Raspandirea coruptiei in romania
a luat amploare in ultimul an ca urmare a luptei politice in care au fost implicate si institutii cu atributii in combaterea fenomenului. Concluzia se regaseste in raportul anual al Transparency International Romania (TI), ce a fost facut public ieri. Alte concluzii ale raportului, ce prezinta perceptia asupra coruptiei, sunt ca increderea magistratilor in Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a scazut cu 17 procente fata de anul trecut, iar Guvernul si Parlamentul emit legi controversate. Potrivit raportului TI, politicienii au transformat lupta anticoruptie intr-un mesaj electoral.
Directorul executiv al organizatiei, Victor Alistar, spune ca "in ultimul an pacientul bolnav de cancer a stat pe masa de operatie, iar in jurul sau chirurgii s-au certat pe metode si proceduri de operatii estetice". si directorul de programe, Iuliana Cospanaru, este de parere ca "in Romania, coruptia a ramas la acelasi nivel de raspandire, ba chiar s-a dus in alte directii" si asta din cauza ca factorii de decizie "s-au culcat pe urechea aderarii la UE" lasand la o parte implementarea legilor existente. In document se precizeaza ca zonele vulnerabile la coruptie raman administratia publica si justitia, fiind criticata Directia Nationala Anticoruptie pentru ca, cel putin in perioada studiata, nu a reusit sa obtina condamnari relevante in cazurile de inalta coruptie. O solutie pentru rezolvarea acestei situatii exista: aplicarea corecta si nediscriminatoare a legilor de acum.
Raportul TI privind perceptia asupra coruptiei de anul trecut a fost pus sub semnul intrebarii de mai multi reprezentanti ai societatii civile din cauza faptului ca datele au fost prezentate ca fiind indici ai coruptiei, si nu ai perceptiei asupra fenomenului. Mai trebuie precizat ca numele lui Victor Alistar a fost vehiculat pentru sefia Agentiei Nationale de Integritate, stiut fiind ca TI impreuna cu PSD au elaborat in 2004 un proiect al Legii ANI.