3.2 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăSpecialCentrala Nucleara Cernavoda, impartita pe algoritm politic

Centrala Nucleara Cernavoda, impartita pe algoritm politic

  • Surse din interiorul Centralei Nuclearelectrica Cernavoda denunta o intelegere PNL-PSD pentru impartirea sferelor de influenta in domeniu.

 

  • Potrivit acestora, doua firme, desemnate in 2003 de PSD si intrate in 2005 sub umbrela PNL, s-au inteles sa elimine de pe piata cele mai mari societati de constructii nucleare.

 

  • Omul de afaceri Ion Grecu recunoaste ca a cotizat la PSD, PNL si PD pentru a putea ramane "in carti".

PNL si PSD si-au impartit sferele de influenta la Centrala Nucleara de la Cernavoda, in urma unei intelegeri pritocite imediat dupa alegerile din 2005, dar care a capatat consistenta dupa scoaterea PD de la guvernare, sustin surse din interiorul centralei. Potrivit acestora, directorul general Teodor Chirica, numit politic, ar reprezenta interesele PNL, bucurandu-se de protectia senatorului liberal Puiu Hasotti. In schimb, directorul Departamentului Interfete, Ionel Bucur, este identificat drept omul PSD, venit pe filiera Rafo Onesti, din zona gruparii Viorel Hrebenciuc – Corneliu Iacobov – Ovidiu Tender. Firmele de "partid" "Elcomex IEA" SA si "General Concrete" SA au cotizat in campania electorala si, intamplator sau nu, au primit ulterior contracte consistente la Cernavoda.

Sponsorii de partid

Doua firme, "Elcomex IEA" SA si "General Concrete" SA, ambele din Cernavoda, i-au sponsorizat atat pe liberali si democrati, cat si pe pesedisti. Asa au ajuns sa prospere, in special dupa 2005. Din actele oficiale rezulta faptul ca, numai pentru PSD, "Elcomex" a venit de acasa cu 1,4 miliarde lei vechi. Potrivit Ministerului Finantelor, aceeasi firma, darnica cu PSD si PNL, avea in perioada campaniei electorale datorii la stat de 4,9 miliarde lei. Coincidenta sau nu, cele doua firme au incheiat dupa 2005 cele mai mari contracte cu centrala nucleara. De altfel, surse din interiorul centralei denunta un plan bine pus la punct inca din 2003, care prevedea eliminarea unor firme puternice, cu contracte traditionale pe platforma nucleara. Sursele noastre sustin ca, avand OK-ul politic al conducerii centralei, s-a actionat astfel incat firme precum "Constructii Nuclearelectrice" (CNE) SA, "Amea" SA sau Antrepriza "Nuclearmontaj" SA sa intre in stare de faliment si sa fie scoase de pe piata. Astfel, potrivit intelegerilor politice dintre cele doua partide, "General Concrete" urma sa inlocuiasca pe piata Constructii Nuclearelectrice, iar "Elcomex" sa castige segmentul de piata al firmei "Amea" SA, dar si al Antreprizei "Nuclearmontaj".

"Specialisti" buni la toate

Anul trecut, "General Concrete" SA a obtinut sapte contracte in valoare de 9,3 milioane euro, iar "Elcomex IEA" a primit patru contracte in valoare de aproape 8 milioane euro. O parte din aceste contracte au fost incheiate de cele doua societati fara licitatie, prin incredintare directa. Toate contractele sunt valabile pe o perioada de trei ani.
"General Concrete" e "buna la toate" pe platforma de la Cernavoda: de la servicii de manipulare si conservare in depozitele CNN, servicii de curatare base, rezervoare si schimbatoare de caldura, pana la lucrari de intretinere si servicii de exploatare paza si protectie pe canalele de aductiune, precum si lucrari de montare si demontare schele si platforme metalice. Societatea a inregistrat la sfarsitul anului 2005 un profit de peste 7 milioane RON (peste 2 milioane euro) la o cifra de afaceri de peste 42 milioane RON (14 milioane euro).
si "Elcomex IEA" SA are specialisti buni "la toate". A incheiat contracte pentru executarea de lucrari legate de "crearea unui sistem de filtroventilatie, automatizari si Grup Diesel la Centrul Alternativ de Control al Urgentei", asigura serviciile de intretinere si reparatii la sistemele electrice si de ventilatie si de climatizare, dar si servicii de intretinere, revizii si reparatii la utilaje, echipamente si instalatii din casa sitelor, casa pompelor, centrala termica de pornire. Potrivit datelor de bilant, societatea si-a dublat profitul in 2005, imediat dupa alegeri, ajungand la aproape 2 milioane euro, fata de 1 milion euro in 2004.

