Sedinta bursiera de marti a mentinut o caracteristica de lichiditate redusa, la fel ca in zilele anterioare.
Totusi, daca luni faptul ca investitorii straini din Marea Britanie, Germania, Elvetia, Austria si SUA au fost intr-o scurta vacanta justifica un volum mai redus de tranzactionare la bursele emergente din Europa de Est, totusi ieri situatia nu s-a mai repetat si de aceea lichiditatea ramasa la nivel scazut a surprins mare parte din investitori.
Evenimentul care a atras cel mai ridicat interes in piata a fost comunicatul Petrom referitor la iminenta inchidere pentru un orizont de timp de maxim 6 luni a rafinariei Arpechim, ca urmare a suspendarii autorizatiei de mediu, de catre Agentia Regionala pentru Protectia Mediului.
Cum la Arpechim se rafineaza circa jumatate din combustibilii vanduti de grupul Petrom, investitorii automat au tradus aceasta stire in prezumtia ca vanzarile de combustibili ale Petrom vor scadea si, ca atare, si profiturile companiei se vor diminua, afectand bugetul de venituri si cheltuieli pe anul 2007 al companiei.
Ca atare, au preferat sa se retraga din pozitiile de cumparare si chiar sa lichidizeze o parte din pozitiile detinute pe SNP. Asadar, in piata presiunea a fost mai puternica la vanzare, ceea ce a facut ca preturile sa scada cu circa 4,7% pana la inchiderea zilei.
Totusi actiunile SNP au avut sustinere destul de importanta la niveluri situate aproape de pragul psihologic de 0,5 lei pe actiune ca dovada faptul ca pretul nu a coborat sub acest nivel, iar volumul de tranzactionare a fost destul de ridicat (peste 11,4 milioane de actiuni).
Vestea referitoare la rafinaria Arpechim a avut indirect impact si asupra altor societati listate la Bursa de Valori Bucuresti. Astfel, initial investitorii au considerat ca de eventuala reducere a vanzarilor de combustibili ar putea profita celalalt jucator important din piata carburantilor, listat si el la Bursa de Valori, adica Rompetrol Rafinare Constanta.
Asa se explica faptul ca in prima parte a zilei cotatiile actiunilor RRC cresteau sustinut, depasind o apreciere de 3% comparativ cu nivelul de referinta al zilei anterioare.
Pana la inchiderea zilei insa, acest optimism fata de titlurile rafinariei Rompetrol s-a mai temperat, iar pretul de referinta al sedintei de marti a fost de doar 0,0910 lei pe actiune comparativ cu un maxim de 0,0929 lei.
De asemenea, titlurile Oltchim Ramnicu Valcea au scazut marti ca urmare a faptului ca acest combinat are ca furnizor de materie prima Arpechim.