14.2 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialCetatenii UE pot fi alesi in administratia locala din Romania

Cetatenii UE pot fi alesi in administratia locala din Romania

Cetatenii statelor membre UE rezidenti in Romania vor avea dreptul de a alege si de a fi alesi in administratia publica locala si se vor putea asocia sau inscrie in partide, in aceleasi conditii ca si cetatenii romani, urmand sa voteze pe baza actului de identitate sau a altui document similar, transmite Mediafax. Autoritatea Electorala Permanenta va elabora materiale si programe de informare a cetatenilor Uniunii Europene asupra drepturilor lor electorale si modalitatii de exercitare a acestora, conform unui proiect de lege aprobat, miercuri, de Guvern si care modifica si completeaza o serie de acte normative privind sistemul electoral.
Toti cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene cu drept de vot care sunt rezidenti in localitatea pentru care se intocmeste lista si care se afla in evidentele Autoritatii pentru Straini vor putea vota, fiind inscrisi pe listele electorale complementare. Acestea sunt liste cu caracter permanent, intocmite si actualizate de catre primar impreuna cu formatiunile teritoriale ale Autoritatii pentru Straini.
Cetatenii statelor membre ale UE cu drept de vot, care locuiesc de cel putin trei luni inaintea scrutinului in circumscriptia electorala in care au loc alegeri si nu se afla in evidentele Autoritatii pentru Straini, sunt inscrisi, la cerere, de catre primar, in lista electorala suplimentara, pe baza actului de identitate sau a altui document care le atesta identitatea.
Cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene pot candida in unitatea administrativ-teritoriala in care sunt rezidenti daca se afla in evidentele Autoritatii pentru Straini. Propunerile de candidaturi se depun in aceleasi conditii ca si cetatenii romani.
La depunerea candidaturii, pe langa documentele necesare cetatenilor romani, cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene prezinta o declaratie pe proprie raspundere care include date privind cetatenia si adresa la care locuiesc in Romania, ultima adresa la care au locuit in statul membru de origine, faptul ca nu au fost lipsiti de dreptul de a candida in tara de origine, in urma unei hotarari judecatoresti penale sau civile definitive, faptul ca nu detin functii, in statul de origine sau in alt stat membru al Uniunii Europene, echivalente functiilor incompatibile in Romania cu statutul de ales local.
Prin rezident se intelege orice cetatean al Uniunii Europene sau membrul de familie al acestuia care isi exercita dreptul la libera circulatie si rezidenta pe teritoriul Romaniei, in conditiile legii.
Cetatenii Uniunii Europene, care intra pe teritoriul Romaniei, beneficiaza de drept de rezidenta pentru o perioada de pana la 3 luni de la data intrarii in tara, fara indeplinirea vreunei conditii suplimentare.

Cele mai citite

Studiu: Disponibilizările la nivel global în scădere în 2024, dar îngrijorarea privind epuizarea angajaților crește

Potrivit unui studiu realizat de compania de outplacement LHH, 73% dintre liderii de resurse umane la nivel global iau în considerare sau efectuează disponibilizări...

Capcane digitale: Falsificatori de pagini web care dau asistență juridică

Rețeaua înșelătoriilor online promite asistență juridică falsă pentru recuperarea fondurilor pierdute în investiții Poliția Română avertizează asupra unor noi modalități de înșelăciune în mediul online....

Piața apei publice crește: Din ce în ce mai mulți români conectați la sistemele de alimentare

Valul urbanizării aduce apă potabilă prin rețele publice pentru 77% dintre gospodăriile din România Institutul Național de Statistică anunță că populaţia conectată la sistemul public...
Ultima oră
Pe aceeași temă