Desi in mod normal ne-am fi asteptat sa avem o sedinta bursiera linistita marti, totusi piata a avut o volatilitate ridicata, iar indicii au consemnat variatii negative. Lichiditatea a fost in crestere comparativ cu ziua anterioara, depasind 23,5 milioane de euro. Evolutia cea mai contradictorie a apartinut segmentului SIF in cadrul caruia SIF3 a afisat o crestere de peste 2 puncte procentuale, SIF2 a scazut cu mai bine de 3 puncte procentuale, iar SIF1, SIF4 si SIF5 au evoluat de asemenea descendent, dar de o maniera mai putin ampla.
Una din principalele cauze care au condus la scaderea atat de importanta a SIF2 a fost faptul ca ieri a fost data ex-dividend, adica data de la care cumparatorii nu mai beneficiaza de dividendele aferente exercitiului financiar 2006.
Scaderi importante am avut si pentru companiile Transelectrica si Alumil. In cazul Transelectrica este vorba despre reactia pietei la rezultatele financiare pe trimestrul I 2007 comunicate de companie la finalul zilei precedente si care au fost mai reduse decat cele din perioada similara a anului 2006 de circa doua ori. Totusi, trebuie subliniat ca, raportat la bugetul de venituri si cheltuieli pe anul in curs, Transelectrica a realizat in primele trei luni aproape 90% din profitul pe care si l-a propus pentru intreg anul.
Reamintim investitorilor ca miercuri 16 mai este prima zi in care cei care cumpara actiuni SIF3 Transilvania nu mai beneficiaza de efectele majorarii de capital social. Ca atare, pretul de piata in mod normal ar trebui sa se corecteze raportat la caracteristicile acestei majorari (o actiune noua, gratuita, pentru fiecare actiune veche deja detinuta). Ca atare, pretul matematic de echilibru pentru ziua de miercuri este situat in jurul valorii de 2,16 lei.
Remarcam faptul ca tot marti am avut o evolutie foarte buna pentru titlurile BRD-GSG. Pretul acestora a depasit maximul istoric si a inchis ziua la nivelul de 24,3 lei pe actiune, in crestere cu 2,97%.