14.9 C
București
marți, 22 octombrie 2024
AcasăSpecialClujul de la periferia Cannes-ului

Clujul de la periferia Cannes-ului

De mai mult de o jumatate de deceniu, prestigiul cultural al Clujului este salvat de un festival de film. Este vorba de Festivalul International de Film Transilvania, manifestare care a fost tratata la inceput drept o toana a unui tanar absolvent de regie, Tudor Giurgiu. Numai ca, festivalul a crescut intr-un an cat altele in zece si a ajuns sa fie una dintre cele mai importante manifestari de profil din Europa de Est. Pana anul trecut, autoritatile locale au tratat festivalul cu apa sfintita: laudau manifestarea, dar nu se prea incumetau sa aloce bani din bugetul orasului pentru a finanta festivalul de film. Nici patronii clujeni nu au fost mai darnici. De abia anul acesta, sumele cu care firmele din Cluj sponsorizeaza Festivalul International de Film Transilvania au inceput sa conteze cu adevarat.
In aceste conditii, succesul festivalului are doua explicatii. Pe de o parte, este incapatanarea lui Tudor Giurgiu, directorul festivalului, care s-a indarjit sa reuseasca, iar pe de alta parte este interesul publicului, care a umplut, in fiecare an, pana la refuz, salile cinematografelor.
si asta in ciuda faptului ca, deocamdata, Clujul ramane cel mai bun festival de filme second-hand. Practic, festivalul din Cluj este mai mult o periferie a festivalului de la Cannes. Imensa majoritate a regizorilor ori a producatorilor de film isi prezinta creatiile in cadrul festivalului de pe Riviera franceza, iar apoi "bifeaza" o prezenta si la Cluj.
Obiectiv vorbind, lucrurile nici nu au cum sa stea altfel. Productia romaneasca de film este scazuta cantitativ, chiar daca, din punct de vedere calitativ, regizorii din generatia tanara de genul lui Cristian Mungiu, Cristian Nemescu, Corneliu Porumboiu ori Tudor Giurgiu au scos pe piata productii exceptionale. Premiile cu care au fost distinse productiile semnate de ei, in cadrul unor festivaluri internationale mai importante decat cel de la Cluj, arata ca cinematografia romaneasca nu duce lipsa de talente, ci de bani.
Festivalul International de Film Transilvania se afla in aceasta situatie. Cu un buget mai mic de un milion de euro, organizatorii fac minuni. Dintre celebritatile de la Cannes, ei reusesc sa adune la Cluj o suma importanta de nume. Cu siguranta, daca bugetul festivalului va reusi sa creasca in continuare, Festivalul International de Film Transilvania va trece in categoria "granzilor" europeni, alaturi de festivalurile de la Berlin ori Venetia. Vorbind in termeni pretiosi, paradigma festivalului se va schimba. Festivalul de la Cluj nu va fi doar cel mai bun din Romania, poate din Europa de Est, ci va concura pentru laurii continentali. In comparatie cu fotbalul, ar fi ca si cum echipele romanesti se vor satura de Cupa UEFA si vor incepe sa emita pretentii la cucerirea Ligii Campionilor.

Cele mai citite

Bătălie pe fonduri din PNRR: Cine sunt câștigătorii cursei de 400 milioane de euro

Peste 40 de fonduri de investiții au aplicat, iar 11 au fost selectate Bugetul total din PNRR alocat fondurilor de investiţii este de 400 milioane...

De ce ai cumpăra perne pneumatice sau chiar un kit pentru suspensia pneumatică?

Sunt mulți șoferi care își doresc ca mașina lor să funcționeze impecabil, pentru cât mai mult timp. În special la drumurile lungi ei își...

Percheziții DNA la funcționari din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor Ilfov

Procurorii anticorupţie fac percheziţii, marţi, în Bucureşti şi în judeţele Ilfov şi Giurgiu într-un dosar în care se investighează infracţiuni săvârşite în perioada 2023...
Ultima oră
Pe aceeași temă