13.2 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăSpecialActorul Adrian Pintea a incetat din viata

Actorul Adrian Pintea a incetat din viata

Actorul Adrian Pintea a murit, astazi, la spitalul Fundeni, dupa o lunga suferinta provocata de ciroza. Pintea a fost internat acum patru zile, in stare foarte grava, la Sectia de terapie intensiva a Institutului Clinic Fundeni.
Prof. dr. Dan Tulbure, seful departamentului, a declarat vineri, pentru ROMPRES, ca actorul a fost adus la spital in soc septic sever, care excludea un transplant de ficat, Pintea suferind de ciroza, care s-a complicat sever cu o insuficienta cardiaca dreapta.
Prof. Dan Tulbure a explicat ca infectia a fost data de un abces dentar si s-a supraadaugat insuficientei hepatice severe.
El a mentionat ca, din pacate, pacientul nu a reactionat la niciunul dintre tratamentele.

 

Nascut la 9 octombrie 1954, in localitatea Beius, judetul Bihor, Adrian Pintea a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica (1979).
El a desfasurat o activitate teatrala de succes pe scenele Teatrului 'Ion Creanga' din Bucuresti – 'Bogdan Dragos', 'Si tu faci parte din fericire'; Teatrului 'Lucia Sturdza Bulandra' – 'Pescarusul'; Teatrului National din Bucuresti – 'Casatoria', 'Romulus cel Mare', 'Insemnarile unui necunoscut', 'A treia teapa', 'Monolog cu fata la perete', 'Inscriptie pe piatra de hotar', 'Lumina de primavara', 'Ifigenia', 'Inocentul'; Teatrului Constantin Nottara – 'Henric al IV-lea', 'Acesti ingeri tristi', 'Transfer de personalitate'.
Dincolo de prezenta sa carismatica, Pintea a impresionat prin profunzimea interpretarii.
El a interpretat numeroase roluri in filme pentru marele ecran: 'Intre oglinzi paralele', 'Padureanca', 'Moartea unui artist', 'Un bulgare de huma', 'Nostradamus', 'Domnisoara Cristina', ramanand in memoria publicului cinefil in special prin seria de filme cu Iancu Jianu: 'Iancu Jianu haiducul', 'Iancu Jianu zapciul'.
Pe data de 24 februarie 2003, Adrian Pintea si-a lansat primul volum de poezie intitulat 'Pamantul americanului', aparut la Editura Florile Dalbe. Tot in 2003, cunoscutul artist a editat in volum si un eseu intitulat 'Hamlet sau actorul lucid'.

Cele mai citite

O strângere de mână i-a adus moartea liderului Hezbollah

Canalul saudit de știri Al Hadath a transmis că un bărbat care a venit din Iran, i-a strâns mâna lui Nasrallah și a uns-o...

Guvernul României, cel mai optimist în privința creșterii economice din 2024, în ciuda altor prognoze mult mai rezervate

Guvernul României prognozează o creștere economică reală de 2,8% pentru anul 2024, în pofida unei evoluții slabe în primele șase luni, când PIB-ul a...

Aproximativ 28.000 de locuințe nu sunt alimentate cu energie electrică

Aproape 28.000 de locuințe nu erau alimentate cu energie electrică luni dimineaţa, în urma incidentelor apărute în timpul nopţii pe reţelele de medie şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă