- Cum suna un oras? Aglomerat, agitat, fosnait? Romania libera a incercat experimentul de a da o conotatie muzicala claxoanelor, sirenelor si scrasnetelor de roti intr-o zi obisnuita din Cluj-Napoca
Oricat de dubios ar parea, franele brutale ale masinilor pe asfalt nu lasa numai urme de roti, ci si o… impresie muzicala. Romania libera a incercat sa demons-treze, intr-o zi obisnuita din Cluj-Napoca, orasul cu cel mai mare parc auto din tara, ca aglomeratia poate fi sistematizata intr-o partitura la fel ca o simfonie: Simfonia Strazii.
Ora 15:30. Piata Mihai Viteazu, in centrul orasului. Pe de-o parte este piata de legume, cu miros puternic de capsuni si apa de canal, pe celalta cateva zeci de masini, ca un puzzle miscator. Se face verde la pietoni, lumea se inbulzeste sa treaca, pana si printre acele vehicole intarziate care au oprit direct pe trecerea de pietoni. Se aude un claxon. "E do din octava a doua", traduce Vladimir Lungu, ghidul profesionist, care a acceptat cu umor experimentul.
Vladimir Lungu are 31 de ani, e profesor colaborator la Academia de Muzica Gheorghe Dima si dirijorul corului Operei Romane din Cluj. Muzician profesionist, Lungu este unul dintre acei specialisti care au ceea ce se cheama "auz absolut" sau, in limbaj profan, unul din "genialii" care pot sa identifice orice sunet din imediata apropiere si sa-l numeasca in functie de notatia muzicala care se foloseste traditional.
Potrivit lui Vladimir Lungu, semnalele sonore de pe strada sunt multifonice, adica sunt greu de identificat si de o calitate precara, sau sunete singulare, dar exista si "albe"-neidentificabile.
Pe strada, se aude un carucior plin ochi cu varza. "E do un scartait de caruta", rade ghidul. Din nou un claxon de Dacie: fa diez din octava a doua. E un sunet ascutit, care atentioneaza. Pentru urechile "educate", chiar si sirena unei masini de Salvare canta: cvarta perfecta re diez-sol diez.
Periplul prin centrul aglomerat continua: semaforul de la Rialda, de pe strada Memorandumului suna a… fa diez doi, la fel ca si celelalte semnale speciale destinate nevazatorilor. Sunetul alocat e unul strident pentru a fi usor de deosebit de claxoane, de exemplu. Cat despre masinile tunate sau motociclete, acestea fac… glisando! Pentru Vladimir Lungu, clopotele bisericilor, ringul unui telefon, scartaitul unei balamale din autobuz se traduc altfel decat pentru noi, marea majoritate a "normalilor"…