3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăSpecialTeapa lui Pinalti

Teapa lui Pinalti

Primarul orasului Piatra Neamt a refuzat sa retrocedeze un teren pe care fiica sa l-a cumparat si l-a revandut cu un profit de un milion de dolari.

Proprietarul a facut plangere penala impotriva primarului Gheorghe Stefan, zis Pinalti, iar acesta a hotarat sa-l compenseze cu un alt teren in Piatra Neamt.

Pinalti i-a cerut in schimb proprietarului sa renunte la plangerea facuta la DNA Bacau si la toate procesele civile.

 

Dupa ce nemteanul si-a retras actiunile in justitie, autoritatile locale l-au dat in judecata ca sa-i ia terenul inapoi.

Procurorul care l-a scos basma curata pe Pinalti din aceasta afacere este Emanuel Humulescu, uns recent de ministrul Tudor Chiuariu sef al Corpului de control al Ministerului Justitiei.

Cand si-a inceput demersurile pentru recastigarea unui teren confiscat de comunisti, nemteanul Neculai Cretu nici nu banuia ce cuib de viespi avea sa starneasca. Desi solicitarea lui nu este nici pe departe cea mai complicata cerere de revendicare de terenuri facuta in Romania in baza Legii 10/2001, nemteanul s-a lovit de o opozitie puternica din partea autoritatilor locale, tocmai pentru ca la mijloc erau interesele primarului liberal Gheorghe Stefan, cunoscut si sub numele de Pinalti.

O afacere de un milion de dolari
In afara de faptul ca este fiica primarului de Piatra Neamt, Georgiana Stefan nu s-a remarcat ca om de afaceri de calibru. Cu toate acestea, in iulie 2005, ea a debutat direct in "Liga Campionilor" a marilor afaceri imobiliare. Mai intai a cumparat un teren de la "Transmoldavia" SA, fosta intreprindere de transport public a orasului, privatizata intre timp. Cei 4.576 de metri patrati (situati intr-o zona imobiliara excelenta) au costat fix 424.020 RON. Dupa sapte luni, Georgiana a vandut terenul societatii "Plus Discount Romania", cunoscut dezvoltator de hipermarket-uri. Pretul tranzactiei a fost de 3.128.296 RON, ceea ce inseamna ca profitul obtinut de fiica primarului Stefan a fost de 2.700.000 RON (aproximativ 800.000 de euro). Acest tun imobiliar dat de Georgiana stefan, aparent ciudat, pare mai clar daca privim atent protagonistii: pe de o parte societatea care a vandut terenul, "Transmoldavia" SA, apartine unui om de afaceri olandez, Hendrik von Regderen, despre care presa locala a scris ca ar fi avut mari probleme cu justitia nemteana, fiind acuzat de inselaciune in conventii, evaziune fiscala si spalare de bani, iar pe de alta parte "Plus Discount Romania", societate germana care dupa 28 de magazine deschise in Romania vroia sa-si extinda afacerile si in Piatra Neamt, acolo unde taticul Pinalti era "jupan".

Victima
In timp ce Georgiana facea afaceri in stil mare, un amarastean din Piatra Neamt, Neculai Cretu, se tot straduia sa le dovedeasca autoritatilor locale ca este mostenitorul de drept al unui teren de 700 de metri patrati, situat pe strada Bistritei nr. 1, adica acolo unde este si pamantul vandut de fata lui Pinalti. Cretu era inarmat cu acte beton, care dovedeau atat caracterul abuziv al exproprierii careia ii cazuse victima in 1979, impreuna cu mama sa, cat si calitatea de unic mostenitor al pamantului. Cu toate acestea, el a fost plimbat pe drumuri: Primaria i-a trimis notificarea (in baza Legii 10/2001) la societatea "Transmoldavia" SA (care folosea terenul), firma respectiva l-a trimis inapoi la Primarie si tot asa, pana cand, scos efectiv din minti, a amenintat ca-si da foc in fata Prefecturii daca nu i se rezolva cererea. Mai trebuie spus ca Neculai Cretu aflase intre timp de afacerile fiicei lui Pinalti cu terenul din care facea parte si lotul lui. Din acest motiv a actionat in instanta Primaria Piatra Neamt, iar lui Gheorghe stefan i-a facut chiar plingere penala la DNA Bacau, pentru abuz in serviciu si fapte asimilate infractiunilor de coruptie. Mai mult decat atat, Cretu l-a reclamat pe Stefan si la Ministerul Administratiei si Internelor.