Pe usa din dos

Potrivit surselor noastre, firma "General Concrete" a intrat pe usa din dos in afacerile cu centrala nucleara: "Firma a fost un subcontractor impus pe vremea PSD si relatia s-a oficializat dupa preluarea puterii de catre PNL. A intrat pe contractele incheiate de societatea Constructii Nuclearelectrice (CNE) SA. Apoi conducerea centralei i-a cerut CNE sa subcontracteze lucrari catre "General Concrete", fiindca aceasta nu avea certificatele de la CNCAN (Comisia Nationala pentru Controlul Activitatii Nucleare) pentru a lucra pe platforma Cernavoda. In intelegere cu conducerea Centralei, s-a urmarit falimentarea societatii CNE. Cum? Centrala nu-si achita datoriile catre CNE, nu se puteau plati salariile angajatilor, se ajungea la un blocaj financiar, la un conflict social. Salvarea venea taman de la General Concrete, care propunea achitarea datoriilor in schimbul obtinerii unor lucrari. In timp, General Concrete a reusit sa obtina si certificatele CNCAN si chiar sa castige cele mai multe contracte cu Centrala Nucleara".

"A trebuit sa respectam
ordinul politic"

O asemenea metoda ar fi fost utilizata, spun sursele noastre, si de catre firma "Elcomex IEA" la preluarea afacerilor societatii "Amea" SA: "Firma "Amea", cu traditie in lucrari nucleare, a fost supusa unui fenomen de sufocare. Platile au fost intarziate. Asa-zisa salvare a venit din partea "Elcomex", care s-a oferit sa plateasca. si aranjamentul a fost foarte parsiv: banii vin la "Elcomex" de la centrala atomica si apoi ajung la "Amea" injumatatiti".
Omul de afaceri Ion Grecu, patronul "Elcomex", prezinta o alta fata a acestei afaceri. "In 2003 "Amea" SA a devenit subcontractorul nostru. Atunci a venit la mine directorul general al Centralei Nuclearelectrica, Virgil Marculescu, si m-a rugat sa subcontractez lucrarile castigate de firma mea pentru constructia reactorului 2 societatii "Amea" SA. Mi-a spus ca sunt baieti buni, ca este vorba de 60 de oameni care pot ajunge pe drumuri. Mi-a lasat sa inteleg ca este un ordin de la Bucuresti. Am fost obligat sa lucrez cu aceasta firma. Am acceptat, nu aveam ce sa fac. Acest lucru desi "Amea" avea datorii la stat de ordinul miliardelor", ne-a spus Grecu. Acesta ne-a lasat sa intelegem ca societatea in cauza era sub protectia Ministerului Industriei si Comertului, condus atunci de Dan Ioan Popescu. Ion Grecu ne-a declarat ca "Amea" SA nu avea cum sa castige licitatia pentru lucrari la reactorul 2 de la platforma nucleara din cauza datoriilor foarte mari la stat. "De fapt, ne-a impovarat pe noi, pentru ca trebuia sa-i acoperim. Contractul incheiat cu Centrala de la Cernavoda spunea clar: nu pot executa lucrari la reactorul 2 societatile cu datorii la stat. Noi puteam oricand sa reziliem intelegerea cu "Amea" SA. Dar nu am putut. Asa a fost ordinul politic. A trebuit sa-l respectam", ne-a mai spus Grecu. In schimb, patronul de la "Elcomex" a recunoscut ca a incercat sa preia activele "Amea" SA, "dar s-a cerut prea mult, 300.000 de euro, societatea nu valora atat". Societatea "Amea" SA a fost cumparata dupa 2005 de "Tess Conex", firma controlata de oameni din zona PNL. "Tess Conex" se afla printre cele 14 societati selectate pentru constructia reactorului 3, selectie facuta la inceputul acestui an. "Tess Conex a cumparat "Amea", a vandut activele valoroase, si-a recuperat banii, dar nu a achitat nici un leu in contul datoriilor acumulate "Amea". Mai mult, datoriile au crescut. In momentul cumpararii firma avea datorii de un milion de euro, acum are 3 milioane de euro", ne-a spus Ion Grecu.

