16 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialVacaroiu, "pila" francezilor?

Vacaroiu, „pila” francezilor?

» Suspiciuni de coruptie pe axa Paris-Bucuresti.

» Presedintele Senatului francez l-ar fi rugat pe Nicolae Vacaroiu sa faciliteze deschiderea unui hipermarket Carrefour la Iasi.

Pe 15 februarie, Nicolae Vacaroiu se intalnea la Paris cu presedintele Senatului francez, Christian Poncelet. Tot la 15 februarie, Carrefour Romania anunta ca a demarat la Iasi constructia centrului comercial Felicia. Exista vreo legatura intre cele doua evenimente?

Trafic de influenta
Saptamanalul satiric francez "Le Canard Enchainé" sustine ca da. Una bazata pe trafic de influenta. Potrivit publicatiei, Poncelet s-a intalnit la 15 februarie cu omologul sau roman, Vacaroiu, la cererea omului de afaceri Jean-Claude Bertoldi, cu scopul de a facilita deschiderea unui hipermarket Carrefour la Iasi.
Despre Poncelet se spune ca ar fi intervenit in repetate randuri pentru ca prietenul sau Bertoldi, care lucra pentru Sogéa – o firma de lucrari publice, filiala a grupului Vinci –, sa obtina contracte in Franta si in strainatate in schimbul unor comisioane.
Actualmente, Bertoldi este inchis si acuzat de escrocherie, abuz de bunuri sociale si fals in acte private. Poncelet este, de marti, anchetat de Parchetul din Paris pentru trafic de influenta. Ascultarile telefonice efectuate pe parcursul investigatiei au scos la iveala contacte regulate intre cei doi. Poncelet s-ar fi laudat ca-si poate folosi relatiile indeosebi in Romania, Iran, Azerbaidjan si Kazahstan. Este citat un fragment de audiere in care Bertoldi evoca in fata anchetatorilor plata unui comision de 8.000 de euro lui Poncelet, daca firma Sogéa obtinea un santier in Vosges "gratie influentei sale".
Presedintele Senatului francez a "dezmintit categoric", marti seara, "afirmatiile mincinoase" facute la adresa sa si a anuntat ca va depune plangere in justitie pentru "denunt calomnios si defaimare". Poncelet sustine ca nu-l cunoaste prea bine pe Bertoldi si ca n-a facut decat sa "ajute unele companii franceze sa-si instaleze filiale in strainatate".
Daca in Franta cei doi au probleme cu justitia, la Bucuresti cel supranumit "Hagi al finantelor" este linistit. DNA a anuntat ca va declansa o ancheta doar daca autoritatile franceze vor cere acest lucru.
Increngatura Solcanu
Scandalul Carrefour scoate la iveala manevrele facute la Iasi de pesedistul Ion Solcanu si acolitii sai economici. Mogulii imobiliari din preajma fostului "tatuc" al Iasiului au profitat din plin de tranzactiile pentru hipermarketurile care s-au construit sau se afla in constructie in capitala Moldovei.
Terenul pe care se construieste in prezent cel mai mare complex Carrefour din Europa de Est, in suprafata de peste 12 hectare, in zona industriala a Iasiului, a fost tranzactionat in iunie 2006. Pentru o suprafata de 7 hectare de teren, investitorii francezi au platit sase milioane de euro. Interesant este ca tranzactia pentru Carrefour s-a consumat, intamplator sau nu, in biroul notarului Ioana Solcanu, nimeni alta decat fiica senatorului. Specialistii sustin ca, pentru perfectarea acestor acte, notarii care au incheiat tranzactia au bagat in buzunar cateva miliarde bune. Primaria Iasi urmeaza sa concesioneze alte 5 hectare, pretul terenului fiind de circa 8 milioane de euro.

» Sume fabuloase

Vinci este un grup de societati din domeniul concesiunilor si constructiilor, care are la nivel global 147.000 de angajati in mai mult de 80 de tari si a avut in 2006 o cifra de afaceri de 26 miliarde euro.

» EXPANSIUNE CONTINUA

Reteaua Carrefour Romania include in prezent sapte hipermarketuri in Ploiesti, Constanta, Brasov si Bucuresti. Compania a vandut anul trecut produse in valoare de 608,9 milioane de euro, reprezentand o crestere cu 39% fata de 2005. Carrefour Romania isi va extinde anul acesta reteaua de hipermarketuri cu trei magazine – doua la Iasi si unul la Cluj- Napoca –, investitia totala fiind de circa 60 milioane euro.

» Dezmintiri

Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a negat, ieri, ca ar fi discutat cu omologul sau francez, Christian Poncelet, despre deschiderea vreunui magazin Carrefour in Romania si a catalogat informatiile din presa franceza drept "fabulatie". "Intr-o vizita oficiala nu discuti asa ceva. Nu am avut nici o intalnire separata cu prilejul ultimei intalniri cu domnul Poncelet. Am fost cu toata delegatia si nu era cazul", a declarat Vacaroiu. Potrivit acestuia, informatiile din presa franceza nu se sustin si din perspectiva dimensiunilor firmei invocate. "De ce ar avea nevoie Carrefour de pila cuiva sau de interventii? Este de neconceput, dupa parerea mea. Din cate stiu, toate orasele din Romania se bat sa aduca pe teritoriul lor fie Metro, fie Carrefour, complexuri mari, care duc la alt nivel de civilizatie", a mai spus Vacaroiu. si senatorul PNL Norica Nicolai, care l-a insotit pe Vacaroiu in vizita in Franta, a negat: "Categoric, la toate discutiile care s-au purtat, atat cele oficiale, cat si cele cu ocazia unei mese care a fost organizata, discutiile nu au vizat firme romanesti sau straine".

Cele mai citite

Traficant de canabis, arestat preventiv pentru 30 de zile

Un traficant de canabis a primit mandat de arestare preventivă, pentru trafic de droguri de risc, pe care le-ar fi comercializat în proximitatea unui...

Avertizare Cod Portocaliu de inundații emis pentru șase județe

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o avertizare de Cod Portocaliu de inundații, valabilă pe 30 septembrie, pentru râurile...

Weekend excelent pentru români! Sorescu a marcat primul său gol din acest sezon în Turcia

Deian Sorescu a reușit primul său gol în Superliga Turciei pentru Gaziantep. Deian Sorescu (27 de ani) a marcat primul său gol din acest sezon...
Ultima oră
Pe aceeași temă