» Pregatirile pentru aceasta vara au inceput inca de la sfarsitul sezonului trecut.
» Administratia locala
nu are bani suficienti pentru realizarea infrastructurii.
Faima din trecut a Eforiei pare sa fi palit, dupa 1990, asa cum s-a intamplat cu majoritatea statiunilor de pe litoral. Cauzele au fost intoarse pe toate partile si au fost puse pe seama anului scolar, examenelor nationale si a celor de admitere in facultati.
Nu in ultimul rand s-a vorbit depre calitatea serviciilor care, au spus specialistii in domeniu, ar fi sub standardele europene. Agentii economici s-au plans de faptul ca litoralul nu mai este destinatia de vacanta nici a turistilor straini, dar nici a romanilor care au descoperit ca, cu bani mai putini sau cu sume pe care le-ar fi cheltuit la mare, pot sa faca plaja si sa se scalde in Mediterana, dar, mai ales, sa vada locuri la care, cu ani in urma, nu au indraznit nici macar sa viseze. Romanii ar trebui sa stie ca Eforie a ramas statiunea unde pot face plaja si pot sa beneficieze de tratament cu namolul renumit din lacul Techirghiol. De peste doi ani, conducerea administratiei locale face eforturi pentru a transforma orasul intr-o statiune atractiva pentru turisti.
Primarul Ovidiu Brailoiu a spus ca pregatirile pentru sezonul estival 2007 au inceput la sfarsitul verii 2006.
Inca de atunci s-a elaborat un program privind realizarea unor lucrari in localitate. In prezent se lucreaza, in Eforie Nord, la construirea drumului din zona Perinita, la pavarea aleilor din parcul din Eforie Sud – Teatrul de vara, precum si a celor din parcul de la Cazino. In Eforie Nord se lucreaza intens la reabilitarea parcului din zona Teatru prin plantarea de arbori si garduri vii. Edilul Eforiei a declarat ca investitiile sunt finantate din bugetul local. In conditiile in care lucrarile ar fi trebuit efectuate cu mult timp in urma, presiunea asupra bugetului este foarte mare data fiind cresterea preturilor aferente lucrarilor.
Falezele,
marea problema
Conditiile de mediu si lipsa fondurilor pentru lucrarile de consolidare au contribuit la prabusirea falezelor. La acest capitol Ovidiu Brailoiu ridica neputincios din umeri.
"Falezele nu sunt ale primarului, dar sunt la fel de importante pentru Eforie dar si pentru imaginea tuturor localitatilor de pe litoral.
Acest subiect trebuie tratat cu mare seriozitate", a declarat edilul orasului Eforie.
La neajunsurile legate de faleze se adauga problema plajelor care risca sa fie inghitite de mare daca nu se va interveni energic pentru recuperarea lor.
O statiune fara plaje nu isi mai are rostul mai ales ca, din punct de vedere economic, turismul este principala sursa de venituri pentru localnici.
Administratia locala nu are la dispozitie fonduri suficiente pentru investitii in infrastructura pentru ca sume foarte mari sunt orientate pentru rezolvarea problemelor sociale. Dupa trei ani s-a reusit, in sfarsit, deblocarea constructiei de locuinte prin ANL pentru tineri.
Intr-o prima faza, la Eforie se vor construi 60 de unitati locative ai caror beneficiari sunt tinerii si familiile evacuate din imobilele retrocedate.
Problema locuintelor se va rezolva si prin aplicarea Legii 15, care prevede atribuirea de terenuri tinerilor, de pana in 35 de ani, pentru constructia de case.
Primii 40 de locuitori din aceasta categorie au trecut prin focul comisiei care a analizat indeplinirea puctajului. Cei care au indeplinit criteriile vor primi cate 300 de metri patrati de teren pe care isi vor ridica case.
Port turistic
Pentru oras s-a ivit o marea oportunitate pe care autoritatile locale au de gand sa o valorifice la maximum.
Un grup de investitori din Italia a identificat la Eforie o zona care se preteaza pentru constructia unui port. Investitorii straini au preconizat ca la Eforie ar putea acosta 3-4000 de ambarcatiuni.
In proiectul investitorilor este prevazuta constructia unui complex turistic care sa ii gazduiasca pe proprietarii de ambarcatiuni si care sa asigure, in afara de cazare si masa, distractiile de vacanta. Punerea in practica a proiectului ar putea reintroduce statiunea in circuitul din care a fost eliminata. Readucerea la Eforie a turistilor straini ar contribui capital la relansarea zonei.
Astfel, cetatenii din tarile Europei ar avea motive sa se indrepte spre litoralul Marii Negre in conditiile in care, in prezent, tarile vecine Romaniei au reusit sa-si atraga clientii prin serviciile oferite. z
SPECIALISTUL
» Locuri de munca
"Nu putem sa dam cu piciorul unei astfel de oportunitati. Pentru locuitorii Eforiei, punerea in aplicare a proiectului va insemna, in primul rand, crearea de locuri de munca permanente de la demararea investitiei si mult timp dupa finalizarea ei.
Trebuie construite portul si complexul turistic, trebuie supravegheate ambarcatiunile si este necesara forta de munca pentru functionarea a tot ce va insemna activitatea in complexul turistic.
Va fi un pas inainte in ce priveste cresterea nivelului de trai al populatiei care acum obtine venituri doar doua luni pe an."
CONSECINTE
» Concurenta
Intre statiuni
Eforie are sansa sa devina una dintre cele mai frecventate statiuni de pe litoralul romanesc, poate chair la concurenta cu statiunea Mamaia. Posibilitatea ca banii investotorilor straini sa fie cheltuiti pentru realizarea unui proiect de o asemenea amploare va reprezenta un punct castigat si pentru administratia locala care altfel va reusi sa sporeasca veniturile la bugetul local.