14.9 C
București
marți, 22 octombrie 2024
AcasăSpecialStolojan: "Eu nu pot fi santajat cu nimic!"

Stolojan: „Eu nu pot fi santajat cu nimic!”

» Liderul Partidului Liberal Democrat, Theodor Stolojan, dezvaluie culisele presupusului santaj al PSD la adresa sa, din momentul retragerii din campania pentru alegerile prezidentiale din anul 2004. Tot el construieste scenariul unui posibil viitor, dupa referendumul din 19 mai.

» Domnule presedinte, ce anume se va intampla din data de 20 mai, in ipoteza in care Traian Basescu va invinge la referendum?

Pentru noi nu este o ipoteza, pentru Partidul Liberal Democrat este o convingere ca domnul Traian Basescu va reveni, deoarece in spatele dansului, in sprijinul dansului nu sunt numai doua partide politice – Partidul Democrat si Partidul Liberal Democrat, pe care-l reprezint, sunt foarte multi oameni, reprezentanti de marca ai intelectualitatii, organizatii non-guvernamentale si sunt romanii, nu numai cei din Romania, ci si cei care traiesc in afara Romaniei si care, in aceste zile, tin mitinguri de sprijin pentru presedintele Traian Basescu. Ce se va intampla dupa? Presedintele va reveni la Cotroceni si va face ceea ce a facut si pana acum: isi va face datoria, pentru ca, pana la urma, presedintele Traian Basescu a fost suspendat de acesti 322 de parlamentari care au facut Romania de rusine, pentru ca si-a facut datoria, pentru ca si-a indeplinit angajamentele asumate in campania electorala, de a lupta intr-adevar impotriva coruptiei. si tin sa va amintesc ca niciodata in cei 17 ani de tranzitie nu au fost atatia oameni politici care sa dea socoteala pentru faptele lor. A spus ca va lupta impotriva sistemului ticalosit care s-a creat si care, in economie si nu numai, in mod legal permite jefuirea proprietatilor de stat, in special, pentru ca marile averi din Romania, de sute de milioane de euro, s-au facut, in general, prin privatizari dubioase, prin contracte cu statul, obtinute prin incredintare directa, fara competitie, gen contractele acestea care au fost incheiate pe asa-zisa piata libera a energiei electrice, deci aceste lucruri le-a facut Traian Basescu si a deranjat exact pe cei care, in tranzitie, au realizat profituri uriase din asemenea legaturi dubioase cu statul. si sigur ca acestia au reactionat. si au reactionat, iata, prin unii din cei 322 de parlamentari care au votat suspendarea si care acum doresc demiterea presedintelui Traian Basescu. Evident ca dupa 20 mai, presedintele Traian Basescu nu va avea o viata usoara cu cei 322 de parlamentari, cu aceasta coalitie neagra.

» Poate ca nu toti cei 322 fac parte dintre cei care au interese economice…

Este posibil, pentru ca sunt si oameni cinstiti printre ei, dar care au trebuit sa dea ascultare presedintilor de partide, pentru ca, vedeti dumneavoastra, acesti parlamentari listati, li se spune, alesi pe liste, nu raspund in fata cetatenilor, nu-i intereseaza cetatenii. Ei raspund in fata conducerilor partidelor, care-i pun sau nu-i pun pe liste. si acesta este marele deficit, la ora actuala, al democratiei in Romania. De aceea exista insistenta presedintelui Traian Basescu pentru votul uninominal.

» Domnule presedinte, liderul PD, Emil Boc, miza pe faptul ca PSD va fi nevoit sa depuna o motiune de cenzura daca va fi infrant la acest referendum, pentru a castiga credibilitate in fata propriilor alegatori. si Emil Boc miza ca, in urma acestei motiuni de cenzura, vor fi organizate alegeri anticipate. Cum vi se pare acest scenariu?

Ar fi foarte bine, pentru ca solutia corecta si eficienta, dupa un asemenea referendum, terminat in favoarea presedintelui, ar trebui sa fie alegerile.

» Dar nu ar fi mai logic pentru partidele aflate in opozitie fata de presedinte, sa tergiverseze aceste alegeri, pentru a-si putea consolida pozitiile?