Primarul din Cernavoda,
un pion important

In aceasta ecuatie a intereselor liberale, sustin sursele citate, s-au inscris si actiunile primarului din Cernavoda, Gheorghe Hansa. Anul trecut, conducerea firmei "Constructii Nuclear Electrice" (CNE) l-a acuzat pe primar ca incearca prin intermediul rudelor (fiul si fratele sau) sa aduca aceasta societate in stare de faliment. Potrivit unor surse din cadrul firmei CNE, scopul primarului ar fi fost sa preia o serie de active ale societatii dupa ce aceasta intra in incapacitate de plata. Grupul de presiune al edilului l-ar fi imputernicit anul trecut pe un anume Anton Mihai sa schimbe conducerea societatii prin intermediul Asociatiei PAS (asociatia salariatilor). Mai exact, oamenii primarului ar fi cazut la intelegere cu firma "General Concrete" pentru distrugerea firmei CNE: "Fiul primarului urma sa preia sectia de betoane, iar "General Concrete" lucrarile si cele doua camine ale societatii, care reprezinta doua active foarte mari". In cele din urma, manevrele puse la cale de primarul liberal au cazut. CNE a reusit sa supravietuiasca, insa in continuare presiunile sunt foarte mari. Hansa neaga acuzatiile.

Baiatul destept de la "Elcomex"

Omul de afaceri Ion Grecu, unul dintre baietii destepti ai energiei, patronul de la "Elcomex IEA", este un apropiat al lui Puiu Hasotti. Potrivit unor surse din zona platformei nucleare, Hasotti ar fi ajutat firma sa patrunda pe piata energiei. Potrivit datelor oficiale, "Elcomex" este una dintre firmele care beneficiaza de energie ieftina. Societatea a prins un contract serios cu Hidroelectrica, la care se adauga si contractele cu centrala atomica de la Cernavoda. "Elcomex" a castigat in ultimii ani si contractele de iluminat public in orasele Medgidia, Navodari si Cernavoda. Interesant e ca in 2004 "Elcomex IEA" si-a exprimat intentia de a cumpara 12 societati de reparatii si servicii ale Termoelectrica. Era vorba de filiale ale Termoelectrica de la Rovinari, Turceni, Craiova, Deva, Bucuresti, Borzesti, Paroseni si altele. Tranzactia a cazut din cauza protestelor muncitorilor de la Termoelectrica.

"General Concrete",
societatea "salvatoare"

Tiberiu Popescu, directorul executiv la "General Concrete", ne-a declarat ca societatea pe care o reprezinta a avut calitatea de subcontrator al firmei "Constructii Nuclearelectrice", dar sustine ca mai mult a pierdut cu aceasta relatie decat a castigat. "CNE mai are si acum datorii la noi in valoare de peste doua miliarde lei. Societatea este in stare de faliment, are un management foarte prost. Timp de zece ani Constructii Nuclearelectrice, cea mai mare societate de constructii nucleare, a fost adusa in sapa de lemn", ne-a spus Popescu. Acesta a afirmat ca firma sa "face 500 de miliarde lei pe an, iar pe baza contractelor cu Centrala Cernavoda, numai 7 miliarde lei". Totodata, sustine Tiberiu Popescu, "CNE nu mai are bani pentru materiale, nu mai are forta sa duca la indeplinire prevederile contractelor cu Centrala Nuclearelectrica".