Capcana
Luna ianuarie a acestui an l-a prins pe Neculai Cretu in razboi total cu autoritatile. Obtinuse cu greu o hotarare judecatoreasca de sistare a lucrarilor la hipermarketul ce se ridica pe terenul sau, act care nu era respectat de nimeni. Termenele la procesele de judecata cu Primaria si "Transmoldavia" SA treceau unul dupa altul, fara sa se intrevada o solutie favorabila prea curand. Nici informatiile care-i veneau de la Parchet, de la procurorul Emanuel Humulescu, care lucra plangerea impotriva lui Pinalti, nu erau prea incurajatoare. Disperat, inarmat cu o pancarta, Cretu s-a postat in fata Prefecturii Neamt si a amenintat ca intra in greva foamei, ba chiar ca isi da foc. Functionarii Prefecturii l-au linistit si i-au promis ca vor interveni la Primarie pentru a-i rezolva favorabil cererea. Lucrurile pareau a lua o intorsatura favorabila. "M-am trezit cu o invitatie la Primarie, m-am dus si acolo ma asteptau membrii Comisiei de aplicare a Legii 10. Primarul Gheorghe Stefan mi-a zis: «Bini, mai, nu puteai sa vii la mine sa-mi spui problema?». I-am spus ca am incercat, dar nu am reusit. Membrii comisiei au fost de acord sa-mi dea un alt teren, tot intr-o zona buna, echivalent ca valoare. Am fost de acord", povesteste Neculai Cretu. Decizia primarului din 8 februarie 2007, semnata si de secretarul municipiului, Vasile Visan, si emisa la recomandarea Comisiei locale de aplicare a Legii 10, recunoaste pentru prima data dreptul lui Cretu asupra imobilului de pe strada Bistritei nr. 1, pe care, insa, nu-l poate restitui in natura, dar ii acorda in compensare o alta suprafata echivalenta ca valoare tot in oras, pe strada Obor. Asa stand lucrurile, Neculai Cretu nu s-a mai gandit ca i s-ar putea intampla ceva rau, cand i s-a pus in fata o conventie prin care isi lua angajamentul fata de societatile "Transmoldavia" SA, "Plus Discount Romania", "Kiz Project" SRL (cea care construia hipermarketul), dar si fata de Georgiana stefan ca va renunta la toate cele sase procese civile intentate acestora, precum si la sustinerea plangerii penale formulate impotriva lui Pinalti la DNA Bacau. Cretu a semnat conventia convins ca face un gest normal. Gestul s-a dovedit insa o mare imprudenta.

Oamenii legii
Conventia semnata de Cretu are cel putin o prevedere ciudata. Este vorba despre paragraful in care nemteanul isi lua angajamentul "sa nu mai sustina plangerile penale aflate in curs de cercetare la DNA si la organele de urmarire penala din judetul Neamt". Specialistii in drept penal consultati de noi ne-au precizat ca o astfel de conventie este nula si ca, indiferent de vointa reclamantului, plangerea penala pentru abuz si coruptie impotriva lui Pinalti trebuia sa-si urmeze cursul firesc. Cretu spune insa ca imediat dupa ce a semnat conventia s-a dus la procurorul Humulescu, care l-a pus sa semneze o declaratie cum ca nu mai are nici o pretentie impotriva lui Gheorghe Stefan. Dosarul a primit, cum era de asteptat, solutia de neincepere a urmaririi penale (NUP). Mai departe, lucrurile au evoluat de-a dreptul halucinant.

Lovitura de gratie
Pe 16 aprilie 2007, Neculai Cretu a avut o surpriza neplacuta: a primit instiintarea ca este dat in judecata pentru anularea dispozitiei primarului prin care a primit terenul in compensare. Cererea de chemare in judecata era semnata, paradoxal, de aceiasi membri ai Comisiei de aplicare a Legii 10 care, cu doua luni inainte, il considerau pe deplin indreptatit sa primeasca respectivul teren. Motivatia actiunii: Primaria nu putea sa-i dea terenul pentru ca nu era al ei! Ca argument, functionarii aduceau aceleasi prevederi ale Legii 10/2001, care au stat si la baza hotararii initiale.
Neculai Cretu trebuie sa o ia acum de la inceput: avocati, procese, drumuri la Tribunal si cheltuieli.

