17.4 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialTratatul de la Trianon, la 87 de ani

Tratatul de la Trianon, la 87 de ani

La Biserica Unitariana din Targu Mures a avut loc duminica seara "comemorarea" Tratatului de la Trianon, de la semnarea caruia se implinesc 87 de ani, a anuntat presedintele Tineretului Maghiar Ardelean Mures, Kortessy Sandor, transmite ROMPRES. Dupa o declaratie pe tema tratatului, a avut loc proiectia filmului Trianon, film care a iscat, in 2005, la un adevarat scandal. Filmul Trianon, in regia lui Gabor Koltay, prezinta situatia Ungariei Mari de dinaintea semnarii Tratatului de la Trianon, din 4 iunie 1920, si conjunctura politica de dupa Primul Razboi Mondial, care a dus la destramarea Imperiului Austro-Ungar.
Filmul pune accent pe efectele suportate de maghiarii ramasi in afara granitelor Ungariei si este marcat de cantece patriotice cu caracter revizionist.
Manifestarile vor continua toata saptamana, cu prezentarea unor studii ale unor profesori de istorie de la Liceul 'Bolyai Farkas' din Targu Mures, si cu marturii ale unui preot reformat despre viata in Ardeal, inainte si dupa semnarea acestui tratat.
Sambata, 9 iunie, vicepresedintele Consiliului National Secuiesc Mures, Iszak Balasz, va sustine o prelegere in care va arata ca 'unica rasplata pentru nedreptatea numita Trianon este autonomia', relateaza Rompres.
Maghiarii din Transilvania considera ziua semnarii Tratatului de la Trianon, 4 iunie, zi de doliu national, pe considerentul ca Puterile Aliate invingatoare in Primul Razboi Mondial (inclusiv Romania) ar fi lasat Ungaria Mare fara o serie de teritorii, printre care si Ardealul, mentioneaza Rompres.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă