10.6 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialRomania refuza gunoiul Italiei

Romania refuza gunoiul Italiei

  • Deseurile menajere din Italia nu vor fi incinerate in Romania.
  • Italienii anunta ca vor sa negocieze conditiile, romanii spun ca nu stiu despre ce este vorba.
  • Pana in 2011, Romania poate refuza deseurile UE.

 

Reprezentantii ministerului roman al Mediului afirma ca nu exista nici o intelegere intre autoritatile romane si cele italiene privind eventuale importuri si incinerari pe teritoriului Romaniei a unor deseuri menajere provenite din Italia. Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM), singura institutie care poate autoriza astfel de operatiuni, nu a primit nici o solicitare pentru import de deseuri. Cu toate acestea, presa din Italia anunta sosirea la Bucuresti a oficialilor italieni care ar urma sa "negocieze pretul pe tona de gunoi menajer ce urmeaza sa fie importat si incinerat in Romania".

Instiintari pentru depozite
Pentru a evita aparitia unor transporturi ilegale de deseuri, ministrul Mediului, Attila Korodi, a cerut ANPM sa informeze toti proprietarii sau administratorii de spatii de depozitare a deseurilor in privinta conditiilor legale pentru desfasurarea activitatilor in domeniu, cu specificarea faptului ca incalcarea lor atrage suportarea sanctiunilor legale. Orice import de deseuri este autorizat de ANPM, pe baza unei notificari din partea statului care doreste sa faca o astfel de operatiune. Conform acestei proceduri, autoritatile romane nu au fost notificate in legatura cu dorinta vreunei tari de a depozita sau incinera in Romania vreo cantitate de deseuri.
Romania are doua termene de conformare in ceea ce priveste importul de deseuri menajere: este vorba de 2015 pentru deseuri care au ca finalitate depozitarea si incinerarea acestora si 2011 pentru valorificarea sub orice forma a deseurilor.
Nu exista capacitate de stocare

Conform legislatiei europene pe care Romania o pune in practica, nu exista nici o solicitare oficiala de depozitare si incinerare pe teritoriul Romaniei a unei cantitati de deseuri care sa provina din Italia. Romania are negociata cu UE o perioada de conformare la directivele de management al deseurilor pana in 2017. Autoritatile au ca obiectiv implementarea unui sistem integrat de management al deseurilor pe intreg teritoriul national. Aceasta implica rezolvarea unor probleme precum construirea unor depozite conforme, cu capacitati suficiente pentru cantitatea de deseuri produsa de locuitorii Romaniei. Din acest punct de vedere, nici nu se poate vorbi de "importarea" deseurilor, atat timp cat sunt probleme cu gestionarea si depozitarea deseurilor la nivel national. Scandaluri legate de importurile de deseuri in Romania au mai existat in ultimele decenii, incepand cu tonele de substante cancerigene depozitate la Sulina in perioada comunista, pana in anii trecuti, cand se discuta despre posibilitatea depozitarii unor substante radioactive din alte tari.

"Romania nu va fi lada de gunoi"

Attila Korodi,
ministrul Mediului, a afirmat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca in Romania nu se va permite introducerea deseurilor din strainatate pentru incinerare sau valorificare. Declaratia a fost o reactie la informatiile aparute in presa italiana potrivit carora un transport de deseuri menajere din Italia urmeaza sa fie importat pentru incinerare in Romania.
"Nu putem accepta ca Romania sa se transforme in lada de gunoi a altor state membre, indiferent de bunele relatii pe care le avem cu acestea. Romania respecta legislatia europeana si, prin urmare, asteapta de la partenerii sai un comportament similar", a declarat ministrul.

Cele mai citite

ANAF va publica în octombrie „lista rușinii” pentru datornicii din trimestrul 3

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va face publică, în cursul acestei luni, lista contribuabililor care nu și-au achitat obligațiile fiscale aferente trimestrului al...

Marcel Ciolacu condamnă atacurile Iranului asupra Israelului

Premierul Marcel Ciolacu condamnă ferm atacurile lansate de Iran asupra Israelului şi îşi exprimă solidaritatea deplină cu Israelul susţinând dreptul acestui stat a se...

Consiliul de Securitate al ONU se reunește de urgență pentru a discuta escaladarea conflictului în Orientul Mijlociu

Consiliul de Securitate al ONU va organiza miercuri o ședință de urgență pentru a aborda creșterea tensiunilor în Orientul Mijlociu, a anunțat președinția elvețiană...
Ultima oră
Pe aceeași temă