22.8 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialDeconturi penale pentru zboruri fictive

Deconturi penale pentru zboruri fictive

» Fostul sef de Stat Major al Unitatii speciale de Aviatie a Ministerului de Interne, comandor Sorin Haidu, a fost trimis in judecata.

» Angajati ai unitatii speciale au delapidat bugetul ministerului in masa, dupa ce au incasat zeci de prime pentru misiuni care nu s-au desfasurat niciodata.

» In urma unui control, mai multi ofiteri si maistri militari au solicitat incetarea raporturilor de serviciu cu Ministerul de Interne si trecerea in rezerva.

Fostul sef de stat major Sorin Haidu a fost trimis in judecata de procurorii Parchetului Militar. Haidu impreuna cu trei maistri militari au fost acuzati ca, timp de doi ani, ar fi incasat ilegal prime de zbor pentru misiuni pe care nu le-au executat. Cei patru sunt judecati pentru abuz in serviciu, fals, uz de fals, delapidare si inselaciune.
In urma cercetarilor, s-a stabilit ca, din 2004 pana in 2006, aproape toti angajatii unitatii ridicau de la casierie salarii de cateva zeci de ori mai mari decat in mod normal. 45 de angajati ai societatii au dat banii inapoi, 17 dintre ei fiind anchetati. Printre cei din urma se numara fostul comandant al unitatii, generalul Constantin Ilie, si adjunctul acestuia, comandorul Sorin Haidu. Unsprezece angajati ai Unitatii speciale de aviatie, printre care si generalul Ilie, au fost sanctionati administrativ cu amenda de o mie de lei fiecare.
O verificare a Corpului de Control al ministerului efectuata in perioada iulie-noiembrie 2006 a constatat mai multe nereguli legate de planificarea, organizarea si executarea misiunilor, care au condus la crearea unui prejudiciu de 450.000 de lei. Cei patru inculpati au completat fictiv mai multe documente de misiune si au consumat combustibil care nu a putut fi justificat.
Concret, cei implicati in acest jaf generalizat au acordat, in mod necuvenit, prime orare de zbor pentru personalul navigant si nenavigant al unitatii. Mai multi angajati ai unitatii "au fost inscrisi, in mod fictiv, in ordinele de misiune ale pilotilor ca facand parte din componenta echipajelor care au executat misiuni de zbor, fapt ce a condus la incasarea, in mod necuvenit, de catre acestia a unor prime de zbor", se arata in concluziile raportului Corpului de Control al Ministerului de Interne. "Deoarece nu s-au efectuat controale periodice, s-a permis tacit executarea, in mod defectuos, a unor misiuni in sprijinul altor structuri MAI, precum si a unui zbor neplanificat cu aeronava unitatii", se mai arata in raportul Corpului de Control.
Printre cei cercetati de Parchetul Militar s-au numarat mai multi piloti, fosti piloti pe aeronavele participante la misiuni, maistri militari si mecanici de bord.
Aproape 190 de mii de lei au fost recuperati prin semnarea unor angajamente de plata.
Ministerul de Interne s-a constituit parte civila in dosar si trebuie sa recupereze peste 250 mii de lei.

» Simularile de zbor nu-l interesau pe comandorul Haidu

In ianuarie 2007, un elicopter SMURD cu echipaj al Unitatii Speciale de Aviatie s-a prabusit la Iasi. In tragicul accident si-au pierdut viata patru persoane, printre care si medicul Liliana Puiu. Comandorul Sorin Haidu a fost acuzat de Dan Puiu, fratele Lilianei, ca a trimis la moarte sigura echipajul elicopterului. "Din informatiile pe care le-am cules, rezulta ca nici pilotul si nici copilotul nu participasera la simulari de zbor in conditii vitrege. Pilotul si copilotul nu au fost pregatiti sa zboare in nor. Copilotul a gresit pentru ca a fost impins de un idiot care a dat ordin sa zboare. Haidu este responsabil de moartea celor patru", declara la data respectiva Dan Puiu.

Cele mai citite

Tensiunea mică: cauze, simptome și tratament

Tensiunea arterială reprezintă forța cu care sângele împinge împotriva pereților arterelor atunci când este pompat de inimă. Dacă valorile sale scad sub 90/60 mmHg,...

Romgaz a încheiat un contract de creditare în valoare de 150.000 de milioane de euro

Linia de creditare este deschisă pentru 3 ani și va acoperi nevoile de capital de lucru ale Romgaz Romgaz a notificat investitorii de pe bursă...

Directiva europeană privind industria textilă: Pașaport digital și materii recuperabile obligatorii, din 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, toate produsele din sectorul textilelor, confecțiilor și pielăriei vor fi obligate să aibă un pașaport digital, conform unei directive...
Ultima oră
Pe aceeași temă