2.1 C
București
duminică, 12 ianuarie 2025
AcasăSpecialExpune-ti bunicii in muzeu!

Expune-ti bunicii in muzeu!

» A fost initiat proiectul unui Muzeu de Antropologie Urbana, sub deviza "Din povestile voastre se va naste un muzeu!".

» Istoricul Adrian Majuru, antropologul Ioan Oprescu si ceilalti initiatori ai proiectului au cerut publicului sa contribuie cu orice obiecte, imagini si povesti de epoca din orasele romanesti.

» Un proiect unic in spatiul european, Muzeul de Antropologie Urbana isi propune sa realizeze "o sinteza asupra coordonatelor spatiului urban romanesc".

Joi a avut loc la Cercul Militar o intalnire cu publicul a initiatorilor proiectului Muzeul de Antropologie Urbana, istoricul Adrian Majuru si managerul de proiect Florin Ionut Filip. "Este stringenta nevoia unei sinteze asupra coordonatelor spatiului urban romanesc, dintr-o viziune nu doar descriptiva, ci deopotriva prescriptiva, in scopul evidentierii paralelismelor culturale cu Europa, a rezervelor de dezvoltare urbana, a deficientelor ce se cuvin cunoscute si studiate in vederea depasirii lor. Institutia trebuie sa ofere solutii de regenerare economica si sociala, precum si de remodelare morala, individuala si colectiva", sustine argumentul pentru un Muzeu al Antropologiei Umane tiparit pe materialele promotionale distribuite de organizatori.
Potrivit lui Adrian Majuru, este pentru prima oara cand un proiect de muzeu este pornit "de jos in sus", adica de la o evaluare a nevoii publicului pentru un astfel de muzeu si de la implicarea acestuia in proiectarea si organizarea lui. Un chestionar care cuprinde intrebari de genul "Cum considerati ideea infiintarii Muzeului de Antropologie Urbana?", "Care ar fi cele mai relevante teme pe care sa le abordeze stiintific si expozitional un muzeu cu acest profil?" a fost distribuit publicului, mentionandu-se unde acesta poate fi trimis.
Pentru a argumenta conceptul muzeului in fata publicului prezent la Cercul Militar, Adrian Majuru a prezentat o suita de fotografii din diverse perioade de-a lungul secolului XX, facute in Bucuresti si infatisand situatii si personaje variate. Imaginile proiectate au fost insotite de comentarii comparative privind relatia intre fizionomie, atitudine, vestimentatie si conditia sociala a personajelor, situatia sociala si vietile acestora. Adrian Majuru a citit, de asemenea, o pledoarie pentru Muzeul de Antropologie Urbana semnata de doctorul Ioan Oprescu, antropolog la Institutul de Cercetari Antropologice "Francisc Rainer". Ioan Oprescu subliniaza importanta distinctiei dintre mediul rural, relativ stabil, si orasele moderne, aflate in continua crestere si accelerare, si nevoia consolidarii unei arii de cercetare si a unui muzeu care sa documenteze transformarile petrecute in spatiul oraselor, de la aspectele care tin de alimentatie, sexualitate sau sanatate pana la aspectele culturale si istorice.
O prima dificultate pe care initiatorii muzeului o intampina este lipsa unui sediu central in care acesta ar putea functiona. Desi incearca sa implice autoritatile publice in acest proiect, fie Ministerul Culturii, fie Primaria Capialei, cu putin succes pana acum, initiatorii proiectului doresc sa atraga si finantari private si din fonduri europene. Florin Ionut Filip, care a ocupat pozitii de management in mai multe muzee, a prezentat un proiect cuprinzand o analiza de nevoi, o analiza SWAT, schita unui plan de marketing si alte elemente.
Dintre sugestiile celor prezenti in public, organizatorii si-au notat ideea unor tineri care propuneau ca muzeul, pana cand va avea un sediu, sa functioneze "ambulant", mergand la vizitatori oriunde este posibil si sugestia ca expozitiile sa acopere si istoria urbana recenta, a diverselor subculturi si grupuri sociale, pentru a-l face mai relevant pentru un public mai tanar si mai dinamic.

 

» Ce este antropologia urbana?

Antropologia este disciplina academica ce studiaza comparativ caracteristicile umane, atat fizice, cat si sociale, prin examinarea diverselor populatii si culturi din diverse distributii geografice, in istorie si in prezent. Antropologia se ocupa cu toate dimensiunile umanitatii: evolutionare, biofizice, socio-politice, economice, culturale, psihologice etc. Antropologia urbana este o subdisciplina a antropologiei sociale si culturale, conturata sub acest nume incepand cu anii ‘60, si reprezinta extinderea domeniului de studiu al antropologiei la civilizatia contemporana urbana folosind unele dintre metodele dezvoltate de antropologi pentru studiul civilizatiilor "primitive" si antice. Alaturi de interesul pentru conceptualizarea spatiului urban si teoretizarea urbanismului, problemele contemporane ale antropologiei urbane includ migratia rural-urban, demografia, adaptarea si ajustarea indivizilor in medii dens populate, efectele contextelor urbane asupra pluralismului cultural si al stratificarii sociale, retelele sociale, angajarea fortei de munca, cresterea oraselor, arhitectura, infractionalitate (si alte probleme urbane), precum si probleme practice, precum spatiul locativ, transportul, managementul deseurilor si infrastructura urbana.

Cele mai citite

România interzice subvențiile pentru centralele de apartament pe gaze

Aceste subvenții includ granturi, împrumuturi pentru eficiență energetică, facilități fiscale și alte scheme de finanțare Autoritățile române au pregătit, cu întârziere, un proiect de ordonanță...

OMV Petrom anunță disponibilizări colective: 184 de angajați vizați, începând cu februarie 2025

Această decizie vine pe fondul unui context economic dificil, care a generat deja valuri de concedieri în mai multe sectoare Compania OMV Petrom a notificat...

Cel mai mare miting împotriva anulării alegerilor prezidențiale. Ce recomandă Jandarmeria

Manifestația este autorizată și va începe în Piața Universității la ora 12:00, urmând să se încheie, potrivit programului, la ora 23:00 Partidul Alianța pentru Unirea...
Ultima oră
Pe aceeași temă