 

MARTURISIRE
» Ion Grecu: "Firmele sunt obligate sa cotizeze"

Ion Grecu sustine ca toate firmele care au contracte in derulare cu Nuclearelectrica sunt obligate sa cotizeze la partidele aflate la putere. Grecu a recunoscut ca a platit la PSD, pe vremea guvernarii Adrian Nastase, iar dupa 2005 a dat bani la PNL si PD. "Au venit la noi la firma, inainte de 2005, deputatii PSD Aurel Daraban si Tudor Balta, impreuna cu unul Grigorescu, secretar de stat de la Industrii. Daraban ne-a intrebat direct: «Cine v-a dat de lucru? Noi v-am dat. Ia cotizati la PSD Bucuresti!» si asa am dat 500 milioane de lei vechi. Ce aveam sa fac? Sa nu dau?", ne-a povestit Ion Grecu. Acesta ne-a declarat ca apoi a dat bani si la PNL si PD. "In campania electorala, am platit pentru PD pentru o reclama la televizor, la radio, dar si afise, banere electorale", a adaugat Grecu. Omul de afaceri a recunoscut ca il cunoaste bine pe Puiu Hasotti, liderul PNL Constanta. "Eu sunt foarte bun prieten cu Dan Culetu (n.r. – prefectul de Constanta) de cand era director de banca. Iar Hasotti este foarte bun prieten cu Culetu. Asa ne-am cunoscut", s-a aratat foarte sincer Ion Grecu.

Hasotti recunoaste
ca-l stie bine pe Grecu

Liderul PNL Constanta, Puiu Hasotti, ne-a declarat ca-l cunoaste "bine" pe Ion Grecu, patronul "Elcomex", dar ca nu a intervenit niciodata pentru el, "nicaieri". Senatorul liberal sustine ca nu a intervenit niciodata in activitatea Centralei Nucleare de la Cernavoda, ca nu are nici o legatura cu contractele incheiate de firma "Elcomex" cu platforma nucleara. "Nu am facut in viata mea afaceri", a precizat liderul PNL.

Conducerea centralei sustine ca toate contractele au fost legale

Directorul general al Centralei Nuclearelectrice, Teodor Chirica, ne-a declarat ca in anii 2005-2006 au fost organizate 35 de licitatii, la care au fost inregistrate 73 de oferte de la un numar de 33 ofertanti. "Elcomex" a primit 8 contracte, iar "General Concrete", 6 contracte. "Procedurile de licitatie au fost organizate si conduse de Bursa Romana de Marfuri (BRM). Hotararile de adjudecare au fost emise de comisii de evaluare sub presedintia BRM", spune Chirica. Pentru Unitatea 2, cele doua firme au castigat alte contracte. "Pe baza concluziilor verificarii, a rezultat ca un numar de 15 firme sunt eligibile economic si financiar si au capacitatea, dotarea si autorizatiile necesare pentru realizarea lucrarilor de constructii-montaj la Unitatea 2. Astfel, avand in vedere prevederile legale privind negocierile cu o singura sursa, lucrarile aferente putand fi executate de un singur contractant din motive de natura tehnica, contractele de constructii-montaj pentru Unitatea 2 s-au alocat catre 14 antreprenori, printre care si "Elcomex" SA. Privitor la partea de constructii civile, marea majoritate a lucrarilor s-au acordat firmei CNE SA, firma General Concrete nefiind implicata in lucrarile de la Unitatea 2, desi a fost declarata eligibila pentru lucrare", ne-a spus Teodor Chirica. In schimb, "General Concrete" a lucrat ca subcontractor pentru Unitatea 2, incheind contracte de antrepriza cu "CNE" SA.

Cele mai citite

Turiștii străini au cheltuit, în medie, aproape 3.000 de lei/persoană în România, în primele nouă luni ale anului

Avionul a fost principalul mijloc de transport utilizat de turiști, urmat de autoturisme proprii, autocare și autobuze Turiștii nerezidenți cazați în structura de cazare turistică...

Turcia respinge poziția lui Donald Trump legat de Siria: Nu este o preluare a puterii de către Ankara

Turcia a respins miercuri afirmaţiile preşedintelui ales al SUA Donald Trump, care a numit victoria rebelilor în Siria drept o "preluare de putere neprietenoasă"...

Turiștii străini au cheltuit, în medie, aproape 3.000 de lei/persoană în România, în primele nouă luni ale anului

Avionul a fost principalul mijloc de transport utilizat de turiști, urmat de autoturisme proprii, autocare și autobuze Turiștii nerezidenți cazați în structura de cazare turistică...
Ultima oră
Pe aceeași temă