Sedinta bursiera de marti a continuat tendinta pozitiva manifestata inca de la finele saptamanii precedente si reafirmata in cursul zilei de luni. Toti cei patru indici ai Bursei de Valori Bucuresti au crescut cu circa 0,5 puncte procentuale, ceea ce reflecta o evolutie fireasca, sanatoasa a pietei in conditiile unui trend usor crescator pe termen mediu si lung.
Am avut insa un volum modest de tranzactionare pe ansamblul pietei, acesta abia depasind in total nivelul de 20,6 milioane de euro dintre care doar 13,2 milioane de euro pe piata principala si 7,4 milioane de euro pe piata Rasdaq.
Desi pe scena politica este oarecare zarva in momentul de fata, lucru care in mod normal ar afecta evolutia pietei de capital, totusi preturile actiunilor par a fi imune in momentul de fata la tulburarile politice, ceea ce arata o maturizare a economiei. Aici discutia se poate purta pe doua planuri: primul referitor la acele companii care depind totusi, intr-un fel sau altul, de contextul politic si al doilea care vizeaza mare parte a companiilor tranzactionate si care nu sunt afectate distinct si individual de politic decat indirect prin implicatiile pe care politicul le are asupra evolutiilor macroeconomice.
In categoria actiunilor foarte sensibile la politic se numara probabil SIF-urile si Rompetrol Rafinare. De exemplu, SIF-urile au nevoie de consens politic daca este sa se modifice pragul maximal de detinere, eveniment care conteaza mult in evolutia preturilor acestora. Totusi in momentul de fata investitorii in SIF-uri se focalizeaza mai mult pe performanta economica pe care o anticipeaza in cazul acestora decat pe eventualele modificari de prag, si de aceea preturile cresc in ultima perioada.