» "O chestiune ciudata, atipica…"
Unul dintre cei care au semnat documentele – atat pentru acordarea terenului, cat si pentru anularea titlului – este secretarul Primariei Piatra Neamt, Vasile Visan, practic singurul specialist, apolitic, din Comisia de aplicare a Legii 10.
Reporter: Care e, pana la urma, parerea specialistului? Avea dreptul Cretu sa primeasca terenul sau nu?
Visan: Stiu ca e o chestiune ciudata, atipica. E, de fapt, o exceptie…
Reporter: Noi credem ca, pentru specialisti, prevederile legii sunt clare…
Visan: Noi am luat initial decizia sa-i dam terenul sub o anumita presiune, a venit o recomandare de la Prefectura, omul amenintase ca face greva foamei. Ulterior, ce s-a intamplat… a venit un control de la Ministerul Administratiei si Internelor care l-a chemat pe Cretu pentru niste reclamatii la adresa primarului. Cretu, desi primise terenul in compensare, s-a declarat nemultumit de solutiile date de Primarie pe alte cereri de retrocedare depuse de el.
Reporter: V-ati razbunat, sa intelegem?
Visan: Nu, problema e pe muchie de cutit. De aceea ne-am adresat instantei de judecata, pentru ca judecatorul nu trebuie sa fie influentat politic si el va gasi solutia corecta.

» Procurorul Humulescu: "Am dat solutia care mi s-a parut corecta"
Actualul sef al Corpului de Control al ministrului Justitiei, Emanuel Humulescu, a fost procurorul care a dat solutia de neincepere a urmaririi penale (NUP) impotriva lui Pinalti.
Reporter: Ati luat in seama angajamentul lui Cretu cum ca nu mai sustine plangerea penala impotriva primarului Stefan?
Humulescu: Solutia de neincepere a urmaririi penale se prefigura in acest dosar dinaintea acestui fapt. E adevarat ca, intr-un context general, a contat si faptul ca domnul Cretu nu-si mai sustinea plangerea. Pe fond, insa, nu era vorba de abuz sau coruptie cand terenul fusese vandut de fiica primarului, persoana privata…
Reporter: Gheorghe Stefan a recunoscut pentru un ziar central ca, de fapt, el s-a aflat in spatele afacerii facute de fiica sa. Era o declaratie interesanta, cred, la acest dosar…
Humulescu: Serios? N-am vazut declaratia asta.
Reporter: Stiti ca l-au pacalit pe Cretu si acum vor sa-i ia terenul inapoi?
Humulescu: Am auzit, si nu mi se pare corect ce se intampla. Repet, insa, ca n-am nici o legatura cu subiectul, am dat solutia care mi s-a parut corecta la momentul acela.

» Gheorghe Stefan: "Nu comentez"
Primarul municipiului Piatra Neamt a refuzat sa comenteze acest subiect, recomandandu-ne sa luam legatura cu secretarul Primariei, Vasile Visan, "singurul in masura sa ofere explicatii avizate pe acest subiect".

Cele mai citite

Doar 35% dintre americani au încredere în sistemul judiciar al SUA

Noul sondaj Gallup confirmă că americanii înțeleg pe deplin că instanțele antidemocratice au atins în mod inexplicabil această supremație Lipsa de încredere a americanilor în...

Doar 35% dintre americani au încredere în sistemul judiciar al SUA

Noul sondaj Gallup confirmă că americanii înțeleg pe deplin că instanțele antidemocratice au atins în mod inexplicabil această supremație Lipsa de încredere a americanilor în...

Programul marilor magazine de Crăciun și Revelion 2024

Ca în fiecare an, marile lanțuri de magazine din România adaptează programul, ținând cont de Sărbători De Crăciun, 25 decembrie, și în prima zi din...
Ultima oră
Pe aceeași temă