18.2 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecial"Si un spital poate fi frumos"

„Si un spital poate fi frumos”

Alexandros Tombazis este un renumit arhitect grec, autorul a numeroase proiecte de amploare, precum Muzeul Acropole (Atena, 2001), Muzeul din Delphi (Delphi, 2004), Moscheea Bin Madiya (Dubai, 1990), Sanctuarul Fatimei (Grecia, 1998), Miramare Wonderland (Grecia, 1998), Athens Hilton Hotel (Grecia, 2003), Noua Gara Centrala (Atena, 2004), Stavanger Concert Hall (Norvegia 2003), Universitatea din Cipru (Cipru, 2006).
Este cunoscut indeosebi pentru conceptul de design bioclimatic, o varianta de arhitectura ecologica.

» Ce parere aveti despre proiectele care au participat la competitie in acest an?
Toti membrii juriului au fost destul de impresionati de proiectele care au participat, cu atat mai mult cu cat, daca ne amintim, aceast concurs se tine de cinci ani, dar ce am vazut noi este productia unui singur an.

» Castigatorul este proiectul unei cladiri de birouri, acestea fiind prin traditie mai degraba functionale decat frumoase. Este acest lucru neobisnuit, este legat de dezvoltarea economica din Romania?
Nu sunt de acord. Cred ca orice proiect poate fi bun, frumos, depinde ce functie are. si un spital, si un hotel si o casa, orice, nu conteaza. Fiecare tip de proiect are cerintele lui si nu conteaza ca unul este mai fotogenic ca altul. E posibil ca faptul ca in acest an au fost in competitie si cladiri de birouri sa fie corelat cu dezvoltarea economica, dar asta nu inseamna ca o astfel de cladire ar fi luat automat premiul. Cred ca cea care a castigat este foarte speciala.

» In Bucuresti avem dificultati in a stabili un echilibru intre a prezerva arhitectura veche de valoare si a construi noi cladiri pentru a ne dezvolta. Grecia a trecut prin acelasi proces; exista o lectie pe care am putea-o invata?
Trecutul nu se mai intoarce o data ce a fost distrus. Trebuie evaluat ce a ramas din trecut si trebuie prezervat. Solutia cea mai buna este sa nu intervii in textura urbana a zonelor vechi adaugand cladiri noi. Este preferabil ca acestea sa fie construite in alte zone.

» Cum ar trebui sa arate arhitectura din Bucuresti in secolul 21, care sunt cele mai importante tendinte internationale la care arhitectii romani ar trebui sa fie atenti?
Cred ca arhitectura cuprinde multe lucruri – istorie, aspecte sociale, locul unde cladirea va fi construita, clima, functia, economia si aspectele financiare, aspecte ecologice. Toate conteaza. Cred ca, in functie de fiecare proiect, toate aceste lucruri contribuie pentru a avea o constructie de calitate. Nimeni nu ar trebui sa urmeze nici un trend, indiferent de unde vine acesta. Cred ca prea mult din arhitectura de astazi, din pacate, este doar o chestiune de a te uita la lucrari spectaculoase, impresionante, realizate in alta parte. Nu cred in asta, cred ca lucrurile ar trebui facute intr-o maniera mult mai profunda.

» O parte din publicul larg este inca sceptic fata de arhitectura contemporana de sticla si otel; dumneavoastra o agreati?
Cred ca de multe ori cladirile de sticla reprezinta o solutie gresita pentru ca, cel mai adesea, ignora conditiile climatice. Pentru a nu se supraincalzi sunt imbracate cu sticla reflectorizanta, care reflecta caldura in afara, pe strada, lucru care poate fi foarte neplacut. Mai mult, asta inseamna ca interiorul cladirii este intunecat, ca lumina artificiala trebuie folosita in timpul zilei, aceasta producand mai multa caldura, ajungandu-se ca pana si in nord, in Scandinavia, sa fie folosit aerul conditionat pentru a raci cladirea in timpul iernii.

» Ce este designul bioclimatic, este ceva ce ne-am permite si ne-ar putea folosi si in Romania?
Designul bioclimatic nu ar trebui sa fie ceva special. Dar deocamdata poate ca este ceva deosebit, pentru ca o mare parte din arhitectura nu este gandita in acest fel. Tot ce inseamna este ca faci designul cu natura, nu impotriva climatului. Inseamna sa incerci sa reduci instalatiile electrice si mecanice din cladire, lasand de exemplu lumina diurna sa lumineze cladirea si sa o incalzeasca, protejandu-te de aceasta vara folosind spre exemplu ventilatoare de tavan, folosind metode naturale de a ventila cladirea, racind intreaga cladire noaptea, cand temperatura in exterior este mai scazuta. si multe alte lucruri foarte simple si logice. Poate fi folosit oriunde, si aici. Acest tip de arhitectura nu este mai sofisticat si nu costa mai mult. Presupune o gandire sofisticata, dar o constructie simpla. Arhitectura neecologica presupune sa nu gandesti intr-un fel foarte sofisticat. Arhitectura vernaculara ne poate invata enorm, pentru ca acolo unde sunt mijloace limitate trebuie sa nu ai limite in gandire, pe cand acum avem mijloace nelimitate si o gandire foarte limitata.

Cele mai citite

Român găsit vinovat de comiterea unei crime de o instanță din Anglia

Un român care trăiește în Anglia a fost găsit vinovat de o instanță de judecată din Londra pentru comiterea unei crime. Sabin Manda (32...

Valea Oltului, închisă din nou în reprize

Tronsoanele vizate sunt între Râmnicu Vâlcea și Sibiu, pe DN7 Trei tronsoane vor fi afectate de lucrări de stabilizare a versanților și de îndepărtare a...

Român găsit vinovat de comiterea unei crime de o instanță din Anglia

Un român care trăiește în Anglia a fost găsit vinovat de o instanță de judecată din Londra pentru comiterea unei crime. Sabin Manda (32...
Ultima oră
Pe aceeași temă