14.9 C
București
marți, 22 octombrie 2024
AcasăSpecialReferendum cu fursecuri

Referendum cu fursecuri

Romanii ies astazi la vot, dar aceasta confruntare electorala este cea mai anemica de la rasturnarea lui Ceausescu. Daca in anii trecuti, partidele politice tapetau cu afise pana si stalpii de iluminat public, acum nu au reusit sa se ocupe nici macar de panourile electorale. Practic, acest referendum este lipsit de miza pentru politicieni. La Cluj, de pilda, Partidul Conservator nu a facut nici un fel de actiune electorala. Liderii PNL au lasat campania in seama tinerilor, iar in PRM doar Gheorghe Funar a facut campanie anti-Basescu. PSD a incercat sa isi mobilizeze simpatizantii, insa doar sub sfichiuirile conducerii centrale a partidului. Singurii care au iesit la bataie au fost simpatizantii PD si PLD. Insa si in aceste cazuri, greul campaniei a fost lasat in seama lui Emil Boc, secondat de tineri. In aceasta campanie, de pilda, un amarat de consilier local de genul lui Adrian Gurzau s-a zbatut mai mult decat fostii ministri clujeni ai partidului, Mihail Hardau ori Mircea Miclea. Referendumul pare, in aceste conditii, mai degraba un prilej pentru ca politicienii sa serveasca niste fursecuri la cafea in timp ce privesc la televizor cum voteaza oamenii.
Alegatorii l-au luat, in schimb, mult mai in serios. Faptul este dovedit de milioanele de mesaje schimbate pe Internet. Ce inseamna aceste lucruri?
In primul rand, arata ca partidele au cazut in autism politic. Agenda lor difera de cea a oamenilor. Tocmai de aceea, multi dintre cei care vor vota pentru Traian Basescu vor vota, de fapt, impotriva sistemului. Presedintele inca suspendat este un politician antisistem, care si-a pus in cap si a reusit sa sparga pojghita de nesimtire care acopera viata publica din Romania.
In al doilea rand, referendumul arata ca oamenii nu gusta deloc faptele de arme ale baietilor destepti, indiferent daca ei sunt pro sau anti-Basescu. Meschinariile politice pot fi intelese in cazul presedintelui, pentru ca el isi plateste singur factura. In cazul parlamentarilor, ele irita mult mai tare, pentru ca acesti oameni au fost legitimati de politicienii care i-au pus pe liste, nu de alegatori. Tocmai de aceea, listele de partid sunt percepute de oameni ca un corp strain in corpul electoral.
Cel de-al treilea lucru arata ca alegatorii se simt furati si frustrati. In acest moment, parlamentarii au, in orice situatie, mult mai multa putere decat poporul care i-a ales. Indiferent cati romani ar vota pentru modificarea Constitutiei, legea fundamentala a statului nu ar putea sa fie schimbata decat de parlamentari, pentru ca votul alegatorilor nu ar fi in acest caz decat unul consultativ.
Iata de ce acest referendum are un inteles mai ascuns decat cel referitor la pastrarea sau schimbarea lui Traian Basescu. Concret, sistemul politic trebuie schimbat pentru ca el a ramas mic Romaniei, intocmai ca o haina veche din adolescenta democratiei, care crapa pe umerii unui tanar vanjos. Acest tanar este poporul roman.

Cele mai citite

O lovitură israeliană a vizat suburbiile sudice ale Beirutului

O lovitură israeliană a vizat luni cartierul Ouzai, în suburbiile sudice ale Beirutului, la scurt timp după ce armata israeliană le-a cerut locuitorilor din...

Hamas va fi condus temporar de un comitet aflat în Qatar

Hamas, al cărui lider Yahya Sinwar a fost ucis de armata israeliană, va fi condus temporar de un comitet cu sediul în Qatar, înainte...

Casa Albă: Rusia nu a reuşit să submineze alegerile din Republica Moldova

Rusia nu a reuşit să submineze alegerile din Republica Moldova, chiar dacă a "lucrat energic" în acest sens, a reacţionat luni un purtător de...
Ultima oră
Pe aceeași temă