Categoric, si asa vor face. Aici aveti perfecta dreptate. PSD nu este pregatit de alegeri, el astazi se afla la o cota de incredere scazuta fata de asteptarile PSD. Partidul Romania Mare, de asemenea, nu-si doreste absolut deloc nici un fel de alegeri, UDMR, la fel, nu are nevoie de nici un fel de alegeri, PC, cu atat mai mult, pentru ca daca nu gaseste un alt partid pe care sa-l paraziteze, sa in-tre in Parlament, ramane pe dinafara, deci e foarte greu sa vezi ca se declanseaza, din initiativa PSD sau a altui partid, din aceasta coalitie neagra, alegeri anticipate.

Lupta politica va readuce in discutie o serie de probleme din trecut. La fel s-a intamplat si in 2004, si in 2000, si in 1996. Vreau sa va intreb daca dumneavoastra puteti sa spuneti cu ce anume ati fost santajat, intimidat, in 2004, atunci cand a fost vorba de retragerea dumneavoastra din cursa pentru Presedintie.

Eu nu pot fi santajat cu nimic pentru activitatile publice pe care le-am desfasurat in Romania, ca ministru al Fi-nantelor sau ca prim-ministru sau pentru alte activitati. Ceea ce s-a intamplat in 2004 si a lasat aceasta idee ca as fi fost santajat au fost o serie de amenintari ale PSD, care, in campania electorala, incerca sa imi deschida mie procese in tara pentru asa-zise calomnii, pe care nu le-am facut eu, ci anumite expresii au fost folosite intr-un document al PNL, care a fost publicat in mass-media. Deci, tineti minte ca PSD, dupa alegerile locale, cand si-a dat seama ca a pierdut si pierde, incepuse, asa, un fel de mascarada, chi-purile, alegeri interne, ca sa desemneze parlamentarii. si colegii mei din PNL au spus: va spunem noi care sunt parlamentarii! si au facut o lista si au luat din toate ziarele fel de fel de lucruri despre un viitor presupus parlamentar al PSD. si sigur, PSD a folosit aceste lucruri si ameninta tot timpul ca imi vor deschide procese de calomnie mie, ca presedinte al PNL. Deci acestea erau amenintarile, care se practica in campaniile electorale. Despre asta era vorba la vremea respectiva, nu in sensul ca eu as putea fi santajat cu probleme privind trecutul meu dinainte de 1989 sau dupa 1989.

ACUZE

Marile averi au fost facute din contracte cu statul

» Domnule presedinte, care ar fi primii cinci beneficiari ai acestei tranzitii, de care vorbea si Traian Basescu?

Domnul Basescu are probleme pentru ca este acuzat ca influenteaza Justitia… Eu va pot spune un singur lucru: averile de sute de milioane de euro, facute in tranzitie, sunt facute, de regula, cu statul; fie schimburi de terenuri din Beclean cu terenuri in Baneasa, fie contracte directe, confidentiale, prin care cumperi energia electrica ieftina si o revinzi scump, fie facilitati fiscale, amanari la plata, anulari de datorii obtinute… Deci daca mergeti pe aceste directii, gasiti numele lor (…). Va dau un exemplu, cand incepi o afacere curata, muncesti pentru ea sa o dezvolti, nu poti ajunge la sute de milioane, in cativa ani de zile. Nu avem nici Bill Gates in Romania, n-avem nici Yahoo!, avem pe oamenii nostri.
Deci, sursa averilor de sute de milioane este statul. Orice contract e facut ca statul pierde, asa cum is contractele pe piata libera a energiei electrice, unde, daca anulezi unul dintre contractele acelea, statul trebuie sa plateasca despagubiri foarte mari. (C.S.)

Cele mai citite

Ciolacu: Dacă nu împuşcăm preşedinţii, atunci îi facem de râs

Preşedintele PSD a declarat că românii au talentul de a demitiza orice politician Întrebat la emisiunea Morning Glory care este primul lucru pe care îl...

Bătălie pe fonduri din PNRR: Cine sunt câștigătorii cursei de 400 milioane de euro

Peste 40 de fonduri de investiții au aplicat, iar 11 au fost selectate Bugetul total din PNRR alocat fondurilor de investiţii este de 400 milioane...

Cinci bărbați îl dau în judecată pe Donald Trump pentru declarațiile acestuia de la dezbaterea din 10 septembrie cu Kamala Harris

Cinci afro-americani şi hispanici - condamnaţi pe nedrept pentru violarea unei femei care făcea jogging în New York în 1989 pe când erau minori...
Ultima oră
Pe aceeași temă