partid de opozitie. Potrivit presei franceze, "valul albastru (culoarea traditionala a dreptei)" se poate ridica la o "inaltime" cuprinsa intre 382 si 430 din numarul total de 577 cate numara Adunarea Nationala. Desi ar reprezenta o majorare semnificativa a actualei majoritati de  350 de deputati, orice rezultat sub 400 ar fi considerat in staff-ul prezidential o miniinfrangere.
La stanga insa lucrurile sunt dramatice. PS spera sa limiteze valul albastru astfel incat acesta sa nu devina un autentic tsunami care sa mature stanga. Socialistii, care dispun in prezent de 149 de mandate, s-ar declara fericiti daca ar obtine undeva intre 115 si 158, dar nu singuri, ci impreuna cu stanga radicala si cu partidul lui Jean-Pierre Chevènement. La socialisti problema nu pare sa fie consolidarea pozitiei in parlament, ci clarificarea problemelor interne prin alegerea unui nou lider, intre Ségolène Royal si primarul Parisului, Bertrand Delanoë.
Lucrurile stau insa si mai rau pentru centristul FranIois Bayrou, care a fost parasit de majoritatea sustinatorilor in favoarea lui Sarkozy, pentru Frontul National al lui Jean-Marie Le Pen care, se pare, nu va mai intra in parlament, dar si pentru batranul Partid Comunist, care nu poate spera decat la cel mult cateva mandate.  

» Adunarea Nationala

Camera inferioara a Parlamentului Frantei este formata din 577 de deputati alesi pentru un mandat de 5 ani, prin scrutin uninominal. Daca vreunul din cei 7.639 de candidati nu obtine majoritatea absoluta, un al doilea tur de scrutin va fi organizat pe 17 iunie.

Adunarea Nationala poate sanctiona guvernul prin motiune de cenzura sau prin refuzul de a-i acorda votul de incredere. In schimb, agenda sa este stabilita de guvern. La randul sau, presedintele poate dizolva parlamentul, caz in care se organizeaza noi alegeri. Acest lucru s-a intamplat de cinci ori in timpul celei de-a V-a Republici.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă