18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialAlegeri locale in Republica Moldova

Alegeri locale in Republica Moldova

Aproximativ 2,5 milioane de cetateni cu drept de vot din Republica Moldova sunt asteptati, duminica, la urne, in cadrul alegerilor locale generale. Scrutinul este considerat un test important pentru formatiunile politice de la Chisinau inaintea alegerilor parlamentare din 2009.
Potrivit Codului Electoral, primarii si consilierii in consiliile raionale, orasenesti, de sector si satesti se aleg prin vot pentru un mandat de patru ani.
In cadrul scrutinului din 3 iunie, urmeaza a fi alesi peste 900 de primari ai localitatilor si peste 12.000 de consilieri locali.
Un numar de 363 de persoane candideaza in total pentru functii de primar in municipiile si orasele din Republica Moldova, potrivit Comisiei Electorale Centrale. Dintre acestia, 69 sunt candidati independenti, iar 294 sunt sustinuti de partide politice.
Potrivit unui sondaj dat publicitatii la 28 mai, 42% dintre alegatorii municipiului Chisinau declarau ca nu vor merge la vot sau nu au decis inca daca merg la vot. Dintre persoanele decise sa se prezinte la urne, 40% au spus ca vor vota pentru candidatul Partidul Comunist la functia de primar, Veaceslav Iordan.

Pentru ca un candidat sa castige are nevoie de 50 la suta plus unu din voturile exprimate, iar ca alegerile sa fie validate este nevoie de o prezenta la vot de minim 25% din alegatori. La ultimele alegeri locale din 2003, rata de participare a fost de 58%, o prezenta estimata si pentru acest scrutin.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă