13 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăSpecialFIFA someaza FRF sa aplice deciziile TAS

FIFA someaza FRF sa aplice deciziile TAS

Cu toate ca instiintarea trimisa de FIFA a ajuns pe biroul secretarului general al FRF, Adalbert Kassai, cu aproape 4 ore inainte de debutul meciului, directorul general al FRF, Ionut Lupescu, a spus ca el nu stie nimic de o astfel de hartie, probabil pentru a nu inflama spiritele si mai mult.
In scrisoarea de la FIFA se precizeaza ca in urma analizarii plangerii venite din partea SC FC Politehnica Timisoara SA, patronata pana la data de 26 februarie 2007 de Claudio Zambon, forul international a ajuns la concluzia ca decizia TAS nu a fost aplicata corect de FRF. "Decizia TAS trebuia in mod evident sa fie aplicata clubului care evolueaza in prima liga din Romania, FCU Politehnica Timisoara & Invest SA. In consecinta, solicitam Federatiei Romane de Fotbal sa aplice corect decizia TAS, in toate punctele sale", se arata in comunicatul FIFA.
Hotararea instantei de la Lausanne cuprinde 7 puncte, cele mai importante aspecte ale acestora fiind analizate mai jos.

Sa nu existe riscul unor confuzii!
FCU Politehnica Timisoara este obligata sa continue numele initial, adica CS FC Politehnica AEK Timisoara sau sa isi ia alt nume aprobat de FRF care nu include riscul de a fi confundat cu numele SC FC Politehnica Timisoara SA. FCU Politehnica Timisoara este obligata sa plateasca suma de 5.000 de euro drept compensatie catre SC FC Politehnica Timisoara SA pentru fiecare meci oficial jucat incepand cu data de 5 decembrie 2006 si pana cand intra in vigoare schimbarea de nume in concordanta cu prezenta sentinta.
Conform acestui punct, Marian Iancu trebuie sa plateasca 95.000 de euro, acesti bani reprezentand despagubirile pentru cele 19 meciuri (16 in campionat si 3 in Cupa Romaniei) disputate de echipa din prima liga. Sanctiunea financiara nu se aplica si asupra formatiei a doua a clubului.

Controverse privind culorile, imnul si logo-ul
FCU Politehnica Timisoara ii este interzisa imitarea culorilor sau folosirea imnului, istoriei si a logo-ului SC FC Politehnica Timisoara SA.
Acesta este probabil cel mai discutat punct. La ultima intalnire dintre Mircea Sandu si oficialii FIFA s-a discutat problema culorilor, imnului, logo-ului si istoricului. In ceea ce priveste culorile s-a pus la un moment dat problema ca dispunerea pe echipament sa nu fie la fel cu cea a echipei lui Zambon. Concluzia a fost ca Poli nu trebuie sa-si schimbe culorile si poate evolua in continuare in alb-violet. Despre imitarea imnului si a logo-ului nu poate fi vorba. Sigla este total diferita de cea a SC FC Politehnica Timisoara, iar imnul este o prelucrare dupa o melodie internationala. Legat de istoric, in decizia TAS se precizeaza ca FCU Politehnica Timisoara & Invest SA nu poate imita istoricul SC FC Politehnica Timisoara. "Nu am cerut palmaresul la Lausanne, dar lucrul asta este implicit", declara Zambon cu ceva timp in urma. SC FC Politehnica Timisoara SA a luat nastere la sfarsitul anului 2001, cand asociatia non-profit s-a transformat in societate conform art. 44 din Legea 69/2001, iar Certificatul de Identitate Sportiva l-a primit in 05.06.2003.
Doua luni mai tarziu fuzioneaza cu AS Dor Marunt si evolueaza in Divizia C la Dragasani. Dar in 2002, pe data de 18 februarie, Claudio Zambon a instiintat FRF ca-si retrage sprijinul financiar de la Timisoara. Interesant este ca pe data de 23.02.2002 SC FC Politehnica 2002 Timisoara primeste din partea FRF confirmarea ca este continuatoarea ASFC Politehnica Timisoara, echipa la care renuntase Zambon in februarie.
Toate aceste documente au ajuns si la TAS, doar ca in 28 iunie 2006 la Lausanne mai este trimisa o data doar hartia prin care continuatoarea este considerata echipa lui Zambon. In data de 20 decembrie 2006, Judecatoria Timisoara confirma ca ASFC Politehnica Timisoara exista in continuare, ceea ce contrazice actul FRF, pentru ca Asociatia nu face parte din SC FC Politehnica Timisoara. Tocmai acest act nu a fost trimis la TAS. Motivele pot fi mai multe incepand de la uitate pana la incompetenta unor oficiali. Cel acuzat de catre timisoreni este secretarul general al FRF, Adalbert Kassai care si-a pus semnatura pe doua acte care au dat palmaresul Politehnicii Timisoara la doua grupari.

90.000 de euro pentru folosirea ilegala
FCU Politehnica Timisoara este obligata sa plateasca suma de 90.000 de euro drept compensatie pentru violarea folosirii numelui, a culorilor, a imnului, a istoriei si a logo-ului SC FC Politehnica Timisoara SA intre 13 iunie 2006 si 4 decembrie 2006, inclusiv. Aceasta suma trebuie platita catre SC FC Politehnica Timisoara SA pana la acest termen-limita, FCU Politehnica Timisoara este obligata sa plateasca 5% dobanda pe an.

Comitetul Executiv va ratifica, marti, deciziile
Comisia de Apel a FRF isi va anunta decizia in termen rezonabil, prin care se va decide suma compensatorie ce va fi platita catre SC FC Politehnica Timisoara SA de catre FCU Politehnica Timisoara pentru fiecare folosire a numelui de SC FC Politehnica Timisoara SA, imnului, istoriei, logo-ului si culorilor intre 31 ianuarie 2005 si 12 iunie 2006 inclusiv si va mari aceasta suma cu numarul meciurilor oficiale jucate de FCU Politehnica Timisoara din acea perioada pentru a calcula intreaga suma compensatorie care va fi platita de FCU Politehnica Timisoara catre SC FC Politehnica Timisoara SA pentru violarea drepturilor de personalitate ale SC FC Politehnica Timisoara.
Decizia o va lua Curtea de Arbitraj pentru Fotbal, care se va intruni in regim de urgenta in urmatoarele zile, iar marti Comitetul Executiv va ratifica decizia.

Cele mai citite

Scene apocaliptice la Zaporojie după atacul Rusiei: „Maşinile au luat foc, copacii au fost puşi la pământ”

Rusia a atacat din nou Ucraina cu valuri de drone. La Kiev, asaltul a durat cinci ore. Bombardamentul a avut loc în ziua în...

Nicușor Dan recunoaște că „am fost relativ relaxaţi” în fața ciclonului din weekend

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat, luni seară, că ”am fost relativ relaxaţi” când a venit ciclonul în weekend, deoarece sistemul de...

Armata libaneză își repoziționează trupele în sudul țării

Armata libaneză îşi repoziţionează trupele în sudul ţării, a declarat pentru AFP un responsabil militar libanez, într-un moment în care Israelul a stabilit o...
Ultima oră
Pe aceeași temă