Guvernul turc organizeaza o conferinta pe tema politicii energetice comune a UE, pentru a sublinia importanta Turciei ca ruta alternativa la conductele Gazprom.
Comisarul european pentru Energie, Andris Piebalgs, si comisarul pentru Extindere, Olli Rehn, participa martea viitoare la conferinta de la Istanbul cu titlul "Turcia si UE: impreuna pentru o politica energetica comuna". Ministrul de Externe Abdullah Gul si cel pentru Energie, Hilmi Guler, vor fi de asemenea prezenti la aceasta conferinta, a carei miza ar fi atragerea atentiei UE asupra rolului pe care il joaca Turcia in contextul rutelor alternative la reteaua Gazprom.
Un inalt oficial turc a declarat sub protectia anonimatului pentru cotidianul Today’s Zaman ca "scopul principal in organizarea unui asemenea eveniment este sa transmitem un semnal puternic Europei privind rolul important pe care il joaca Turcia in domeniul energetic, pentru ca nu toate segmentele publicului european sunt constiente de aceasta. De asemenea, conferinta ne va ajuta si in relatia noastra cu UE."
Turcia doreste astfel sa-si creasca miza in negocierile de aderare, unul dintre proiectele centrale pe care se bazeaza fiind conducta Nabucco, ce ar urma sa tranziteze si Romania. Proiectul este in stand-by din cauza divergentelor dintre Turcia si Austria.
OMV a semnat saptamana trecuta un memorandum cu Gazpromul de a controla
impreuna
nodul de retea de la Baumgarten, unde urmeaza sa ajunga si conducta Nabucco. "UE nu are din pacate o politica energetica consecventa, de aceea sunt mai multe motive pentru care exista intarzieri la proiectul Nabucco", a declarat oficialul citat de Today’s Zaman.
De exemplu, nu ar fi clar inca daca gazele naturale ar urma sa provina din Turkmenistan si Kazahstan sau din Iran si Irak. Recent, Vladimir Putin si-a asigurat si o parte consistenta din rezervele caspice pe care s-ar baza Nabucco intr-una din variante, prin acordul la care a ajuns cu presedintele Turkmenistanului Gurbanguly Berdymuhammedov si cel al Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev.
Ankara nu pare inca foarte ingrijorata de acest acord, cel putin din spusele oficialului citat de cotidianul turc: "Este clar ca s-a format o vointa comuna la nivel politic, dar trebuie sa asteptam si sa vedem cum este reflectata aceasta vointa in discutiile tehnice.
Nu e greu sa ajungi
la un consens la nivel inalt, dar apoi
trebuie vazut daca
acordul e fezabil la nivel tehnic."